Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ztracenou Míšu (12) hledají dobrovolníci: Pročesávají Střížovický vrch, kde našli mrtvého Davida (†17)

Autor: ČTK, lm - 
28. ledna 2017
13:09

Necelé dvě desítky dobrovolníků dnes pátrají v Ústí nad Labem po pohřešované Michaele Patricii Muzikářové. Dvanáctiletá školačka je nezvěstná více než dva týdny. Akce, kterou organizuje bývalá herečka Michaela Kudláčková, není nijak koordinovaná s policií, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Dobrovolníci se svolali na sociální síti Facebook, k laickému pátrání si vzali i oděv zmizelé školačky, který jim poskytla rodina. Do pátrání se zapojila i Karolína Daníšková, která pohřešovanou Michaelu zná. „Je mi líto, že se ztratila, všechny to dost zasáhlo. Věřím, že Míša se najde živá a zdravá,“ řekla ČTK Daníšková.

Dobrovolníci si jako lokalitu k pátrání vybrali Střížovický vrch. Zalesněná oblast je vzdálená asi půldruhého kilometru od místa bydliště pohřešované. „Jsou místa, která znám já i Míša a kde je možné, že by přežila,“ doplnila Daníšková. Dobrovolníci s sebou mají i údajně speciálně vycvičeného psa. K pátrání s ročním křížencem si proto od rodiny vyzvedli i část oblečení ztracené školačky.

Akce dobrovolníků není nijak koordinovaná s policií. „O dnešní pátrací akci dobrovolníků jsme nebyli oficiálně informováni, ani nás nikdo neoslovil. Policie České republiky tuto akci nekoordinuje, ani ji neorganizuje,“ řekla ČTK Hyšplerová. Podle informací ČTK už policie navíc lokalitu, kterou procházejí dobrovolníci, prohledala před dvěma týdny.

Střížovický vrch leží vedle ústecké čtvrti Klíše, v níž Míša s matkou bydlela. Střížovický vrch leží vedle ústecké čtvrti Klíše, v níž Míša s matkou bydlela. | Mapy.cz

Dívka zmizela pravděpodobně 11. ledna, kdy nepřišla do školy. Její matka nahlásila pohřešování tentýž den vpodvečer. Ráno kolem 5:00 odcházela do práce, dívku ale nekontrolovala. Dívčin telefon byl naposledy aktivní 10. ledna večer. Od večerních hodin 11. ledna je školačka vedena v databázi jako Dítě v ohrožení.

Kriminalisté vyslechli desítky lidí z okolí dívky, včetně rodiny, okolí, kamarádů a spolužáků. Prohlížejí stovky hodin kamerových záznamů. Opakovaně prohledávali místo bydliště pohřešované i okolí. Do rozsáhlých pátracích akcí byly už dříve zapojeny desítky kriminalistů, pořádkové jednotky, hasiči, dobrovolníci od vojáků, kynologové, policejní psi. Konkrétní stopu ale policie stále nemá. Podle Hyšplerové pracuje stále se dvěma verzemi. „Jednou z nich je, že dívka odešla sama, druhá je, že se stala obětí trestného činu,“ doplnila Hyšplerová.

Vše o pohřešované Míše Muzikářové čtěte ZDE >>

Policie vyhlásila pátrání po dívce v kategorii Dítě v ohrožení, což je Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech. Funguje jako systém včasného varování v případech, kdy může být v ohrožení život nebo zdraví pohřešovaného dítěte. Má především zrychlit pátrání a předávání informací. Po dívce se pátrá nejen v Česku, ale i v zahraničí.

Michaela Patricia Muzikářová je asi 155 až 160 centimetrů vysoká, hubené postavy. Má lehce zvlněné hnědé vlasy na ramena, má šedé oči a nosí brýle s fialovými obroučkami. V době odchodu z domova měla na sobě pravděpodobně prošívaný kabát ke kolenům a tmavé kozačky s bílou kožešinkou. S sebou měla růžový školní batoh značky Nike.

pavelkopeckyjezmrd ( 28. ledna 2017 15:30 )

 Daníšková je debil. V mratechzpo po takové době Míšu najdou živou 😮 To může říct fakt jen idiot.

londynskypes ( 28. ledna 2017 15:14 )

to je normalni vysmech k r a w a jedna

mckartny ( 28. ledna 2017 15:14 )

 Proc ji tam nehleda ten speciální cokl? Pokud by tam někde s někým šla mel by najít stopu rychle

londynskypes ( 28. ledna 2017 14:54 )

ta nana rekne ze doufa ze ji v lese najdou zivou a hlavne zdravou

ingmarie ( 28. ledna 2017 14:14 )

Dobrovolníci jsou kolikrát lepší než celá policejní akce. Hledají totiž všude , zatímco policajti mají naučený pravidla a metodiky, je jim zima, jejich práce je nebaví, jsou utahaný z přesčasů, někteří nejsou ani moc bystří,takže mohou něco přehlédnout a taky věří tomu ,co je naučili, jenže zločin je vždy o krok dál. Fotka Míši by měla být na každé benzinové pumpě, na každý zastávce ve městech atd. ,tak jak to dělají dobrovolnické organizace např, v USA , kde se do toho zapojují zejména rodiče a příbuzní. Tady je matka prý zcela paralyzovaná ?! Lidi musí mít fotku ztraceného člověka stále na očích aby , případně. poznali že ho viděli..'¨Lepší je dělat cokoliv než čekat na policii, která jistě dělá ,co může ale taky se může točit v bludným kruhu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání