Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Problém se čtvrtou dávkou očkování. Rakovina krve společně s covidem zabíjí stále víc Angličanů

Autor: mav - 
8. ledna 2022
17:10

Dobročinné organizace v Anglii a Walesu vyzývají Londýn, ať víc řeší tristní situaci: Stále více pacientů dlouhodobě léčících se s rakovinou krve teď umírá kvůli covidu-19. Chybí posilující očkovací dávky i podpora, přístup k lékařské péči mají nedostatečný.

Statistiky podle Guardianu ukazují, že lidé s nádorovými onemocněními krve a souvisejících tkání (různé leukémie, lymfomy, myelomy...) nyní představují větší procento covidových úmrtí než v dřívějších fázích pandemie. Podle analýzy charity Blood Cancer UK už v Anglii a Walesu zemřelo kvůli covidu nejméně 3101 lidí s rakovinou krve, víc než jedno procento této skupiny pacientů. A když se to srovná s veškerými úmrtími s covidem, jejich podíl narůstá. Mezi lednem a březnem měl rakovinu krve jeden ze 45 zemřelých, v létě už to byl jeden z 23.

V začátcích pandemie jim úřady pomohly před vystavováním nákaze, v létě ale „štítění“ skončilo, nyní už například museli víc chodit do práce. V některých případech se jim nedařilo ani čtvrt roku po doporučení, že mají jít na další dávku očkování, vakcínu sehnat. Přitom právě tito lidé mají oslabenou imunitu, vakcína je chrání méně – a tedy ji potřebují tím spíše obnovovat. „Dospělí a děti nad dvanáct let, pokud mají rakovinu krve nebo potlačovanou imunitu, by měli dostat tři primární dávky vakcíny a později posilující (čtvrtou),“ vysvětluje Blood Cancer UK.

Stejně tak byl problém sehnat pro nakažené antivirotika, třebaže už je vláda nakoupila a slibovala, že budou dostupná.

„V celé Británii jsou nyní dva léky na covid-19, Ronapreve a molnupiravir, dostupné pro klinicky náchylné lidi,“ informovala na twitteru organizace Myeloma UK, která pomáhá lidem s mnohočetným myelomem neboli Kahlerovou nemocí – nádorovým onemocnění plazmatických buněk v krvi.

„Velmi se obáváme, co pro naši komunitu znamená nárůst varianty omikron – šokuje nás, jak je málo informací či doporučení, vzhledem k choulostivosti lidí s rakovinou krve vůči covidu,“ cituje Guardian Gemmu Petersovou, šéfku Blood Cancer UK.

„Spolu s dvanácti dalšími zdravotními charitami a s jedenácti poslanci apelujeme na odpovědnost ministrů vůči lidem, kteří mají narušenou imunitu, aby byla lepší koordinace očkování, péče a informací pro tento půlmilion lidí,“ dodala Fiona Loudová z vedení organizace Kidney Care UK.

Ministerstvo zdravotnictví opáčilo, že už 10. prosince byl praktickým lékařům i specialistům odeslán dopis s instrukcemi, aby zvali své pacienty s potlačenou imunitou na posilující dávky vakcíny.

Video  Demonstrace v Londýně proti povinnému očkování (20. 11. 2021) 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 31. ledna 2022 20:01 )

Je to opravdu ponekud nerozumitelne...Pro nemocne je pravdepodobne ockovani zatez/rovnez chripka, zapal plic a pod/.

Jaronovaku ( 21. ledna 2022 09:35 )

Z toho nadpisu tohoto recyklovaného článku je mi na zvracení z etiky našich novinářů. Pokud to čtete na mobilu, tak z toho vyjde, že z očkování vzniká rakovina, protože se to nezobrazuje celé. Nevěřím, že to je náhoda. Novináři styďte se!

slafa ( 9. ledna 2022 01:26 )

Narust rakoviny krve je na povazenou,je duvodem ockovani?

slafa ( 9. ledna 2022 01:24 )

A co ty, co umreli na jinne nemoci po ockovani?

newdawn ( 8. ledna 2022 19:45 )

To počítáte nějak blbě, ne? Zhruba 50: 10 je stejné, jako 300 :60 , takže to vychází nastejno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa