Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sněmovna se k pandemickému zákonu vrátí v úterý. Pekarová svolala mimořádnou schůzi

Autor: ČTK - 
26. ledna 2022
10:15

Schůzi Sněmovny ke sporné novele pandemického zákona svolala předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na úterý 1. února od 10:00. Uvádí to pozvánka na sněmovním webu. Projednání vládní předlohy na nynější schůzi zablokovali poslanci opozičního hnutí SPD, výhrady k ní má také opoziční ANO.

Kabinet Petra Fialy (ODS) chce, aby dolní komora schválila pandemickou novelu zrychleně ve stavu legislativní nouze. Platnost základních částí zákona o možnosti vydávání protikoronavirových restrikcí končí za současného stavu s posledním únorem.

Představitelé SPD tvrdí, že novela je pouze jinak pojmenovaný nouzový stav. Klub hnutí shromáždil podpisy všech svých 20 členů, čímž v úterý v souladu s jednacím řádem zabránil možnému dodatečnému zařazení předlohy do programu nynější schůze. Předsedkyně frakce ANO Alena Schillerová tvrdí, že předloha je „ušitá horkou jehlou“. Není podle ní možné projednávat ji zrychleně ve stavu legislativní nouze, aby byla možná širší debata.

Karanténa esemeskou

Novelu už projednal zdravotnický výbor, který se souhlasem ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) doporučil omezit časovou platnost základní části zákona do konce listopadu. Vláda původně navrhla, aby bylo možné vydávat protikoronavirová mimořádná opatření podle pandemického zákona neomezenou dobu.

Novela předpokládá, že protikoronavirová mimořádná opatření vydaná podle pandemického zákona budou moci zahrnout širší okruh činností než teď. Úřady budou moci nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Nařízení izolace nebo karantény budou moci orgány ochrany veřejného zdraví podle předlohy oznamovat lidem bez rozhodnutí i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. Možnost vydávat opatření pro své resorty mají dostat také ministerstva obrany a vnitra.

Video  Tisková konference zástupců budoucí vlády ke koronaviru.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

fayet ( 26. ledna 2022 13:12 )

Každý fašistický režim v první fázi rozdělí občany na privilegované a druhořadé. Covidový fašismus však nově není národní ani státní, jak bývalo dříve zvykem, ale je celosvětově neohraničený. Je produktem světové války superboháčů proti obyčejným lidem.

Pilířem současné totality a předehrou k naprosté kontrole občanů je farmaceutický a zdravotnický útisk lidí realizovaný pod falešnou zástěrkou úzkostlivé péče o jejich zdraví. Jeho cílem je zlomení odporu vzdorovitých občanů. Systém totiž myslící jedince nenávidí, zatímco tupce přímo miluje. Tupec nemá žádnou vlastní vůli a bez ohledu na dosažené vzdělání se vždy radostně a upřímně podvolí systému. Státní moc dodává tupcům příjemný pocit privilegovanosti a sounáležitosti s mocnými.

Nic netrvá věčně a vše se zase obrátí. Jako příklad bych uvedl téměř beznadějnou dobu protektorátu a druhé světové války – zdála se nekonečná. A hle, po šesti letech bylo po všem a lampy v ulicích přivítaly kolaboranty. Pravda se ukáže stejně jako v případech, kdy se chytrolíni před rokem vysmívali údajným hoaxům a dezinformacím.

johnny stopper ( 26. ledna 2022 13:02 )

Momo svolala "mimořádnou" schůzi. Asi podle "mimořádně nízké" podpory voličů, za které tam sedí.

maxpax ( 26. ledna 2022 12:35 )

Tu možná nebudeš brzy ani potřebovat . Velet tady bude na základě pandemického zákona kdejaký ouřada, armáda a policie a možná hygiena, pokud se zas z důvodu přepracovanosti nepoloží

maxpax ( 26. ledna 2022 12:29 )

Když Arengberger vyhlásil opatření o kterých se dopředu vědělo, že jsou protiprávní, strhla se oprávněněně mediální smršť , vedená tehdejší opozocí. Nyní ta samá opozice, dnes vláda, chce Pandemický zákon. Jeho přijetí zdůvodňuje tím, že když se nějaké opatření nebude někomu líbit, může demokraticky podat žalobu a Nejvyšší správní soud to posoudí . Tedy dělá to samé co Arenberger . A všichni mlčí . Máme džungli zákonů ve které se vůbec nikdo už nevyzná a naši slavní zákonodárci , místo aby do toho vnášeli systém a pořádek ji rozšíří vědomě o další zákon

borka30 ( 26. ledna 2022 12:14 )

Tu bábu též nám byl čert asi dlužen.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa