Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čtvrtá dávka vakcíny? Může oslabit imunitu, varuje EMA a přidala důležitou radu

Autor: sova, ČTK - 
14. ledna 2022
21:40

Marco Cavalieri, vedoucí Strategie pro biologické zdravotní hrozby a vakcíny Evropské lékové agentury (EMA), vyjádřil své pochybnosti o nutnosti podávat posilovací dávky vakcíny. Bojí se, že příliš mnoho dávek by mělo negativní vliv na imunitní systém těla. Uvedla to agentura Bloomberg.

Na úterní tiskové konferenci lékař poukázal na to, že EMA „se znepokojením“ sleduje současnou očkovací strategii, která zahrnuje očkování občanů každé tři nebo čtyři měsíce, s výjimkou imunosuprimovaných.

„Musíme být opatrní, abychom nepřesytili imunitní systém opakovaným očkováním,“ varoval s tím, že existuje také riziko „únavy“ populace. „Ještě jsme neviděli údaje týkající se čtvrté dávky a rádi bychom tyto údaje viděli, než budeme moci učinit nějaká doporučení. Zároveň jsme znepokojeni strategií, která zahrnuje opakované očkování v krátkém časovém období.“

Jako u chřipky

Třetí dávka už se po světě několik měsíců podává „kvůli aktuální epidemiologické situaci“, ale Cavalieri upozornil, že očkování nelze „nepřetržitě“ opakovat.

Bylo by lepší začít přemýšlet o posilovacích dávkách s větším časovým odstupem, který bude synchronizovaný se zimním obdobím, jak se to dělá u chřipky,“ navrhl. Postup kritizuje i Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž by prioritu měla mít snaha o očkování v chudých zemích, kde zatím vakcínu dostalo jen velmi málo obyvatel.

Začátkem tohoto měsíce se Izrael stal první zemí, která začala podávat druhou posilovací dávku neboli čtvrtou dávku osobám starším 60 let. Úřady Spojeného království uvedly, že boostery poskytují dobrou úroveň ochrany a v tuto chvíli není potřeba druhé posilující dávky na místě. Chtějí ale kontrolovat data, jak se budou vyvíjet.

Podle izraelského ministerstva zdravotnictví dostalo čtvrtou dávku do pátku 506 022 lidí. V zemi s více než devíti miliony obyvatel má třetí dávku přes 4,3 milionu lidí, ukončené očkování pak víc než šest milionů občanů.

Video  Zdravotní bratr v Itálii rozdával za peníze falešná potvrzení o očkování  - Poliziadistato
Video se připravuje ...

Nabídnout čtvrtou dávku vakcíny proti covidu-19 nejrizikovějším skupinám chce také Dánsko. V zemi denně přibývají rekordní počty nově nakažených, počet hospitalizovaných s covidem-19 však klesá, napsala agentura Reuters. Dánský kabinet proto ve středu navrhl uvolnění některých koronavirových restrikcí. Od konce tohoto týdne by se proto mohla opět otevřít kina, muzea či koncertní sály

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa