Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Helen (55) se izoluje už 19 měsíců. Pandemie tvrdě dopadla na lidi s oslabenou imunitou

Autor: Darina Jíchová - 
20. prosince 2021
05:00

Karanténa, lockdowny, sociální distancování, to jsou jedny z restrikcí spojených s pandemií covidu-19. Většina lidí se nemohla dočkat, až skončí celonárodní, případně regionální, uzávěry a budou moct opustit své domovy a vidět se s rodinou a přáteli. Lidé s oslabenou imunitou se ale návratu k normálu bojí, zvláště protože pandemie ještě není u konce a nákaza se stále šíří. Například Helen Williamsová se od lidí distancuje už 19 měsíců, uvedla stanice BBC.

Pětapadesátiletá Helen žije ve Walesu, i když neplatí nejpřísnější opatření, není vyhlášený lockdown ani doporučené sociální distancování, Britka se kontaktu s lidmi vyhýbá. Před deseti lety prodělala náročnou transplantaci ledvin a od té doby bere imunosupresivní léky. Zdůvodnila to tím, že její tělo mělo na operaci imunitní reakci. Patří tak mezi lidi s téměř nulovou imunitou.

Helen není zdaleka sama, ve Walesu je hned 130 tisíc podobných případů. Od dubna lidé nemusejí dodržovat sociální distancování. „Kompletně chránit jsem se nepřestala,“ vyjevila Helen, která strávila v podstatě více než rok v lockdownu. „Imunosupresiva brát musím, jinak by moje tělo mohlo odmítnout ledvinu. Moje obranyschopnost je tak velmi malá a je velká pravděpodobnost, že bych se mohla nakazit covidem,“ dodala.

Helen se děsí lidí bez roušek

„Žiju prakticky v permanentním strachu, jímá mě úzkost, když musím opustit dům. Když jdu nakoupit a vidím někoho bez roušky, zhrozím se,“ vypověděla. „Většina lidí podniká vánoční přípravy a socializuje se, já jsem zavřená doma a stažená do sebe, je mi z toho smutno,“ svěřila se Helen. „Lidé chytí covid a zotaví se, jenže v mém případě by nákaza mohla znamenat smrt, pokud ne přímo smrt, mohla bych přijít o transplantovanou ledvinu,“ objasnila svůj strach.

Šéf velšského zdravotnického resortu Frank Atherton uvedl, že program ochrany klinicky extrémně zranitelných pacientů známý také jako shielding už v plném rozsahu zaveden nebude. Jeho zástupkyně Gill Richardsonová dodala, že osoby z této skupiny by měly samy „posoudit situaci a chránit se podle uvážení“.

Dalila kvůli omikronu zřejmě přijde o Vánoce

Dalila Tremariasová (34) z Cardiffu doplnila, že pro klinicky zranitelné restrikce neskončily. Britka se stará o čtyřletého syna, k tomu trpí autoimunitními chorobami systémový lupus erythematosus (SLE) a lupus nephritis. Stejně jako Helen užívá imunosupresiva. „Přála bych si, abych mohla mít Vánoce jako normální lidi, odpočívat a užívat si přítomnost rodiny a přátel, jít ven mezi lidi,“ svěřila se Dalila.

„Myslela jsem, že letos už svátky strávím se svými milovanými, loni v izolaci to bylo dost náročné, kvůli omikronu se bojím, že to nepůjde. Plány asi budu muset změnit, potřebujeme víc informací o nové mutaci,“ domnívá se Dalila. „Potřebujeme vědět, co omikron znamená pro klinicky zranitelné,“ dodala.

Johanně chybí společenský život a vnoučata

Johanna Greenawayová (79) žije i se svým manželem ve městě Caerphilly, od roku 2009 se potýká s chronickou lymfocytární leukemií (CLL). Kvůli léčbě patří k extrémně zranitelným osobám, podle lékařů jí žádnou ochranu proti covidu-19 neposkytlo ani očkování. Johanna pravidelně chodívala do kostela i na schůzky klubu žen, angažovala se také mezi dobrovolníky a v organizaci bojovníků s rakovinou.

O svůj společenský život však s příchodem pandemie přišla, ještě více ji mrzí, že nemůže trávit čas s vnoučaty. „Chybí mi radost z Vánoc,“ postěžovala si Johanna. „Schází mi všední maličkosti, jako třeba zajít si s kamarádkami na kafe,“ uvedla. „Vůbec mi nepřijde, že jsou Vánoce, nemám náladu slavit, nenakupovala jsem, nebyla jsem nikde, kde by byla vánoční atmosféra,“ zakončila Johanna.

Video  Každý den jedno nové dítě na JIPce. Lékař z Motola popsal život ohrožující postcovidový syndrom PIMS  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa