Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kevin Dahlgren (†25) před deseti lety chladnokrevně vyvraždil brněnskou rodinu: Pak utekl do USA!

Autor: jel - 
22. května 2023
15:50

Američan Kevin Dahlgren na jaře roku 2013 přijel na návštěvu do Brna-Ivanovic ke své sestřenici Veronice. O měsíc později však celou rodinu Harokových vyvraždil, trpěl psychickými problémy a domníval se, že je vyvolený. Po krutém zločinu se dal na útěk do USA. Komplikovaný případ šokoval i zkušené kriminalisty. Od strašného činu uběhlo už deset let. 

Tehdy dvacetiletý Dahlgren se vydal do České republiky proto, že měl psychické problémy. Jeho rodiče se domnívali, že návštěva u jeho sestřenice by mu mohla pomoci. Z počátku bylo vše v pořádku, po necelém měsíci na něj ovšem rodina začala naléhat, aby si našel práci. 

V Dahlgrenově hlavě se ozvaly hlasy, které už dříve slyšel. Říkaly mu, že je jedinečný a vyvolený, u soudu pak dokonce prohlásil, že se cítí jako reinkarnace Alexandra Velikého. Podle psychiatričky měl strach ze selhání a rozhodilo ho, když jeho příbuzní chtěli, aby se zařadil do společnosti.

Podle lékařů ho však jeho psychické problémy v osudný den 22. května neovlivňovaly natolik, že by byl nepříčetný. Toho dne totiž Američan brzy ráno zaútočil nejprve na Michala (†52), manžela jeho sestřenice. Usmrtil ho 29 ranami. Hned poté se vydal zavraždit i jeho ženu Veroniku (†46) a jejich syna Filipa (†23). Na místě činu i nadále zůstal, bez problémů převzal od pošťačky balíček a poslal pryč uklízečku. Když dorazil domů ze školy i druhý syn manželů Harokových David (†17), zavraždil i jeho. Jako zbraň použil kámen.

Útěk, doživotí a sebevražda

Těla odnesl do garáže a zapálil, poté začal prchat ze země. Sousedé si slabého kouře všimli už odpoledne, ale až v deset večer vešli do garáže, uhasili plameny a s šokem zjistili, že to, co považovali za hromadu hadrů, jsou lidská těla.

Policisté měli ovšem problém s identifikací ohořelých těl, nevěděli, zda je Dahlgren jednou z obětí nebo pachatel na útěku. Následující den se však potvrdila druhá varianta a policisté zalarmovali letiště, protože předpokládali, že se možná vrah pokusí utéct do rodné země. 

Přesně tak se také stalo, byl identifikován na letišti ve Vídni, bohužel už byl však v letadle, které bylo ve vzduchu. Pilot odmítl nouzově přistát na některém evropském letišti, bál se totiž, jak by se mohl Dahlgren zachovat. Zatčen byl tedy až na letišti v USA.

Nastal však další problém pro českou policii. Dosáhnout toho, aby byl Američan vydán do Česka, což se nakonec po různých peripetiích povedlo. Od soudu si Američan odnesl doživotí, měl si ho odsedět ve věznici Valdice, proti rozsudku se sice odvolal, ale odvolací soud mu trest potvrdil. 11. ledna 2018 se oběsil ve své cele.

Video  Host do domu, vrah do domu. Vyšinutý Kevin Dahlgren v Brně povraždil hostitelskou rodinu  - Videohub
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 22. května 2023 19:51 )

Ad Fido 2 Ono take kdyz k Vam nekdo prijede na navstevu, donutte ho aby se nechal psychiatrickY vysetrit

doktormediciny ( 22. května 2023 19:49 )

Snad byla chyba ze si vzdaleneho pribuzneho vzali na byt.Ono poznat ze neni nartolik v poradku a nebo neni v poradku, to snad dela problem i psychiatrum.Jinymi slovy on se asi neprojevoval tak, ze by byl nekomu napadny...

testovnik ( 17. ledna 2021 18:21 )

Souhlasím, žádná škoda takovýho bezcennýho zmetka ! Odsouzen byl, trest smrti by tady nedostal, polepšení nereálné - situace a osud to vyřešil sám.

Andrejko Bures ( 17. ledna 2021 14:42 )

To jako opravdu? Pak jsi fakt slabomyslny dement. Ikdyz verasum pokud tleskala, tak to taky ma v palici pekne vymeteno.

fido2 ( 17. ledna 2021 10:44 )

Kdyby včas rozpoznali, že není v pořádku, mohl se léčit a k ničemu by nedošlo. Přece tam musely být nějaké viditelné signály, že mu haraší v hlavě...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání