Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smutné Vánoce: Neočkovaná Natalie (†30) podlehla covidu, čerstvě narozeného syna si ani neužila

Autor: Darina Jíchová - 
29. prosince 2021
19:12

Británie se už delší dobu potýká s problémem neočkovaných těhotných žen, které po nákaze covidem-19 skončí na jednotce intenzivní péče. Takový byl i případ třicetileté Natalie Forshawové z Manchesteru. Kadeřnice a kosmetička po dvou měsících prohrála boj s nákazou, které podlehla na 2. svátek vánoční, uvedl list Daily Mail.

Forshawová strávila na jednotce intenzivní péče dva měsíce, v nemocnici s covidem-19 skončila v pokročilé fázi těhotenství. Lékaři neočkované rodičce 3. listopadu doporučili akutní císařský řez. Svého milovaného syna Caleba si dlouho neužila, musela zůstat v nemocnici. Rodina měla na Vánoce jen asi čtvrthodinku na to, aby se s Forshawovou rozloučila.

První příznaky na sobě Forshawová začala pociťovat krátce před porodem. Po císařském řezu se lékaři rozhodli ženu uvést do umělého spánku, hospitalizována byla na oddělení JIP kvůli pozitivnímu testu na covid-19. Počátkem prosince se zdálo, že se její stav lepší, její rodina tak získala novou naději, že se zotaví. Nemoci však během svátků podlehla.

Příbuzní uvedli, že se nenechala očkovat kvůli těhotenství. Stejně jednají i další těhotné ženy, a to i přes ujištění odborníků, že vakcína je bezpečná pro rodičku i dítě. „Když se jí udělalo špatně, vzali jsme ji, protože byla těhotná, radši k lékaři. Měla nízkou hladinu kyslíku a stěžovala si na silnou bolest na prsou,“ popsala dceřin stav Bernie Wiltonová.

Po zlepšení přišlo kritické zhoršení stavu

„Vzali ji do nemocnice a udělali císařský řez, Natalii pak převezli na jednotku intenzivní péče. Malého Caleba neviděla týden,“ dodala Wiltonová. Nakonec se lékaři rozhodli pro umělý spánek, který měl Forshawové zajistit rychlejší zotavení. V polovině listopadu v jejím srdci objevili krevní sraženinu. Ta se rozštěpila a dostala i do plic, její stav byl záhy kritický.

Její matku a Calebova otce Jaye Hursta k pacientce pouštěli jen na 10 až 15 minut denně. Počátkem prosince přišlo zlepšení, nicméně už 6. prosince se její stav opět rapidně zhoršil. Lékaři příbuzným sdělili, že v tuto chvíli pro Forshawovou už nemůžou nic udělat. Pak však přišlo překvapivé zlepšení a rodina měla opět naději.

„Seděla jsem u ní a Natalie mrkla, začala se probouzet. Když jsem mluvila o malém Calebovi, plakala. Sestřičky tleskaly, všichni na oddělení byli šťastní, že bojuje,“ uvedla Wiltonová na svém facebooku. Jenže 20. prosince Forshawové selhalo srdce a lékaři jí podali sedativa. O šest dní později třicetiletá žena zemřela. „Dnes mi srdce puklo na kusy, nevím, jestli ho někdy něco stmelí. Budeš mi chybět i to, jak jsi mi milionkrát za den psala, jen abys mi řekla: Miluju tě, mami. S dcerou jsme měly skvělý vztah, nejen jako matka a dcera, ale i jako nejlepší kamarádky,“ sdílela Wiltonová v srdceryvném příspěvku.

„Tvůj syn bude milován“

Celá rodina je zlomená. „Byla nádherná, každému prozářila den. Milovaly ji miliony lidí. Moc děkujeme sestřičkám a lékařům, kteří se o ni do poslední chvíle starali,“ Wiltonová přidala také poděkování pro zdravotníky. „Tvůj chlapeček bude milován, neboj se. Myslela jsem, že v mém životě budeš navždy. Calebovi ukážeme každou tvou fotku, řekneme mu o tobě všechno, aby věděl, proč a jak jsme tě milovali,“ doplnila kamarádka Forshawové Natalie Clarková.

Video  Každý den jedno nové dítě na JIPce. Lékař z Motola popsal život ohrožující postcovidový syndrom PIMS  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa