Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Drama rukojmích v Příbrami: Vyjednavač odhalil trik policie: Co slíbil ozbrojenému pachateli?

Autor: dce - 
10. ledna 2019
18:30

Drama si osmadvacátého prosince prožilo několik lidí v příbramské bance. Tu přepadl ozbrojený muž (28), který neváhal vzít si i rukojmí. Sedm klientů a dva zaměstnanci se tak ocitli před hlavní pistole. Nikomu z nich se ale nic nestalo - s velkou pravděpodobností i díky práci vyjednavače zásahovky Pavla a jeho kolegů z Útvaru rychlého nasazení. Ti nyní popsali, jak celý zásah probíhal z jejich pohledu.

"Nechtěl mluvit s policií a už vůbec ne s vyjednavačem. Sice volal na tísňovou linku 158, protože chtěl na sebe nějakou formou upozornit, ale mínil jen učinit prohlášení do médií, do televize. To bylo jeho přání, proč do banky přišel a začal ohrožovat rukojmí střelnou zbraní," tak vysvětlil deníku MF Dnes úvodní situaci vyjednavač Pavel ze středočeské zásahovky.

Podobnou věc neřeší často ani on ani URNA - Pavel většinou vyráží za sebevrahy, ozbrojení pachatelé, kteří by drželi rukojmí, se objevují jednou za pár let. "Můžu říct, že to zatím vždy dopadlo dobře a nikdo se nakonec nezabil."

Jenže ani tady do poslední chvíle policie netušila, na čem je. Nakonec se Pavlovi ve spolupráci z druhým vyjednavačem z URNA podařilo s pachatelem navázat kontakt a dostat z něj důležité informace.

"Prioritou bylo propuštění rukojmích. K tomu to také směřovalo, zkusit s ním komunikovat tak, aby je za nějaký ústupek propustil. Napřed jsem to zkusil na tři uvnitř držené ženy a on souhlasil. Ale štáb na základě informací ode mě vyhodnotil, že to jeho chování není stabilní, že se může z minuty na minutu změnit, a rozhodl se pro zákrok," popsal Pavel. 

Předtím ale uplynuly tři hodiny plné napětí a nejistoty. Policisté nakonec vtrhli dovnitř díky lsti. "Řekl jsem vyjednavačům, ať mu zavolají, že už jsou novináři tady, využili jsme toho okamžiku. Čekal, že přijdou novináři, a vtrhli jsme tam my," vysvětlil ředitel URNA Libor Lochman.

Zásah samotný trval jen pár vteřin - nejdelší bylo prolomení dveří, pak dovnitř hodili zásahovou výbušku. Zneškodnění pachatele pak už bylo rychlé. "Klekl si, zahodil zbraň vedle sebe a už ji neměl v ruce," vysvětlil Michal z URNA.

Osmadvacetiletý muž je od 30. prosince ve vazbě, kde si počká na soud. Hrozí mu až 12 let ve vězení.

Video  Záběry z náměstí TGM v Příbrami  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

George Kenneth ( 11. ledna 2019 03:44 )

Všimněte si všem .. Potřebujete financování? Potřebujete půjčku pro vaše podnikání nebo osobní potřeby? Nabízíme všechny druhy půjček jednotlivcům nebo firmě bez ohledu na vaše stávající kreditní skóre. Pro další informace nás neváhejte kontaktovat pro další informace zkusit a váš život nezůstane finančně stejný :: kontaktujte nás emailem: georgekennethloaninvestment@gmail.com Nabízíme také následující druhy úvěrů Osobní půjčky (garantované a nezajištěné) Komerční úvěry (pojištění a nezajištěné) Úvěry pro velké společnosti. Konsolidační úvěr - program financování s nízkou nebo nulovou měnou k dispozici ve výši 3%. POŽADOVANÉ PRVNÍ INFORMACE: Kompletní jména: Země: Stát: Umístění: Stáří: Sex: Kontaktní telefonní čísla: Požadovaná částka: Doba trvání úvěru: Obsazení: Stav: Účel úvěru: Děkuji vám a Bůh vám žehná. kontaktujte nás prostřednictvím e-mailu: georgekennethloaninvestment@gmail.com

jasnovidec01 ( 10. ledna 2019 19:02 )

Co ten kre..tén ..vlastně chtěl ,že přepadl banku ,jen proto že chtěl mluvit s novinářema ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání