Na odběrovém místě Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) dnes poslední zájemce pracovníci zdravotnického zařízení otestovali v 11:00 hodin. Opět se odběrové místo v Šrobárově ulici otevře na čtyři hodiny v neděli. Termíny nabízené na Štěpána byly k dnešní 13. hodině obsazené zhruba z poloviny, přitom před dvěma dny ukazoval rezervační systém nemocnice, že jsou všechny termíny plné.

Kdo potřeboval dnes absolvovat test i bez rezervace, mohl dopoledne zkusit přijít třeba i do Všeobecné fakultní nemocnice. U testovacího místa Na Bojišti ho ale čekala víc než hodina čekání ve frontě. Po 10:00 na test čekalo asi 40 lidí, kteří neměli rezervaci. Byli mezi nimi i cizinci.

Nejdříve na pondělí po vánočních svátcích se lze nyní hlásit k preventivnímu testu mimo jiné ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) a na Bulovce. Volné termíny jsou pak podle rezervačních systémů nemocnic i v dalších dnech posledního týdne tohoto roku. Až v pondělí 27. prosince jsou volné termíny také na některých odběrových místech, které v Praze zřizují soukromé laboratoře. Platí to například pro odběrové místo společnosti AeskuLab v Letňanech a na Barrandově a pro odběrové místo v Kartouzská ulici v Praze 5, kde službu nabízí EUC. Větší zájem je na odběrovém místě EUC v areálu Veleslavínského zámku. Tam se lze hlásit nejdříve na úterý.

V Motole jsou volné termíny ještě i na neděli 26. prosince, kdy budou zdravotníci největší české nemocnice vzorky zájemcům odebírat od 7:00 do 17:00. Ve stejném čase bude odběrové místo otevřené od 27. do 30. prosince. Na Silvestra bude možné k testu přijít do 12:00. Termíny pro absolvování testu po druhém svátku vánočním byly k dnešním 13:00 spíše neobsazené, vyplývá z rezervačního systému nemocnice.

Bezplatně nyní mohou podstoupit dva PCR testy měsíčně lidé s dokončeným očkováním proti covidu-19. Pět PCR testů měsíčně pojišťovna hradí lidem mladším 18 let, lidem s jednou dávkou očkování a lidem s kontraindikací k očkování.

V Praze za uplynulý týden přibylo 6515 případů nemoci covid-19, což je zhruba o pětinu méně než za předchozí týden. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Fotogalerie
47 fotografií