Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Misionář (†27) přežil první útok domorodců: Šíp zastavila Bible. V dopise popsal poslední hodiny života

Autor: ital - 
22. listopadu 2018
14:23

Misionář John Allen Chau (†27) odjel před týdnem na ostrov Severní Sentinel, kde žijí stále ještě domorodci ve stylu doby kamenné a vyhýbají se civilizaci. John věřil, že je jeho poslání obrátit je na víru. Místo toho u nich nalezl smrt, když jej rozstříleli šípy. Své rodině předtím napsal dopis, aby se na domorodce nehněvali, pokud by jej zabili.

Sedmadvacetiletý misionář John Allen Chau po tři roky plánoval navštívit ostrov Severní Sentinel, který se nachází v Andamanském souostroví. Chtěl tamní obyvatele obrátit na křesťanskou víru, neboť byl přesvědčený, že jej k tomu pověřil bůh.

Na ostrov je přitom přísný zákaz vstupu, neboť jej indická vláda považuje za chráněnou oblast. Domorodci se zde stále živí jako lovci a sběrači a vyhýbají se jakémukoliv kontaktu s civilizovanou společností. Pokud se kdokoliv přiblíží k jejich ostrovu, brání se proti němu střelbou z luků.

Přes veškerá varování Američan přesto na ostrov vstoupil. Podplatil rybáře, aby jej k němu zavezli. Ve čtvrtek 15. listopadu připlul na svém kajaku ke břehu a rybářskou loď nechal na moři, aby zabránil tomu, že by je někdo vypátral. Setkal se s několika domorodci a nabízel jim různé dary jako třeba fotbalový míč a ryby. Oni se však dopálili, začali na něho křičet a vystřelili na něho šíp, kterým trefili jeho Bibli.

Také zničili jeho kajak, takže John doplaval zpět k rybářské lodi, jež na něho čekala. Noc strávil sepisováním toho, co zažil a své poznámky zanechal rybářům. Na druhý den se na ostrov vydal znovu, ale už se nikdy nevrátil zpět. Britskému deníku Daily Mail se podařilo sehnat zápisky a také dopis, jejž misionář zanechal svým rodičům.

„Můžete si myslet, že jsem blázen, ale já si myslím, že stojí zato představit Ježíše tomuto národu. Prosím, nehněvejte se na ně, ani na Boha, pokud mě zabijí. Raději žijte svůj život a buďte mu poslušní, ať vás povolá k čemukoliv. Potkáme se znovu, až budete na druhé straně. Toto není zbytečná věc – věčný život tohoto kmene je již blízko a já se těším, až je uvidím stát okolo božího trůnu jako ve Zjevení 7:9-10. Miluji vás všechny a říkám, že nikdo nemiluje nic na světě víc než Ježíš Kristus,“ píše se v něm.

Dopis je datovaný 16. listopadu, což byl den poté, co rybáři zavezli Johna k ostrovu poprvé. Ti byli zatčeni za to, že kazatele k ostrovu nelegálně zavezli.

hafblaf ( 22. listopadu 2018 21:25 )

Obrátit je na víru, bez toho už opravdu nemohou žít. Ještě by stálo za to vysvětlit jim co je korupce, hrabišení, podvádění bližních a jiné civilizační sviňárny. Pak by se jim dal také ukrást jejich kousek země, pokud již není ukradený. Proč misionáři nepůsobí zde, je tady tolik gaunerů co by potřebovali napravit.

kombucha ( 22. listopadu 2018 18:06 )

Hmmm,tak to je názor..Je to jejich země, je tam zákaz, tak proč nějakej vymytej mozek se tam má co cpát? Jak tobě je příjemné, když ti u dveří cinknou svědci Jehovovi ? Nikdo nemá právo jim cokoliv vnucovat a ani případně brát.

levandulova ( 22. listopadu 2018 18:03 )

Mamlas.

majojo ( 22. listopadu 2018 17:20 )

P.S. Ovšem o tehdejších misonářích si lidé mysleli, že jsou hrdinové, o dnešních, že jsou to pomatení cvoci. Proto také církev raději neblahořečí současníky, ale ty, o jejichž činech a působení neexistují pamětníci.

vihor ( 22. listopadu 2018 17:19 )

Proti primitivům platí jedině demonstrace síly. Vypravit se sám neozbrojen proti hordě divochů s luky je šílenství. Měl si aspoň půjčit nějaký pancéřovaný džíp či pásový transportér plus nějakou tu odstrašující zbraň jako vrhač dýmovnic a něco ostrého pro případ nutnosti rychlé evakuace.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání