Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Válek doporučuje na podzim očkování proti covidu a chřipce. Žádná omezení a izolace nebudou, slibuje

Aktualizováno -
11. září 2023
21:16
Autor: ČTK, ula - 
11. září 2023
09:45

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) v Česku stoupá počet nakažených covidem-19. Nicméně situace je pod kontrolou a není zde nárůst hospitalizovaných. Jak rekl předseda České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Roman Chlíbek, do Česka dorazí vakcína proti subvariantám omicronu. Očkování je doporučeno zejména rizikovým skupinám a seniorům.

Lidé, kteří mají vyšší riziko při nákaze, by se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) měli i letos na podzim očkovat proti covidu-19 a chřipce.

Jsou to senioři, chronicky nemocní nebo lidé s oslabenou imunitou. K dispozici je nejnovější vakcína upravená na nejnovější varianty viru, dál zdarma bude pro všechny zájemce. Uvedl to na dnešní tiskové konferenci k epidemiologické situaci.

Náměstek Josef Pavlovic (Piráti) doplnil, že vakcíny přicházejí postupně od tohoto týdne. Primárně by se lidé měli nechat očkovat u svého praktického lékaře.

Bárůst nakažených covidem

„Evidujeme jistý nárůst nakažených covidem-19, ale není zde nárůst hospitalizovaných s covidem-19. Situace je stabilní.“ řekl na úvod ministr Válek.  Přesto upozornil, že covid-19 tady stále je a umírají na něj lidé s přidruženými onemocněními.

Podle dat ministerstva mělo za poslední týden pozitivní test na covid téměř 900 osob, případů přibývá postupně od července.

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové meziročně počet pozitivních testů vzrostl asi o osm procent. „Dalo se to očekávat s tím, že jsme se vrátili z dovolených, začal podzim a znovu se skládají kolektivy,“ vysvětlila.

Stoupá také počet reinfekcí. Jak řekl Roman Chlíbek, prodělané onemocnění neznamená silnou imunitu proti dalšímu infekci.

Video  Covid je už jen běžný vir. Žádná omezení a izolace, slibuje Válek  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Pirolu (zatím) nezachytili

Zatím nebyla v Česku zachycena nejnovější subvariantu omicronu přezdívaná Pirola. Nicméně jak přiznala hlavní hygienička, vzorků k sekvenování není mnoho. 

Příští týden dorazí nová vakcína

Ministr veřejnosti doporučil, aby se rizikoví pacienti nechali očkovat nejen proti covidu-19, ale také proti chřipce. Válek potvrdil, že vakcíny budou dál zadarmo pro všechny zájemce.

„I bez ohledu na předchozí očkování doporučuje se očkovat jednou dávkou proti covidu-19,“ dodal MUDr. Roman Chlíbek. Připomněl, že do Česka by měla dorazit už příští týden nová vakcína, která by měla cílit na subvarianty omicronu. Možnost očkování se bude řešit přes přes praktického lékaře, k dispozici bude i rezervační systém.

Podle Pavlovice nejnovější typ postupně začíná přicházet v desítkách tisíc kusů. Podle Chlíbka by na očkování měli myslet i zdravotníci nebo lidé, které s rizikovými osobami sdílejí domácnost.

„Bez ohledu na počet předchozích dávek je vhodné se nechat očkovat jednou dávkou té upravené adaptované vakcíny, která by měla reflektovat nové kmeny,“ uvedl.

Bez protiepidemických opatření

Pokud se bude chtít někdo očkovat mimo rizikovou skupinu, tak bude mít možnost. Očkování je ale doporučeno zejména seniorům a lidem chronicky nemocným. Na očkování měli myslet i zdravotníci nebo osoby, které s rizikovými osobami sdílejí domácnost.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová doporučila lidem, kteří cítí příznaky respiračního onemonění, aby nosili roušku, případně zůstali doma. I v rodině je třeba dodržovat určitá hygienická opatření.

Válek i Svrčinová potvrdili, že žádná protiepidemická opatření ani znovuzavedení izolací a karantény pro nakažené v plánu nejsou.

„Systém je nastavený, žádné další změny, žádná další opatření neplánujeme. A domníváme se, že je ani není nutné plánovat,“ uvedl ministr. Podobně se podle Svrčinové nebude měnit ani to, že případná izolace nakaženého je pouze na uvážení ošetřujícího lékaře nebo hygienické stanice.

Počty zájemců o očkování jsou v posledním roce nízké. Podle údajů ministerstva se dosud nechalo očkovat 6,9 milionu lidí, celkově bylo podáno více než 18,6 milionu dávek vakcín. V roce 2022 jich bylo zhruba tři miliony. Za celý letošní rok zdravotníci aplikovali zhruba 31.000 dávek.

Video  Prymula o sílícím covidu: Nasadíme opět roušky?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Petr Pan ( 11. září 2023 17:43 )

Není to jen vazba?

1pravda1 ( 11. září 2023 17:40 )

NIKDY NEZAPOMENU, JAK SE VLÁDY NYNĚJŠÍ KOALICE CHOVALY ZA COVIDU!!! BYL TO HNUS - A DOUFÁM, ŽE SAMI SOBĚ BUDOU KRESLIT KŘÍŽE POD NOHY VČETNĚ CHVILKAŘŮ, JE MI ZLE, JEN SI NA TO VZPOMENU... a to by bylo nenávisti, kdyby penicilin nebyl za Babišovy vlády... vláda pětihrůzy je podle mě katastrofální...

nadčasový MP ( 11. září 2023 16:38 )

Přijeď se nadýchat vzduchu v létě do Krušných hor a sám to h. uvidíš. Opravdu to nejsou žádné bludy ani halucinace. Každý jsme nějaký, ty se třeba naopak nezabýváš ničím a je ti všechno jedno.

nadčasový MP ( 11. září 2023 16:24 )

Podle čeho tak soudíš?

jajas ( 11. září 2023 16:24 )

Tak jo, slibotechna Válek, opět, něco slibuje, já osobně to,opět, neberu zase tak vážně, ale nechám se (příjemně) překvapit. Přestože bych se nenechal očkovat tou novou vakcínou na subvariantu omicronu, která má, podle Válka "dorazit" do česka už příští týden, stejně mne bude zajímat zda a kdy skutečně dorazí.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa