Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vražda podnikatele Taubeho: Před smrtí ho mučili opíjením a lámali mu prsty

Autor: jp, bop - 
2. května 2017
05:40

Je to poněkud ironický případ. Zavražděný podnikatel Karel Taube (†62) z Orlickoústecka si měl odsedět 5,5 roku za fingování vlastního únosu. Jen pár let nato ho však skutečně unesli a umučili. Nyní vypluly na povrch děsivé podrobnosti o jeho smrti. Co se dělo v domě, kde kontroverzní podnikatel vydechl naposledy?

Mrtvé tělo podnikatele Karla Taubeho našla policie po dlouhém pátrání v igelitovém pytli zakopané uprostřed lesa u Vysokého Mýta. Z únosu byli obviněni tři muži ze Slovenska a Ukrajiny, kteří jsou v současnosti ve vazbě. Ke hrobu kriminalisty dovedli podle všeho sami únosci.

Že se nejedná o žádné svatoušky, prozrazuje i fakt, že v době, kdy je policie zadržela, měli s několika dalšími lidmi kontrolu nad jiným uneseným mužem. Také z něho se pokoušeli bitím a vyhrožováním vytřískat peníze. Měli mu například  hrozit lámáním a řezáním prstů.

Případ kolem Karla Taubeho byl velmi podobný. Trojice mužů podle obvinění vylákala podnikatele na schůzku do nejmenované chrudimské hospody pod záminkou, že mu za 100 tisíc korun předají nahrávku, která očistí jeho jméno.

Pověst Karla Taubeho totiž nese šrám. V roce 2013 byl na pět a půl roku odsouzen ironicky právě za fingování vlastního únosu s úmyslem hodit podezření na ženu, se kterou měl nevyřízené obchodní účty. Vinu nikdy nepřiznal a sháněl důkazy, které by podpořily jeho verzi.

Setkání v hospodě však byla léčka. Taube byl napaden, spoután a odvezen do domu, kde měl jeho život skončit. Únosci ho z části svlékli a připoutali na židli v koupelně. Pak začalo mučení. Jeden z nich měl Taubeho například násilím opíjet.

„Vzal lahev vodky, hrdlo strčil násilím do jeho úst a donutil ho vypít asi třetinu z půllitrové lahve,“ stojí v žalobě proti Slovákovi. „Dále vzal sika kleště, kterými mu mačkal prsty na rukou,“ píše se ve spise. Přelepili mu ústa páskou a tak ho svázaného na nějaký čas opustili. Když se však vrátili, byl už podnikatel mrtvý. Pravděpodobně zemřel následkem udušení.

Další slavný český únos: 10 dní věznil Janu a Dana v garáži. Únosce dostal 16 let, dětem musí dát tři čtvrtě milionu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání