Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Omikron hrozí, Evropa utahuje šrouby. V Česku vláda dává zelenou večírkům, odborníci zuří

Aktualizováno -
20. prosince 2021
11:50
Autor: Kristýna Beránková - 
20. prosince 2021
05:00

Mutace omikron? Evropa zpřísňuje, Česko rozvolňuje. Tak to alespoň vypadá. Nizozemsko vyhlásilo přísný lockdown, Velká Británie se na něj chystá. V Česku se zatím ruší nouzový stav a s ním i jedno z mála omezení. Vědci z Učené společnosti kabinet přitom žádají o prodloužení nouzového stavu a protiepidemických opatření, napsali to v otevřeném dopisu premiérovi Petru Fialovi (ODS), jak uvedla ČTK. Podle Fialy je možné opatření dělat jinými prostředky v souladu s pandemickým zákonem. O případných dalších opatřeních chce kabinet jednat 29. prosince na základě čerstvých dat o variantě omikron z Velké Británie.

Od včerejška platí v Nizozemsku přísná uzávěra. Obchody, které neprodávají nezbytné zboží, bary, posilovny, kadeřnictví a další podniky zůstanou zavřené nejméně do 14. ledna. Domácnosti mohou přijímat pouze dva hosty, o svátcích čtyři. Premiér Mark Rutte opatření označil za „nevyhnutelná“.

Kvůli rostoucímu počtu případů extrémně nakažlivé varianty omikron zpřísňuje i Dánsko. Uzavřela se kina, divadla a koncertní sály. Obchody s plochou menší než 2000 metrů čtverečních musejí zavést limity na počet zákazníků, restaurace smějí mít otevřeno do 23:00. Na lockdown se chystá i Velká Británie. Francie zakázala vstup všem britským turistům.

Osobní odpovědnost?

V Česku se však nové vládě do nepopulárních opatření před svátky zjevně nechce. Naopak 25. prosince skončí nouzový stav a zruší se jedno z mála aktuálních omezení, tedy zavírací hodina v 22:00 pro restaurace. „Hlavně je potřeba, abychom se všichni chovali zodpovědně,“ prohlásil premiér Petr Fiala (57, ODS) s tím, že případná opatření lze řešit v rámci protipandemického zákona.

Jenže jak funguje osobní zodpovědnost některých Čechů, jsme viděli během minulých vln. Otevřené restaurace a bary jsou jako pozvánka na večírek. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (61, TOP 09) se nechal včera v diskusním pořadu televize Prima slyšet, že nejdůležitější je, aby děti mohly dál chodit do školy. Posílit chce testování PCR testy. Opatření prý vláda nechystá, protože „nežijeme v komunismu a každý by měl být zodpovědný“.

Ochrana slábne, i Češi bijí na poplach

Vědci už mají bohužel jasno. Varianta omikron dokáže prolomit protilátky získané po prodělání nemoci i očkování. Ochrana po předchozím covidu je pouhých 19%, ochrana po očkování dvěma dávkami ještě nižší. Třetí posilovací dávka ochranu před nakažením zvyšuje, není ale ještě jasné o kolik. Nejdůležitější smysl očkování však stále díkybohu plní. Druhá obranná linie imunitního systému, tedy ta, která brání viru vstoupit do plic a jiných orgánů, drží i při útoku omikronu. Kdo je očkovaný třemi dávkami, měl by být stále chráněný před těžkým průběhem.

Tuzemští experti v dopise, který má ČTK k dispozici, uvedli, že pokud bude vláda čekat na vyhodnocení dat z Británie a až poté zasahovat, může vystavit společnost nadbytečnému riziku. „Prodloužení nouzového stavu dávalo šanci, abychom už potřetí nepodcenili pandemickou situaci, a to v době, kdy v evropských zemích na západ od nás již nastoupila vlna výrazně nakažlivější varianty omikron,“ napsali. Podle nich hrozí opakování scénářů z loňského října, loňské doby předvánoční i letošního října a listopadu. Připomněli, že rozvolnění loni před Vánocemi vedlo poté k dramatickému nárůstu počtu nemocných i zemřelých.

Důsledky opatření přijatých se zpožděním podle vědců dopadají nejen na zdraví a životy jednotlivců, ale také na hospodářský, kulturní a společenský život. „Další vlna epidemie při neprodloužení nouzového stavu může znamenat také snížení věrohodnosti nově se konstituujících orgánů vlády. To je to poslední, co v současné době společnost potřebuje,“ doplnili vědci z Učené společnosti, která sdružuje významné vědce působící na českém území.

Pod dopis se podepsal mimo jiné předseda rady Učené společnosti ČR a fyzikální chemik Pavel Jungwirth, místopředsedové biochemik Libor Grubhoffer a imunoložka Blanka Říhová. Prodloužení stavu nouze vládě už dříve doporučili také odborníci ze skupiny MeSES kolem epidemiologa Petra Smejkala.

Video  Válek u Zemana v Lánech: Povinné očkování 60+ ne, Silvestr slavte s dětmi  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jokl ( 23. prosince 2021 10:01 )

Pán z Bradavic vydá zákon,který covidu zakazuje se šířit.Toto je ten tajný plán, který má Slepenec.Tímto jednoznačně zvítězí nad covidem.Toto jednoduché řešení ještě nikoho na světě nenapadlo.Jen tak dál,ve slepených silách je síla.

Jokl ( 23. prosince 2021 09:39 )

kdosi:upřímně ti přeji,ať ty a celá tvá rodina dostane covida a zůstaly ti doživotní následky,abys si to náležitě užil a vychutnal.

nespokojeny ( 21. prosince 2021 17:09 )

kdoasi, také děkuji za přání. Samozřejmě, že lidé umírají na jiné nemoci nebo jiné nemoci + covid s tím souhlas. Pro povinné očkování nejsem.
Neznám však ve svém okolí nikoho, kdo by zemřel přímo na následek "covidového" očkování. A to nemáme v rodině vše úplně bez problémů, můj 20letý vnuk, měl dle doktora na 99% po očkování zánět srdečního svalu a byl léčen Ivermektinem.
Já jen nemám rád takovéto zlehčování, tvrzení nesmyslů typu ve vakcíně jsou jedy apod. a hlavně agresivní odmítače, kteří hned urážejí.
Pěkné dny.
Pozn.: Diskuse by měla dát prostor na názor nikoli urážky jak jsem u anonymního psaní svědky.

prochaskanamoste ( 21. prosince 2021 05:11 )

Minulá Babišova vláda všechno zvládla-covid, tajfun, podrazy těchto současných géniů, co se drali nestydatě k moci a posvětili si všechny prostředky, demožumpa. Teď tu moc, za pomoci blbečků u voleb, uchvátili a jsou celí vys...trašení, nevědí si s ní rady. Je to tam samý chaotik. Zlatý Babiš a jeho tým!Ještě budeme hrabat prstíčkem, normální Babiš, člověk, jden z nás a tohle parta zlotřilých, neschopných a všehoschopných, hlavně mlaskat u koryt.

sarina ( 20. prosince 2021 22:10 )

Jenže jsi psal že slavilo ANO a to právě neslavilo imigrante, proto jsem ti vypsala kdo to slavil a to ti PRÁVĚ NEDOŠLO, že to slavila dnešní slepená sebranka!!! Měla jsem raději napsat-slavila dnešní slepená sebranka líp bys to pochopil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa