Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Z izolace rovnou pro vakcínu: Ministerstvo zrušilo lidem s covidem 90denní limit pro očkování

Autor: ČTK - 
24. června 2021
19:25

Od pátku se mohou lidé nechat očkovat i dříve než 90 dní po prodělání covidu-19. Dosavadní lhůtu, která jim bránila v rezervaci termínu očkování, ministerstvo zrušilo. Informovalo o tom ve čtvrtek v tiskové zprávě. Někteří lidé s očkováním váhají nebo jim jej lékaři nedoporučují ani po uplynutí této lhůty, protože mají vysokou hladinu protilátek.

V Česku už je očkováno alespoň jednou dávkou asi 4,9 milionu lidí, oběma pak zhruba 2,7 milionu. Na první dávku čeká asi 640 000 z celkem 5,5 milionu registrovaných. Nových zájemců ale už není tolik, za týden jich přibylo jen kolem 90 000. Ještě před týdnem byl zájem dvojnásobný. Od začátku července chce ministerstvo spustit registrace i pro děti od 12 do 16 let. Nově se očkují také samoplátci z řad cizinců.

Od pátku se budou moci lidé o termín očkování přihlásit ihned poté, co jim skončí dvoutýdenní izolace po pozitivním výsledku testu. Cílem je podle ministerstva urychlit očkování. „Zejména s ohledem na výskyt mutací jsme aktuální omezení u očkování osob, které covid-19 prodělaly, s odborným týmem na ministerstvu přehodnotili. Dostupné vakcíny jsou účinné i proti mutacím a my chceme, aby tito lidé byli ještě více chráněni,“ uvedl k tomu v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Nic nebrání tomu, aby se mohli očkovat hned“

Dosud se lidé sice mohli registrovat do systému, ale rezervace termínu jim byla umožněná až tři měsíce po prodělaném očkování. „Z odborného pohledu nic nebrání tomu, aby lidé, kteří prodělali covid-19, se mohli očkovat ihned, jakmile jim skončí izolace a jejich zdravotní stav jim to umožní,“ uvedla náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martina Vašáková. Přesto ale před očkováním doporučuje konzultovat zdravotní stav s praktickým lékařem.

Pro účely prokázání bezinfekčnosti platí hranice 180 dní po prodělané nákaze. Někteří lidé, kteří si nechali změřit hladinu protilátek, žádají, aby jim bylo toto potvrzení uznávané jako alternativa k negativnímu testu či očkování. Podle ministerstva ale není odborná shoda na tom, jakou hladinu protilátek považovat za dostatečnou. Přesto například v Rakousku protilátky uznávají.

Ochrana protilátkami závisí na průběhu nemoci

Lidé by neměli spoléhat pouze na protilátky, které získali proděláním onemocnění, a měli by se nechat očkovat. Vakcíny proti covid-19 jsou velmi efektivní, neboť zajišťují téměř stoprocentní ochranu, a to minimálně v řádu měsíců. Je to vidět z velmi nízkého čísla nakažených po vakcinaci,“ sdělila k tomu hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Ochrana na základě protilátek z prodělané nemoci podle ní velmi závisí na závažnosti průběhu nemoci, celkovém zdravotním stavu, genetické výbavě člověka a stavu jeho imunitního systému. Podle ministerstva zdravotnictví ani není nutné nechat si protilátky vyšetřit.

Jediný odborný důvod pro vyšetření protilátek je darování rekonvalescentní plasmy a diagnostická rozvaha u člověka s nálezem odpovídajícím covid-19, například na rentgenu, bez předchozího pozitivního testu na covid-19,“ napsalo v tiskové zprávě ministerstvo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Milan Šmid ( 25. června 2021 11:59 )

Čekám až výrobci vakcín budou ručit za vedlejší účinky vakcín a pak budu o tom uvažovat !!!Ale testovat se nenechám nejsem pokusná krysa

Covid_19 ( 24. června 2021 20:33 )

další úlet vlády nemehel, mají rychle doočkovat druhou dávkou seniory co čekají na druhou dávku Astry jinou vakcínou, to je ve vládě jen neschopní id... zkrátit čekání na druhou dávku na max.28 dnů, urychlit očkování starších, protože trvá 14 dnů a víc než je po druhé dávce vakcína plně účinná

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa