Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Řidička přejela tři školáky: Poslední slova Davida (†10) patřila spolužačce

Autor: Ivana Žáková - 
13. prosince 2011
20:12

Byli to nerozluční kamarádi. Bydleli na stejné ulici a chtěli si něco koupit v nedaleké večerce. Stačilo jen přejít přes cestu kpt. Vajdy v Ostravě-Zábřehu, po níž šli už nesčetněkrát. Pár metrů od jejich domu ale došlo k hrozné tragédii. Davida (10), Bruna (9) a Lukáše (7) srazila řidička (53) golfu. Nejstarší chlapec zemřel, další utrpěl vážná zranění a nejmladší z nich byl poraněn lehce. Vánoční svátky plné smutku čekají hned čtyři rodiny z Ostravy. Řidička i rodiče mrtvého chlapce se zhroutili.

Ve špičce frekventovanou vedlejší ulici kpt. Vajdy přecházeli školáci už mnohokrát. Také v pondělí odpoledne prošli kolem stojících aut dávajících přednost a vstoupili do protisměru, když v tu chvíli tam vjela z hlavní ulice Čujkovova řidička golfu. Všechny tři školáky přejela.

Jak se Blesku od očitých svědků podařilo zjistit, první přes cestu procházel nejmladší Lukáš, který má zhmožděnou nohu. Místo uprostřed se stalo osudným pro Davida, který zůstal ležet na zemi v bezvědomí. Jako třetí cestu přecházel Bruno. V nemocnici leží s poraněním hlavy a zlomenou klíční kostí.

Poslední slova patřila Elišce (12)

Eliška se právě vracela domů, když kamarády potkala ve chvíli, jak se pokoušeli osudnou cestu přejít. „Kluci na mě jako obvykle něco pokřikovali a já jim z legrace odpověděla, že se s nimi nebavím,“ řekla Blesku Eliška, která bydlí ve stejné ulici jako chlapci.

„Všimla jsem si, že mají problém přejít, protože jim ve výhledu bránila poštovní dodávka. Pak prošli mezi stojícími auty v koloně a během vteřiny jsem uslyšela hroznou ránu,“ pověděla dál Eliška. Když viděla, že kamarádi leží na silnici, utekla v šoku domů.

Davida oživili, přesto zemřel

„Ty chlapce jsem znala. Bydleli ve stejné ulici jako já. Slyšela jsem náraz a vyběhla ven. Jeden z nich ležel na zemi a nehýbal se. Lidé se ho snažili oživit,“ řekla Blesku sousedka. To povrdil i mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. „Nejvážněji zraněné dítě bylo ihned po střetu v bezvědomí a došlo u něj i k selhání dechu a srdeční činnosti. Chlapec utrpěl vícečetná zranění. První pomoc mu poskytli svědkové nehody, naše operátorka jim radila prostřednictvím telefonicky asistované resuscitace,“ uvedl Humpl.

Na místě zasahovaly tři posádky záchranné služby, a to ze stanovišť v Zábřehu a Fifejdách. Oživit chlapce se snažili i záchranáři, po desetiminutové masáži začalo Davidovo srdce znovu bít. Kvůli nehodě byli povoláni policejní krizoví interventi, kteří kontaktovali rodinu nejvážněji zraněného chlapce.

Davidům zdravotní stav byl ale kritický, selhávaly mu plíce i srdce. I přes veškerou snahu lékařů chlapec ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě zemřel.

Řidička se zhroutila

Řidička se zhroutila, což znemožnilo její výslech. Pod vlivem alkoholu nebyla. Policie havárii šetří jako těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, za které hrozí až čtyři roky vězení. Policejní komisař přibral k objasnění dalších okolností nehody znalce. „Příčinu nehody prověřujeme. Důležité jsou i výslechy zúčastněných a svědků,“ sdělila Blesku policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Nevyloučila, že během vyšetřování může dojít ke změně právní kvalifikace. „Vše zatím nasvědčuje tomu, že chlapci vběhli do silnice zpoza stojících vozidel, která při vyjíždění dávala přednost dalším automobilům. Hledáme stále další svědky tragické nehody,“ řekl Blesku policista Petr Svoboda.

Lidé, kteří mohou k nehodě podat jakékoliv informace a pomoci tak objasnit skutečnosti vedoucí k jejímu řádnému prošetření, by se měli obrátit na jakékoliv policejní oddělení, případně zavolat na linku 158 nebo přímo vyšetřovateli por. Malyszovi na telefonní číslo 974 726 271.

pandrhola ( 15. prosince 2011 16:31 )

Poradil bych paní řidičce, aby se šla poradit za Darou Rolins - Gamboš, ta dobře ví jak z toho bez újmy. Taky nemůžu pochopit, jak mám zjistit, kdo, kde, a kdy mi někdo skočí do cesty.Je mi líto rodiny toho klučiny, ale té paní taky.

petulcha ( 15. prosince 2011 11:08 )

petulcha ( 15. prosince 2011 11:03 )

souhlas. Ty děcka tam neměly co dělat!!!! Doufám, že to překvalifikují a řidička k soudu vůbec nepůjde! Pochopila jsem to, že odbočovala a po odbočení jí tam ty děcka vběhly, to nemohla vidět. Jak může vůbec někdo přemýšlet o jejím stíhání?!

petulcha ( 15. prosince 2011 11:00 )

je mi líto rodičů, ale víc té řidičky. Vyběhnout můře děcko mezi autama kdekoliv. v obytných zónách mezi zaparkovanejma!! autama vždycky jezdím pomalu, ale pokud oni probíhali!!! mezi autama dávajícíma přednost, tak by si zasloužili pár facek. Paní to chudák bude mít před očima do konce života.

pepazdp ( 14. prosince 2011 13:23 )

Jestli všude jezdíš krokem, protože stále předpokládáš, že mezi protijedoucíma autama, případně mezi v protisměru stojícíma v koloně, ti kdykoli může někdo vběhnout přímo pod auto, tak tě asi brzo někdo sestřelí, ty vole

Zobrazit celou diskusi