Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Za smrt chlapce pod fotbalovou brankou nebude nikdo potrestán

Jarda V. zemřel pod nezajištěnou brankou. Za jeho smrt nebude nikdo potrestán
Jarda V. zemřel pod nezajištěnou brankou. Za jeho smrt nebude nikdo potrestán  (Autor: Blesk - Jana Ulrichová)
Autor: Jana Ulrichová, Kjos - 
16. prosince 2011
11:32

Nikdo za to nemůže, zapomeňte. Takový je výsledek vyšetřování říjnové tragédie na fotbalovém  hřišti v Lubenci na Podbořansku, kde pod nezajištěnou brankou zemřel školák Jaroslav V. (13), talentovaný fotbalista a také hráč stolního tenisu. Policisté totiž v těchto dnech případ odložili.

Neštěstí se stalo 3. října. Chlapec, který byl na hřišti se svými kamarády, se pověsil na nezajištěnou, starou branku. Zhruba stokilové kovové monstrum se na něj převrátilo a na místě jej zabilo.

Bohumil Peterka, starosta Lubence, který je z části vlastníkem hřiště, hned po tragédii připustil, že banka nebyla zajištěná. „Byla ukotvená v zemi. Šrouby se ale zřejmě časem uvolnily nebo je někdo ukradl,“ řekl.

Policie: nebyl to trestný čin ani přestupek

Místní volali po potrestání viníka. O tom, že někdo něco zanedbal, byl přesvědčen i otec mrtvého chlapce Jaroslav V., sám dlouholetý fotbalista, který svou aktivní činnost ukončil na tamním hřišti teprve nedávno.

Policie, která vycházela ze znaleckých posudků, to ale viděla jinak. „Nedošlo k žádnému trestnému činu ani přestupku,“ vysvětlil policejní mluvčí Tomáš Krupička, proč byl případ odložen.

majt02 ( 23. prosince 2011 20:05 )

Neznali jste ho ani jeden osobně! Vůbec nevíte co se stalo! Já byla u toho, když nad ním stál lékař a řekl, že přestal bojovat! Nevíte co to je, když Vám pod rukama zemře kamarád! Znala jsem ho od malička, hrála si s nim! A teď co tu čtu! Nevíte vůbec co se stalo! Nebyli jste u toho! Jen posuzujete to co napsal Blesk! A mimoto, my nesmíme na hlavní hřiště, je to zakázaný! Ty branky byli ukotvený i já se na nich houpala! Uznejte, kde máme hrát fotbálek, když není trénink a na hlavní hřiště se nesmí?! Neznali jste ho, tak zase pomlčte! On si tohle nezaslouží!!

e.44 ( 16. prosince 2011 15:16 )

Nekecám. Nevím, proč bych měla. Napsala jsem jenom svojí zkušenost. Netvrdím, že to tak bylo všude. Ale tam, kde jsem to znala, to tak bylo. Brány byly zapuštěné v zemi a zabetonované, nikoli zacementované Zamezovalo to i posunu brány proti pravidlům. A na zimu se uklízely jenom sítě. Jinak byly brány pernamentně k použití. Pokud jde o přenosné brány, jaké popisuješ, pak je skutečně jediným rozumným řešením je po každém zápase uklízet. Ale to má pak v klubu neregistrovaná mládež smůlu, musí si postavit branky třeba ze školních batohů, když si chce začutat. Ale na druhou stranu , pořád stokrát lepší, než skončit jako mrtvola pod nezajištěnou bránou.

pepazdp ( 16. prosince 2011 15:02 )

Já mám chatu kousek od vesnickýho hřiště. Za ty roky, co si tam chodíme s chlapama zakopat, tam jsou už třetí brány.Ty druhý, stejně jako ty nejnovější, jsou zapuštěný v betonovejch základech. Úplně stejně, jak ty první, co tam pamatuju. Někde holt lidem na mládežníkách i ostatních záleží , jinde ne

anelam ( 16. prosince 2011 14:37 )

e,44-kecáš,nemusíš mít vždy pravdu Já coby puberťák na fotbal chodila,povzbuzovat šikovné chlapce!Mí synové taky fotbal hráli,vím,že s brankami se stále šibovalo a po skončení zápasu se někdy i odnášely,,,,,mám dojem že byly ty branky i kvalitnější,těžší-4 chlapi měli co dělat,než je odnesli-a věř že každé zajištění dlouho nevydrží,skoby se vyviklou,muselo by to být zacementováno,,,,

e.44 ( 16. prosince 2011 14:29 )

Ano, když za to budu odpovědná, budu to kontrolovat třeba každý den, pokud upevnění bude uděláno tak, že se dá demontovat. A bude to úplně stačit každý ráno, jelikož kvalitní upevnění se nedá nenápadně ukrást během pár vteřin za bílého dne. Ovšem spíš bych se postarala o to, aby bylo upevnění takového druhu, aby se nedalo zcizit nebo zničit. Při zapuštění brány do země se dá už její lehké uvolnění, které ještě není hrozbou, snadno zjistit a včas napravit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání