Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Povinné očkování 60+ a vybraných skupin bude, potvrdil Vojtěch. Vláda jej podpořila

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. prosince 2021
17:35
Autor: ČTK, kal, simao - 
6. prosince 2021
06:55

Vláda v pondělí nejednala o konkrétních zpřísňujících opatření, na jedné výrazné novince se však shodla. Povinné očkování vybraných skupin obyvatel má v rámci vyhlášky ministerstva zdravotnictví skutečně vstoupit v platnost. Na tiskovku po jednání vlády dorazil nakonec vicepremiér Karel Havlíček (ANO), přes Webex se připojil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), pobývající v izolaci kvůli nákaze covidem. Povinné očkování je dle něj cesta, kterou nakonec půjde většina Evropy. Je přesvědčen o tom, že očkování je jedinou možnou cestou z této krize.

„Ministerstvo zdravotnictví skutečně dokončilo onu vyhlášku o povinném očkování a odeslalo ji na Legislativní radu vlády,“ oznámil ministr Adam Vojtěch (za ANO). „Jsou tam některé dílčí připomínky, které nejsou nepřekonatelné,“ uvedl.

„Já v tuto chvíli jsem zastáncem toho, že máme touto cestou jít,“ poznamenal stím, že je to důležité, abychom zvládli i další vlnu, která v následujícím období přijde. Očkování je účinné a bezpečné, poznamenal Vojtěch s tím, že nejde zdaleka o první povinné očkování v Česku. Je to 11 nemocí, proti nimž se vakcíny podávají většinou v dětském věku, například spalničky, tetanus nebo dětská obrna.

Pro koho má být očkování povinné?

  • Pro občany ve věkové kategorii 60+
  • Pro lékaře a zdravotní sestry
  • Pro vojáky, policisty, hasiče z povolání
  • Pro pracovníky sociálních služeb 

Do konce týdne ve Sbírce zákonů

Kdy by k novince mělo dojít? Předpokládáme, že skutečně do konce týdne by vyhláška měla být ve Sbírce zákonů tak, jak jsme plánovali i včetně všech skupin, o kterých jsme hovořili. Jednak ony profesní skupiny a dále skupina lidí od 60 let výše. Jsme přesvědčeni o tom, že je to správná cesta i vzhledem ke všem statistikám, kdy vidíme, že zejména lidé v tomto věkovém spektru končí v nemocnici na JIP s nemocí covid-19. Tím neříkám, že tam nemohou končit i mladší,“ pokračoval dosluhující ministr s tím, že je třeba se v této skupině zaměřit o co největší proočkovanost. Lidé z těchto skupin by měli být naočkováni do konce února 2022.

Vojtěch: Je to správná cesta

Ministr zdravotnictví novinku na tiskovce vehementně bránil. „Virus nezmizí, on tu s námi bude, bude stále cirkulovat ve společnosti, ale důležité je, abychom díky co nejvyšší proočkovanosti zejména v rizikových skupinách zamezili opětovnému nárůstu počtu pacientů v nemocnicích. Jsme přesvědčeni o tom, a je to shoda celé vlády, že tak, jak je ta vyhláška nyní koncipována, že je to správná cesta,“ argumentoval. 

Problém je však v tom, že nové vedení ministerstva zdravotnictví může připravit vyhlášku jinou. Připouští to i Vojtěch. „To, jestli nová vláda, nový ministr zdravotnictví rozhodne jinak, už určitě bude jeho odpovědnost, ale myslím si, že i názor odborníků obecně je, že povinnost očkování v této chvíli je ve veřejném zájmu,“ doplnil Vojtěch.

Výhrady ke skupině 60+

Vyhlášku vydává ministerstvo, vláda ji schvalovat nemusí. Kandidát na ministra zdravotnictví příští vlády Vlastimil Válek (TOP 09) už dříve řekl, že nesouhlasí s povinným očkováním podle věku, u profesí bude záležet na stanovisku profesní organizace. Proti povinnému očkování lidí nad 60 let se postavila i Česká vakcinologická společnost. Podle ní to není spravedlivé vůči této věkové skupině.

Dokončené očkování má 82 procent lidí starších 60 let, neočkovaných je skoro půl milionu lidí tohoto věku.

Z profesních skupin jsou nejvíce očkovaní vojáci a lékaři, kde je proočkovanost více než 85 procent. Do září bylo očkováno 78 procent zdravotních sester, u pracovníků sociálních služeb se odhaduje podíl očkovaných na 65 procent. Policistů a hasičů jsou očkovány zhruba tři čtvrtiny, jejich zástupci vyjádřili obavy, že by povinnost mohla vést k odchodům ze služby.

Bez dalších zpřísnění

Co další novinky? „V tuto chvíli zatím nehodláme přijímat další opatření, chceme vyčkat vývoje této vlny epidemie a podle toho vývoje případně přikročit k nějakým dalším krokům, ale v tuto chvíli jsme žádná nová opatření na vládu nepřinesli,“ uvedl Vojtěch.

Opatření, která platí v současné chvíli, jsou relativně čerstvá a mohou se ještě projevit. „Je jasné, že v nemocnicích zkrátka ta situace určitě nebude dobrá ze dne na den,“ řekl. Kolem vánočních svátků by i čísla hospitalizací mohla začít klesat, věří ministr, kterého mrzí, jak se někteří pacienti ke zdravotníkům chovají a jak k nim projevují agresi. Zaslouží si maximální úctu a ne toto, vzkázal Vojtěch, který prosil všechny, by se ke zdravotníkům chovali tak, jak se patří.

Zrušte vánoční večírky, vyzval ministr

Všechny firmy a organizace, které připravují jakékoliv vánoční večírky, Vojtěch vyzval, aby od toho upustily. „Jsou to skutečně velmi rizikové akce,“ poznamenal. „Prosím, zrušte, případně odložte někde možná až po Novém roce jakékoliv setkávání, večírky a podobné akce. Je to naprosto zásadní, abychom do vánočních svátků šli s co možná nejklidnější situací,“ vzkázal Vojtěch.

Další novinkou je pak to, že od úterý se nebude vyžadovat příjezdový formulář od lidí, kteří se po celou dobu cesty dopravují individuální pozemní dopravou. Ministerstvo zdravotnictví upravilo toto opatření.

Svrčinová proti zpřísnění

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová před jednání vlády uvedla, že nevidí důvod ke zpřísnění režimových opatření proti covidu-19. Potřeba je podle ní dodržovat současná pravidla, která musí platit minimálně do Vánoc. Svrčinová to v pondělí řekla Českému rozhlasu Radiožurnál. 

Svrčinová považuje současnou epidemickou situaci v Česku za hodně vážnou. Důvod ke zpřísňování režimových opatření ale nevidí. „Budeme spíše diskutovat o tom, aby se stávající pravidla dodržovala,“ řekla Radiožurnálu. Současná opatření musí podle hlavní hygieničky zůstat v platnosti nejméně do Vánoc.

Vašáková zpřísnění nevylučovala

Možné zpřísnění protiepidemických opatření ještě před Vánocemi v nedělním pořadu Partie televize CNN Prima News připustila náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková.

Nová opatření by se podle ní měla týkat například počtu osob ve vnitřních prostorech, což by se dotklo především kulturních akcí. Ve hře je i rozšíření roušek i na výuku ve školách. S plošným lockdownem, který uzavřel život v zemi při minulých vlnách epidemie, ministerstvo nepočítá.

Kuba čekal na jednání vlády

Návrat roušek do tříd i omezení hromadných akcí probírali na Radě vlády pro zdravotní rizika zástupci ministerstva školství a zdravotnictví, uvedl pro Blesk Zprávy předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS). „Žádný závěr nepadl, je potřeba vyčkat na jednání vlády,“ zmínil. Kuba sám příznivcem návratu roušek do výuky není.

Vojtěch v pátek řekl, že jeho úřad chystá protiepidemická doporučení k vánočním svátkům, neupřesnil jaká. „Diskutujeme nadcházející Vánoce a jak doporučeními občanům zabránit tomu, že dojde k masivnějšímu šíření nákazy,“ avizoval Vojtěch s tím, že záležet bude podle něj, jak si trávení svátků rodiny nastaví a zda se vyhnou větším kolektivům a setkáním s prarodiči.

V týdnu před Vánocemi vláda plánuje otestování žáků a studentů škol, zatím se počítá s pondělím 20. prosince. Diskutuje se ještě o tom, jestli test nezopakovat o dva dny později, než dětem začnou prázdniny, nebo zda testovat i očkované děti a ty, které covid-19 nedávno prodělaly.

Šíření koronaviru v Česku v posledních dnech vykazuje známky zpomalování, nemocnice jsou ale dál na hraně kapacit a zůstanou zřejmě přetížené minimálně do Vánoc, i když epidemie začne brzdit.

Hamáček připustil: Možná jsme na cestě k obratu

„Některé indikátory ukazují, že by epidemie v Česku mohla začít stagnovat, což by mohl být signál na cestě k obratu,“ uvedl po jednání Ústředního krizového štábu jeho šéf a ministr vnitra v demisi Jan Hamáček (ČSSD). Dodal, že situace je však stále vážná.

„Řešili jsme i otázku testování ve školách. Ve čtvrtek bude zahájen rozvoz do jednotlivých škol. Testování probíhá i ve státní správě, kde je prozatím testů dost,“ řekl Hamáček. „Schválili jsme také nasazení armády v těch nemocnicích, kde k tomu splňují kritéria. Na základě nabídky HZS jsme krajům nabídli 650 hasičů, jsou to dobrovolní hasiči zejména z jednotek JPO II a JPO III, kteří jsou samozřejmě očkovaní, takže tam, kde armáda z nějakých důvodů nemůže pomáhat, můžeme pomoci i nasazením hasičů,“ doplnil své vyjádření ministr o novou informaci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 28. prosince 2021 21:03 )

--Vojtěch: Potřebujeme naočkovat každého, 900 milionů měsíčně budeme platit za vakcíny(ac24)
ČR má 900 milionů korun měsíční závazky za vakcíny. (Foto: Youtube)
Bývalý ministr zdravotnictví Vojtěch doslova uvedl, že potřebujeme naočkovat každého a není se čemu divit proč:
Budou ty vakcíny docházet v následujících měsících. Finanční závazky v tomto směru jsou zhruba 900 milionů korun měsíčně.
--Záznam Poslanecké sněmovny 14.12.2021 (4. schůze)
www.y­outu­be.co­m/wat­ch?v=V­alUdYH­1E3Y
Začátek v čas 2hodin 41 minut, záznam Poslanecké sněmovny 14. 12. 2021:

Jirik-ta ( 9. prosince 2021 11:01 )

Oni totiž některé názory, od některých odborníků nechtějí vůbec akceptovat. Nechtějí uznat protilátky. Jen pořád vakcinují. Je to banda primitivů.

Jirik-ta ( 9. prosince 2021 10:57 )

"V poutech nikoho očkovat nebudu, radikální odmítače ale nechápu, říká lékař David Nosek"
"I druhá dávka očkování Zuzaně Bubílkové dala pořádně zabrat. Popsala reakci, při které naskakuje husí kůže" (/zivotvcesku-cz)

Prema M ( 8. prosince 2021 13:15 )

Žádné vakcíny nejsou bezpečné.

Prema M ( 8. prosince 2021 13:13 )

Měl byste si zajet na exkurzi na JIP tam kde dávají motorkáře dohromady a lidi po těžkých autonehodach. A po té zákazeme auta. Vrátíme se ke koním.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa