Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jsou školy ohniskem nákazy? Studii Středočeského kraje rozcupovali vědci i Prymula

Autor: Dagmar Machotová - 
2. dubna 2021
15:54

České školy by po takřka půlroční přestávce měly uvítat ve střídavém režimu žáky prvního stupně, ostatní ročníky by se mohly postupně přidat, záležet bude na vývoji epidemie. Záměr oznámil ve čtvrtek ministr školství Robert Plaga (za ANO). Diskuse o tom, zda školy jsou, nebo nejsou ohniskem nákazy covid-19, přitom neutichají. Nejnovější studie, kterou nechal vypracovat Středočeský kraj ve spolupráci s dceřinou společností Univerzity Karlovy, firmou CUIP, ukazuje čísla, podle kterých jsou školy bezpečným místem, kde se nákaza nešíří. S tím nesouhlasí iniciativa Sníh, podle které má studie slabá místa. Jedním z nich je vzorek žáků, na kterých byla provedena. Podle epidemiologa a exministra zdravotnictví Romana Prymuly je důležitý také věk testovaných dětí.

Ještě nikdo a nic se nezasloužil o popularizaci škol mezi žáky jako epidemie koronaviru. Distanční výuka je náročná nejen pro ně, ale také pro rodiče a tlak na znovuotevření škol je obrovský. „My jsme v situaci, kdy ty školy už v nějakém režimu otevřít musíme, jde o to, udělat to opatrně, aby se nám ta čísla zase nezhoupla směrem, který nechceme,“ řekl Blesk Zprávám epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

Video  TK ministra zdravotnictví Jana Blatného, ministra školství Roberta Plagy a hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové  - abl
Video se připravuje ...

Není studie jako studie

Právě čísla už několikátý měsíc určují veškerý život nejen v Česku. Podle nejnovější studie Středočeského kraje vyplývá, že školy nejsou místem, kde by se nákaza masivně šířila. Problém téhle konkrétní studie podle iniciativy Sníh (jejímž členem je i epidemiolog Petr Smejkal, vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) při ministerstvu zdravotnictví) je ve vzorku zkoumané populace, která údajně ukazuje extrémně nízkou momentální testovou prevalenci (podíl nakažených ve sledovaném vzorku) nákazy mezi dětmi.

Jedná se totiž o výzkum ve školách, které navštěvovaly děti zdravotníků, učitelů a pracovníků integrovaného záchranného systému. V textu studie se uvádí, že u sledované skupiny byl v 60 procentech alespoň jeden člen domácnosti očkován a ve 30 procentech prodělal nákazu covid-19. 

„Je logické, že v populaci, kde jsou rodiče takto chráněni, dojde k nižšímu přenosu na děti. V důsledku pak samozřejmě nedojde ani ke komunitnímu šíření ve školách, které jejich děti navštěvují," vysvětluje iniciativa Sníh na svém webu

Se závěrem iniciativy souhlasí i Roman Prymula. „Tyto dílčí studie nereprezentují realitu. Byť se nedá přesně určit, jestli se dítě nakazilo ve škole, nebo doma, tak přes školu se ten virus šíří dál. Tohle pro mě není validní studie,“ řekl Blesk Zprávám a dodal, že testování ve školách má smysl, pokud se jedná o děti ve věku 10 let a starší.

Zkušenosti sousedních zemí

Příklady ze zahraničí ukazují, že rozvolnění škol by mohlo souviset se zvýšeným počtem nakažených. Sousední Německo před měsícem začalo opatrně pouštět děti do škol, s rouškami a v rotačním režimu. Z pozice premianta Evropy se země velmi rychle dostala na čísla, která kancléřku Merkelovou přivedla k myšlence opětovného lockdownu. K tomu nakonec nedošlo, ale k určitým omezením jednotlivé země musely přistoupit.

Rakousko otevřelo školy v únoru, čísla nakažených vyletěla a na východě Rakouska platí do 11. dubna tzv. Velikonoční uzávěra. Po svátcích se děti vrátí k on-line výuce a školy zůstanou zavřené. Francouzský premiér Emmanuel Macron ve středu oznámil, že se na tři týdny v zemi zavřou školy a omezí pohyb. 

snehulak ( 3. dubna 2021 10:22 )

Původním záměrem opozice bylo nechat odporem k opatřením vychcípat seniory, Babišovy voliče. Nějak se jim to vymklo a ač tvrdí, že školáci jsou v bezpečí, mohla by likvidovat i své budoucí potencionální voliče.

krapotkin ( 3. dubna 2021 06:18 )

Ví vůbec "vědci" něco o dnešním školství ?

UFO1 ( 2. dubna 2021 17:59 )

Ať tam dají děti očkování rodiče a ti ,co chtějí,nutit někoho,aby se vystavil smrtelnému onemocnění nebo nutit rodiče,aby proti svědomí dal dítě na 5-8hodin podusit nebude právní

mak ( 2. dubna 2021 17:57 )

Hlavně, ze ty, zelena arogantní gumo, nedodrzujes nikdy n8c a naprosto nejmin relavntni jsou tvoje studie na ockovani. Uz zalez, kdyz nezannas stud.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa