Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slovensko druhý den po sobě hlásí rekordní počet úmrtí na covid. Případů nákazy přitom ubývá

Autor: ČTK - 
16. prosince 2021
10:44

Slovensko ve středu druhý den po sobě zaznamenalo nový rekord v přírůstku počtu úmrtí na covid-19 v nynější třetí vlně koronavirové nákazy. Onemocnění v pětimilionové zemi podlehlo dalších 109 lidí, informovaly dnes slovenské úřady. Počet nových odhalených případů infekce naopak znovu klesl a ubylo i covidových pacientů v přetížených nemocnicích.

Trojciferné denní počty úmrtí na covid-19 hlásí Slovensko od začátku tohoto týdne. Podobnému nepříznivému vývoji čelila země už v únoru a v březnu, kdy v přírůstku úmrtí na zmíněné onemocnění v přepočtu na obyvatele byla na prvním místě na světě.

Laboratorní vyšetření potvrdila další pokles nových odhalených případů koronavirové infekce. Za středu to bylo 5394 nakažených, což oproti minulému týdnu představuje propad o více než třetinu. Během nynější třetí vlny koronavirové infekce dříve laboratoře za jeden den opakovaně zjistily i přes 10 000 infikovaných.

V nemocnicích bylo ve středu 3107 pacientů s covidem-19. To je nejméně od druhé poloviny listopadu, kdy vláda v reakci na přetížená zdravotnická zařízení vyhlásila nouzový stav a zavedla nové restrikce. Až 84 procent covidových pacientů ve slovenských nemocnicích není vůbec očkováno proti covidu-19 nebo má jen první dávku vakcíny. Slovensko v očkování výrazně zaostává za průměrem EU.

Minulý týden slovenská vláda restrikce částečně uvolnila zejména pro obyvatele, kteří jsou plně očkování proti covidu-19 nebo toto onemocnění prodělali. Od pátku bude zákaz vycházení s výjimkami platit už pouze večer a v noci.

Video  „Narcistní pitomci!“ Psycholog se v Epicentru opřel do narušitelů karantény a lidem vzkázal: „Nenechme se rozeštvat!"  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 16. prosince 2021 15:25 )

Kde jste prosim ty nersmysly sebral

sorgedoktor ( 16. prosince 2021 15:25 )

Ty vety jsou explicitni pro toho kdo chce, aby explicitni byly. No a ma verbalni a performacni intelkekt dl Wechslera pres 100

doktormediciny ( 16. prosince 2021 13:00 )

Neni jasne odkud ten redaktor cerpal rozumy...Jistota ze ockovani ukonci pandemiin samozrejme neni, jinak to jsou dost trivialni otazky

frantaczek ( 16. prosince 2021 12:41 )

Selhávání účinnosti vakcín bylo rozpoznatelné v ranné fázi, z neočkovaných lidí se nesmí dělat obětní beránek. Roste počet nakažených po očkování, stejně tak i očkovaní umírají s covid-19. Předpoklad, že se člověk po vakcinaci nenakazí, byl přeformulován na to, že očkování zabrání závažnému onemocnění a úmrtí. Přitom občas počet nemocných očkovaných převýší počet neočkovaných.
Už 21. října časopis The Lancet zveřejnil studii o riziku přenosu nákazy z očkovaných na neočkované v domácnosti; účinnost vakcín při šetření v domácnostech představovala 34 %. To je málo. Očkovaní, kteří se nakazí (někdy bez příznaků), mají podobnou virovou nálož jako neočkovaní a mohou ji přenést také na plně očkované.
Odkud se bere jistota, že očkování ukončí pandemii? Z čeho vychází právo činit odpovědné za šíření nákazy neočkované? Vakcinace zklamala očekávání. Měli bychom se vrátit k prostředkům vyzkoušeným během století při boji s epidemiemi: mýt si ruce, mít roušku, držet odstup, vyvarovat se přeplněných prostor.

sorgedoktor ( 16. prosince 2021 12:31 )

Ono pujdse take o vekovou strukturu tech temrtelych. Jesatli jsoui to starsi lide jak se drivy rikaslo na vejminku, tekm je Covid skoli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa