Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V 19 letech pomohla Mansonovi zabít dva lidi: Po půl století ve vězení ji chtějí propustit

Autor: ČTK - 
31. ledna 2019
06:36

Kalifornská vězeňská komise ve středu navrhla podmínečné propuštění Leslie Van Houtenové, nejmladší členky skupiny kolem masového vraha Charlese Mansona, která si odpykává doživotní trest za brutální vraždy z roku 1969.

Manson v roce 1967 založil na sklonku éry hippies komunitu, která se do dějin zapsala jako Mansonova rodina. Se svými obdivovateli se v San Francisku věnoval nevázanému sexu a drogovým orgiím. V srpnu 1969 nařídil svým stoupencům, aby náhodně zabíjeli obyvatele bělošské luxusní čtvrti v Los Angeles.

Pět lidí usmrtili v domě hudebního producenta Terryho Melchera, dva pak v domě podnikatele Lena LaBianky. Van Houtenové bylo 19 let, když pomáhala při jejich vraždě.

Dnes devětašedesátiletá Van Houtenová byla odsouzena v roce 1971 spolu s dalšími členy Mansonovy skupiny k trestu smrti. Hrdelní trest byl ale v Kalifornii v roce 1972 zrušen, a tak si odpykává doživotí. Ve vězení vystudovala vysokou školu a posudek komise ji chválí za vzorné chování.

O propuštění na podmínku rozhodne kalifornský guvernér Gavin Newsom, jehož předchůdce Jerry Brown podobný návrh vězeňské komise v minulých letech dvakrát zamítl. Nikdo s odsouzených za podíl na vraždění podmínečně propuštěn zatím nebyl.

Manson zemřel předloni v cele ve věku 83 let.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání