Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Albert uškrtil kamaráda z pomsty: Na svobodu se dostal z vězení po 18 letech

Autor: shp - 
19. ledna 2019
13:34

Po téměř osmnácti letech strávených za mřížemi se dostal za vraždu odsouzený Albert Žirovnický (50) konečně na svobodu. Podle policie zabil svého kamaráda z pomsty. Soudem mu byl vyměřen šestnáctiletý trest, ale protože čin spáchal během podmínky za krádež, musel si odsedět zároveň původní trest.

Z vězení jsem byl propuštěn poté, co jsem tam strávil sedmnáct let a deset měsíců,“ řekl Žirovnický listu Právo. Dodal, že si musí hodně zvykat na úplně jiný svět kolem sebe. Když skončil za mřížemi v Mírově, bylo mu teprve 32 let. Nyní je mu padesát, je nezaměstnaný a nemá ani bydlení.

Zatím jsem na návštěvě v Praze u své matky, a pokud jde o práci, mám příslib, že budu dělat kancelářskou krysu v advokátní kanceláři Patrika Altnera, protože jemu se líbil způsob, jak jsem ve vězení vedl administrativu a své spory,“ prohlásil Žirovnický. Sám advokát se k zaměstnání muže odsouzeného za vraždu nechtěl příliš vyjadřovat.

Dostane práci u advokáta?

Příslib, že bych ho zaměstnal u sebe v kanceláři, jsem sdělil asi před dvěma lety soudu, když jsem pana Žirovnického zastupoval v rámci jeho neúspěšné žádosti o podmínečné propuštění z výkonu trestu. V současné době to ale rozhodně není aktuální,“ nechal se slyšet.

Žirovnický se proslavil jako provozní ředitel Discolandu Sylvie. Ten patřil zemřelému Ivanu Jonákovi (†59), který byl odsouzen za vraždu manželky na 18 let vězení. V roce 2000 bylo o Žirovnickém znovu slyšet, když se stal samozvaným mluvčím vzpoury vězňů v českých kriminálech.

Z vraždy babičky byl očištěn

Potřetí se dostal do povědomí veřejnosti, když byl obviněn z vraždy prodejce fotoaparátů. Ten byl jeho kamarádem. Podle policie byl muž zavražděn z pomsty, protože proti Žirovnickému svědčil v případě vraždy jeho babičky. Z té byl Albert obviněn, ale nakonec osvobozen a uznám vinným pouze z jejího okradení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání