Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Přehledně: Opatření proti koronaviru od pátku přitvrdila. Co se mění v Česku a Slovensku?

Aktualizováno -
9. července 2021
13:09
Autor: ČTK, mach, sova - 
9. července 2021
08:40

Od pátečního rána začínají v Česku platit dvě nová mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví. Nově už nebude pro prokázání bezinfekčnosti stačit jedna dávka očkování proti covidu-19. Bude nutné mít kompletní očkování s dvoutýdenním odstupem. Druhou novinkou je, že lidé kteří neprodělali covid-19 v posledním půl roce nebo nemají dokončené očkování, musí od 9. července při návratu ze zahraniční dovolené v zaměstnání předložit negativní test. Pokud tak neučiní, zaměstnavatel je nesmí zaměstnavatel pustit na pracoviště. A Slovensko až na výjimky zavedlo karanténu pro cestující, jež nejsou očkováni proti covidu-19. Čechům do 9. srpna stačí na cestu první dávka vakcíny.

Česko: Jedna dávka, žádná dávka

Dosud bylo možné bezinfekčnost na místech, kde se to požaduje, prokázat dokladem o nákaze v posledních 180 dnech, negativním antigenním nebo PCR testem a certifikátem o očkování. U posledního stačilo uplynutí 22 dní po první dávce. Podle odborníků ale tato ochrana není dostatečná, například proti takzvané delta variantě je ochrana jen třetinová.

„Určitě se to projeví ve všech opatřeních týkajících se návštěv restaurací, koncertů, služeb a dalších míst. Všichni, kdo mají dvě dávky, budou po dvou týdnech považovaní za chráněné. Ostatní se budou muset nechat testovat,“ uvedl po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Video  „Karanténa nutí lidi ke lhaní.“ Zástupce cestovek kritizuje opatření pro dovolenkáře „bez logiky“  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

I lidé očkovaní jednou dávkou tak musí znovu podstupovat test. Z veřejného zdravotního pojištění mají lidé hrazený jeden antigenní test týdně a měsíčně navíc dva PCR testy. Negativní výsledek antigenního testu prokazuje bezinfekčnost na 72 hodin, PCR test na sedm dní od odběru.

Na potvrzeních o očkování už nově nebude dosavadní údaj o jeho devítiměsíční platnosti, ale bude platit neomezeně. Ministr také zmínil, že Česko nezačalo uznávat zahraniční certifikáty o očkování od 7. července, ale až od 12. července. Po tomto datu bude možné vydávat lidem očkovaným v zahraničí český certifikát o očkování, který uznává i EU.

Změny na pracovištích po dovolené

Lidé, kteří se vrací ze zemí s mírným nebo středním rizikem, mohou do práce s respirátorem, který musí nosit až do výsledku testu. Kritici opatření ale namítají, že zaměstnavatel nemá právo kontrolovat, kde zaměstnanec tráví dovolenou. Původně ministr Vojtěch avizoval, že negativní test budou muset v zaměstnání po dovolené předložit i lidé, kteří budou pobývat jen v ČR. Vláda potom povinnost schválila jen pro dovolené v zahraničí.

Ve čtvrtek ministerstvo zdravotnictví opatření upravilo tak, že plně očkovaní lidé se testu ani karanténě nebudou muset podrobit, ať se vrátí z kterékoliv země. Všichni cestovatelé ale musí před návratem vyplnit příjezdový formulář.

Povinnost neexistuje, riziko náhrad škod ano

Zaměstnanec nemá povinnost svému zaměstnavateli sdělovat místo, kde trávil dovolenou. Bez hrozby sankce tak podle Hospodářské komory ČR může třeba uvést i fiktivní adresu. Vystavuje se tím ale riziku, že by mohl být zodpovědný za případné škody na straně zaměstnavatele, pokud by se prokázalo, že nedodržel vládní opatření při návratu ze zahraničí a je původcem rozšíření onemocnění v podniku. Na dotaz ČTK to v pátek uvedl mluvčí komory Miroslav Diro.

Podle aktuálního mimořádného opatření je bez testu nesmí zaměstnavatel pustit na pracoviště, pokud přijedou ze zemí s vysokou mírou rizika podle mapy cestovatele zveřejňované ministerstvem zahraničních věcí. Ze zemí s mírným nebo středním rizikem může do práce s respirátorem, který musí nosit až do výsledku testu.

Zaměstnanec má totiž obecně povinnost dbát podle svých možností o svou vlastní bezpečnost, o své zdraví i o bezpečnost a zdraví ostatních spolupracovníků. Stejně tak ale i zaměstnavatel musí předcházet rizikům, tato povinnost mu je ukládána ze zákona. Takže zaměstnance ke sdělení údajů může vyzvat a doporučit mu postup, jak se má po návratu z dovolené chovat, tedy v souladu i s opatřeními ministerstva zdravotnictví. Zaměstnavatel pro tyto situace může vydat vnitřní předpis, upozornil Diro.

Karanténa na Slovensku

Cestující na Slovensko, kteří nebyli očkováni proti nemoci covid-19, musejí rána po vstupu do země nastoupit do karantény. Slovensko ale stanovilo různé výjimky, povinná izolace se nevztahuje například na vybrané profese či cestující při tranzitu přes Slovensko a v přechodném období po dobu několika následujících týdnů ani na takzvané pendlery a lidé očkované prozatím pouze jednou dávkou vakcíny. Motoristé mohou znovu využívat i menší hraniční přechody Slovenska se sousedními státy. Dodržování karanténních opatření budou na hranicích kontrolovat policisté.

Bratislava zpřísnila hraniční režim v souvislosti s šířením nakažlivější koronavirové mutace delta, která již byla potvrzena i na Slovensku. Hygienici v zemi potvrdili více než desítku případů infekce touto variantou infekce.

Dosud při cestování na Slovensko z České republiky a z dalších asi čtyř desítek zemí z takzvaného zeleného seznamu stačil test na koronavirus. Nově nebude záležet na tom, ze které země cestující přijíždí, ale zda byl očkován proti covidu-19 nebo zda splňuje některou z výjimek z karantény. Domácí izolace je stanovena na dobu 14 dnů, zkrátit ji lze obdržením negativního výsledku PCR testu, přičemž test bude možné podstoupit nejdříve pátý den karantény.

Osobám starším 12 let nadále obecně zůstane povinnost elektronicky se registrovat nejpozději při vstupu na Slovensko. Plně očkovaným proti covidu-19 platí registrace půl roku. Elektronický formulář nemusejí vyplnit cestující, kteří plánují pouze tranzit přes Slovensko; v takovém případě ale musejí využít stanovené dopravní koridory a zastavit pouze kvůli čerpání pohonných hmot. Registrace se nevztahuje ani na členy posádek v nákladní, autobusové, vlakové či letecké dopravě, kteří také nemusejí do karantény.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5534401 ( 9. července 2021 17:56 )

Co bude dělat vláda jestliže se škodlivost vakcín na lidech potvrdí? Bude někdo potrestán?

MAMKA2316 ( 9. července 2021 17:45 )

Tak na tu lůzu že pane Vojtěch ??Bohatí a mocní můžou beztrestně slavit na hradě Klausovy narozeniny bez respirátorů a my starší se můžeme v nich dusit a padat na zem jak hrušky ale hlavně až neumřeme na covid ???Na to že nás umírá asi vice na nemoci které jste asi zavinili svým omezováním osobní svobody ???Do NADNáRODNíCH hypermarketu kde bylo najednou 500 až 1000 lidí se mohlo do obuvi kde jsou tři ne ?

Jirik-ta ( 9. července 2021 16:56 )

jo tupče bez opatření by byl náš život pustý a prázdný

Jirik-ta ( 9. července 2021 16:48 )

Jirik-ta ( 9. července 2021 15:10 )

hm

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa