Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Očkování nejmenších dětí v Česku: 2800 vyočkovaných dávek, víc než polovina v Praze

Autor: ČTK - 
20. prosince 2021
12:15

Očkováno proti covidu-19 bylo do neděle přes 2800 dětí ve věku pět až 11 let. Více než polovina dostala vakcíny v Praze, v Karlovarském a Libereckém kraji bylo očkováno po jednom dítěti a v Královéhradeckém kraji žádné. Vyplývá to z dat, která o očkování zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví. Dětí v tomto věku je téměř 800 000, očkují je nemocniční očkovací centra a vakcíny mohou podávat také praktičtí lékaři pro děti a dorost. Podle informací ČTK se jich přihlásilo do čtvrtka minulého týdne jen zhruba 250 z 1800 ordinací. Podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilony Hüllerové se dá očekávat, že po svátcích očkujících ordinací přibude. Měla by být alespoň jedna v každém okrese.

Rodiče mohli menší děti k očkování proti covidu-19 hlásit od neděle 12. prosince večer. Za první hodiny a pondělí se přihlásilo zhruba 9000 dětí. Objednaných 300 000 dávek vakcíny pro děti od firmy Pfizer/BioNTech dorazilo do Česka v úterý.

Ve středu dostalo vakcínu 75 dětí ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze a devět dětí v nemocnici v Uherském Hradišti, které zahájily očkování jako první. Ve čtvrtek pak bylo očkováno 154 dětí, v pátek 976, v sobotu 733 a v neděli 862.

Někteří lékaři čekají na dostatek zájemců

Naprostá většina dětí byla očkována v nemocničních očkovacích centrech. V současné době jich pro děti funguje podle informací na webu ministerstva 54. Většinou jich je v každém kraji několik, chybí jen v Libereckém a ve Středočeském a Olomouckém je jedno.

Nejvíc jich podalo očkovací místo v Kongresovém centru na pražském Vyšehradě (647), v nemocnici v Českých Budějovicích (431) a na očkovacím místě Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (404), která provozuje centrum bez registrace v obchodním centru na Černém Mostě. Očkovat začaly také asi dvě desítky dětských lékařů.

Video  „Až do úplného padnutí.“ Lékařka o přeplněných čekárnách, nebezpečných virech i výpadcích léků.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Předsednictvo sdružení je již minulý týden vyzvalo, aby se do očkování zapojili. „Většina ordinací nám psala, že by se zapojila, pokud bude mít dostatek zájemců,“ řekla Hülleová ČTK. Někteří lékaři tak zřejmě čekají, až budou mít nahlášeno deset zájemců, aby vypotřebovali včas celé balení vakcíny. V současné době, kdy je hodně dětí nemocných covidem nebo v karanténách, to podle ní může být problém. „Myslím si, že po Novém roce se to bude postupně navyšovat,“ dodala.

Ochrana před nemocí klesá

V regionech se počty podaných dávek výrazně lidí. V Praze nechali rodiče očkovat skoro 1500 dětí, v Jihočeském kraji 577 a na Vysočině 191. Jen jednotky očkovaných dětí hlásí Pardubický kraj, jedno Karlovarský a Liberecký a žádné není hlášené v Královéhradeckém kraji.

Celkově už bylo podle denních dat proti covidu-19 plně očkováno 61,4 procenta populace, registrováno k očkování nebo očkováno zatím jednou dávkou vakcíny je 64,2 procenta. Odborníci upozorňují na to, že po několika měsících po dokončením očkování ochrana očkováním klesá, méně účinné může být podle dostupných dat také proti nové variantě koronaviru omikron, jejíž první případy byly zachyceny i v Česku.

Znovu navýšit ochranu může podání třetí posilující dávky, kterou dostalo asi 1,96 milionu lidí z 6,5 milionu očkovaných. Nárok na ni lidé mají šest měsíců po dokončeném očkování, starší 45 let nebo chronicky nemocní už po pěti měsících. Lidem nad 35 let bude dostupná už po pěti měsících od 5. ledna, všem dospělým po 19. lednu.

Jirik-ta ( 20. prosince 2021 14:06 )

Voskovec Werich Jezek - 06 - Některy den
"Tak jsem si koupil ty růžové brýle, aby mi lépe ušla dlouhá chvíle
Když jsem nepochodil tak jsem je zahodil,končím v naprosté havárii svou árii."
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=i02O­TE5c1sY

Začala žaloba za globální zločiny proti lidskosti, kterou podal a přijal Nejvyšší soud Kanady
Tým více než 1 000 právníků a více než 10 000 lékařských odborníků pod vedením Němce Reinera Fuellmicha, jednoho z nejmocnějších právníků v Evropě, zahájil největší soudní proces.
https://corona-ausschuss.de/
t.me­/Rei­nerFu­ellm­ichEn­glish

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa