Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Omikron nemusí být tak závažný, naznačují první studie. V nemocnicích končí jen zlomek nakažených

Autor: tsv - 
27. prosince 2021
05:00

Dvě na sobě nezávislé studie naznačují, že mutace omikron představuje minimálně o dvě třetiny menší riziko hospitalizace než indická delta. Předběžné výsledky výzkumů zatím sdílela univerzita v britském Edinburghu a Národní institut pro výzkum přenosných nemocí v jihoafrickém Kapském Městě. Americký imunolog varuje, že závažnost mutace může každý národ pociťovat jinak.

Univerzita v Edinburghu zkoumala v období mezi prvním listopadem a 19. prosincem 23 840 vzorků mutace omikron a 126 511 vzorků delty odebraných ve Skotsku. Ze sledovaných případů potřebovalo nemocniční péči 15 lidí s omikronem a 856 pacientů s deltou.

„Ačkoli je studie malá, přináší dobré zprávy. Dvoutřetinové snížení počtu hospitalizací u lidí s oběma dávkami naznačuje, že omikron bude pro více lidí mírnější,“ napsal oxfordský profesor James Naismith, který se výzkumu nezúčastnil. „Studie je velmi pečlivá, ale stále je brzy, takže data se mohou s dalšími výzkumy ještě měnit.“

Britští vědci upozorňují, že ačkoli omikron zatím v širším měřítku představuje menší nebezpečí, lidé s dokončeným očkováním jsou před mutací v porovnání s deltou desetkrát méně chráněni. „Pokud se bude omikron nadále takto rozšiřovat, mohl by v proočkované společnosti vyvolat mnohem více hospitalizací než delta,“ pokračoval Naismith. Třetí dávka by v případě nákazy omikronem měla snižovat riziko těžkého průběhu nemoci o 57 procent.

Studie z Jihoafrické republiky analyzovala 161 328 případů nákazy koronavirem v období mezi prvním říjnem a šestým prosincem. Podle zjištění místních vědců bylo do nemocnic přijato 2,5 procenta lidí s omikronem a 12,8 procenta pacientů s deltou, nová mutace by tak představovala až o 80 procent nižší riziko hospitalizace.

Vedoucí experti v závěru studie upozornili na to, že výsledky nelze považovat za definitivní. „Toto jsou předběžná data, která se mohou měnit s vývojem pandemie.“

Lidé s protilátkami mají výhodu

K oběma výzkumům se na tiskové konferenci Bílého domu vyjádřil americký imunolog a ředitel místního Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci. Podle něj je třeba provést více lokálních studií, aby se ukázalo, zda se výsledky ze Skotska a jižní Afriky vztahují i na ostatní kouty světa.

„Jsou to dobré zprávy, ale musíme počkat, co se stane v naší populaci, která má svá vlastní demografická specifika,“ konstatoval Fauci.

Britský výzkum dále naznačuje i výhody pro ty, kteří se covidem nakazili už dříve. „Podle výsledků studie čelí lidé po předchozí infekci o dvě třetiny nižšímu riziku hospitalizace, což ukazuje, že omikron by mohl být mírnější, pokud už máte nějakou imunitu,“ dodal Naismith.

Lidé, kteří si covidem už v minulosti alespoň jednou prošli, mají zřejmě až o 60 procent vyšší pravděpodobnost lehkého průběhu nemoci než ti, kteří se viru zatím úspěšně vyhýbají, píše server CNN.

Video  Motivací k očkování bude strach, míní hejtman. Grolich: Omezení možná ještě přitvrdí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

slafa ( 27. prosince 2021 21:40 )

http­s://va­riety­.com/2­021/mu­sic/new­s/car­los-marin-dead-il-divo-covid-1235139429/#article-comments

slafa ( 27. prosince 2021 21:39 )

Il Divo zpevak Carlos Marin zemrel v Anglii Dec.19 po covidu prestoze byl ockovan.

levandulova ( 27. prosince 2021 15:31 )

Presne tak. Ja take. Ale vlada se rozhodla, ze urciti zamestnanci budou ockovani povinne. Asi budu muset zmenit profesi. Tohle proste podstupovat nebudu, 4x rocne na ockovani.

levandulova ( 27. prosince 2021 15:29 )

Vsadila bych se, ze chripka je mnohem zavaznejsi. O te totiz bezpecne vite ze ji mate, netreba PCR testy. Taky zabiji. Ale nehrablo z ni vlade, nikdo se nemusi povinne ockovat, ockuji se jen rizikovi a tak he to vporadku. Nenosi se respiratory v epidemiich chripky, ackoli to by se mohly. Resi se kravoviny a vazne veci se odsouvaji na druhe misto. Do haje s covidem.

frantacizek ( 27. prosince 2021 14:04 )

kolega Fauci z USA říká to, co jsem už tady psal o demografické prevalenci různé u nás a v JAR, a to by měla být pravda..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa