Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojtěch rozprášil další skupinu expertů. Smejkalovi a dalším poslal výpověď mailem

Autor: vei - 
2. června 2021
08:30

Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch z hnutí ANO rozpustil další poradní orgán. Poté, co jeho předchůdce Petr Arenberger (za ANO) ukončil spolupráci s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MeSES), Vojtěch jen pár dní po svém nástupu rozpustil e-mailem další odborníky z Rady pro řízení epidemie onemocnění covid-19. Informaci Českého rozhlasu potvrdil Blesk Zprávám její člen, bývalý poradce prezidenta a lékař Boris Šťastný. Sám Vojtěch uvedl, že chce zjednodušit a zpřehlednit komunikaci svého resortu.

Měla to být expertní skupina, které budou naslouchat ministři i další odborníci při boji s koronavirovou pandemií. V listopadu ji založil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Její životnost byla ale jen zhruba půl roku. Tečku za ní udělal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Na ministerstvu zdravotnictví funguje celá řada různých skupin, které se věnují covidu. Mým cílem je tento systém zjednodušit a zefektivnit,“ napsal ministr serveru iRozhlas.

Pro Blesk Zprávy Vojtěch své vyjádření ještě rozšířil: „Rada pro řízení covid byla složená z poslanců a představitelů profesních komor. S těmito zástupci se potkávám pravidelně na jiných platformách, například na jednání zdravotního výboru. Výměna informací tak bude zachována.“

„Výpověď“ e-mailem

„Dovoluji si Vám oznámit, že po mém nástupu do funkce ministra zdravotnictví jsem zahájil revizi všech poradních orgánů ministerstva. Po pečlivém uvážení jsem se rozhodl zrušit ke dni 31. května 2021 poradní orgán Rady pro řízení onemocnění covid-19 Ministerstva zdravotnictví ČR,“ rozeslal Vojtěch v pondělí stručný e-mail všem členům skupiny, který má redakce Blesk Zpráv k dispozici.

„Rád bych Vám tímto zdvořile poděkoval za Váš přínos, působení a dosavadní práci, kterou jste v tomto poradním orgánu ministra vykonal,“ dodal závěrem ve stručném psaní.

Jejími členy byli přitom například zástupci vlády i opozice nebo odborníci různých profesních organizací, včetně například šéfa lékařské komory Milana Kubka nebo epidemiologa Petra Smejkala.

Video  Tisková konference nově jmenovaného ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a premiéra Andreje Babiše (ANO; 26. 5. 2021)  - abl
Video se připravuje ...

„V této radě jsem měl možnost působit za dvou předchozích ministrů. S ohledem na skutečnost, že jsem za celou dobu jejího působení nezaznamenal, že by názory jejích členů byly sebemenším způsobem vyslyšeny, pokládám to ze strany současného ministra za zcela logický krok,“ reagoval pro Blesk Zprávy lékař a někdejší politik a poradce bývalého prezidenta Klause Boris Šťastný.

Skončila i MeSES se Smejkalem v čele

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MeSES) 18. května. Důvodem byl podle ministerstva příznivý vývoj epidemie a zrychlující se tempo očkování. Agendu má mít na starosti klinická skupina pro covid, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Podle zástupců skupiny bylo rozhodnutí ministerstva překvapivé, úřad jim žádné podrobnosti nesdělil. Rozhodnutí kritizuje opozice. Skupina vznikla v polovině letošního března jako odborný poradní orgán ministerstva zdravotnictví v souvislosti s rychlým šířením nového koronaviru, vedl ji hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal.

Její členkou byla i viroložka Ruth Tachezy, která v reakci pro Blesk Zprávy uvedla: „Nebyli jsme naivní, když jsme nastupovali na toto pole. Měli jsme všichni nějakou zkušenost. Šli jsme do toho proto, že jsme doufali, že to bude poslední šance, že někdo někoho vyslyší a vše se bude ubírat správným směrem.“

O odborníky z MeSES se pak přetahoval například premiér Andrej Babiš, ale také Asociace krajů ČR. „Pokračujeme dál! Jen ne pod ministerstvem zdravotnictví. Tedy tak jak skupina původně vznikala,“ uvedl později člen skupiny Rastislav Maďar. Experti hodlají kromě jiných dokumentů vypracovat strategii pro boj s koronavirem, ale i s dalšími budoucími pandemiemi.

Video  Epidemiolog Smejkal o Velikonocích v Česku, vzkazu pro chataře i novém postu  - Blesk
Video se připravuje ...

MartyACS ( 1. června 2021 23:17 )

Správně jste pochopil, že Šlachta je záložní oddíl Agrofertu

MartyACS ( 1. června 2021 23:16 )

Zrovna tohle bych Adamovi nevyčítal. Proč živit darmožrouty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa