Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vánoční večírek a „služebka“ do JAR se zvrtly: 50 nakažených v jedné firmě. Všichni mají omikron?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
3. prosince 2021
19:50

Zaměstnanci norské společnosti Scatec zaměřené na obnovitelnou energii řeší klastr covidu-19. Někteří zaměstnanci se přitom před nějakou dobou vrátili z pracovní cesty v Jihoafrické republice. Následně se konal vánoční večírek, po kterém se u nejméně 50 lidí ze 120 objevil covid-19, všichni jsou přitom plně očkovaní, uvedl list Daily Mail.

Scatec uvedl, že část zaměstnanců včetně těch, co byli na vánoční akci, byla nedávno v jihoafrickém Kapském Městě. Právě vědci JAR v listopadu upozornili na variantu omikron. Norsko k 2. prosinci hlásilo pět případů omikronu, nová mutace se potvrdila i u jednoho z účastníků nešťastné vánoční party. Zdravotnické kapacity očekávají, že se nová varianta objeví u dalších účastníků večírku.

V souvislosti s novou mutací Norsko znovu zavádí některá pandemická opatření. Všichni cestující budou muset po příjezdu do země podstoupit PCR test na koronavirus, nehledě na to, zda jsou očkovaní. V Oslu a přilehlých oblastech se doporučuje nošení roušek ve veřejné dopravě či nákupních centrech. Lidé, kteří mohou pracovat na dálku, tak mají učinit. Omezí se také povolený počet účastníků na soukromých akcích na 100. Světová zdravotnická organizace (WHO) potvrdila tvrzení afrických vědců, že varianta omikron způsobuje jen mírné symptomy nemoci.

Nešťastná služební cesta do JAR

Norové se sešli minulý pátek v podniku Louise Restaurant & Bar v Oslu. Jedna ze zaměstnankyň Scatecu Marta Zlotkowská sdílela na svých sociálních sítích výhled na Stolovou horu z letadla s poznámkou „Svou práci jednoduše miluju.“. Zlotkowská se účastnila, jak cesty do JAR, tak večírku. V současné době je v karanténě, jak dosvědčuje její instagramový příspěvek. Je otázkou, zda je mezi nakaženými, případně zda je to ona, u koho se objevil omikron.

Kromě 50 účastníků party se následně ukázalo, že se nakazilo i dalších 10 osob s vazbami na účastníky. Nikdo z infikovaných není ve vážném stavu, u všech má nemoc mírný průběh. Norští zdravotníci po prvním případu z vánočního večírku uvedli, že s dalším výskytem viru počítali. „Dalo se očekávat, že nezůstane u jediného případu,“ komentovali.

Experti: S největší pravděpodobností jde u všech o omikron

Společnost Scatec oznámila, že vedení trvalo na tom, že vánoční party se zúčastní jen plně očkovaní zaměstnanci, kteří se ještě k tomu museli prokázat negativním testem. „Nejedná se o variantu delta, s největší pravděpodobností to jsou případy omikronu,“ domnívají se norští epidemiologové. Večírek sice probíhal v uzavřené části podniku, posléze se ale hosté promísili s dalšími lidmi, když se zaměstnanci přesunuli do nočního klubu, který je součástí komplexu.

Nejméně dvě další osoby, které byly v restauraci, ale nepatřily mezi hosty party, se nakazily. Trasování infekce zatím probíhá, nedá se tedy s naprostou jistotou říct, že se nakazili v podniku. Číšníci, kteří zaměstnance obsluhovali, měli negativní PCR testy. Nakažený pracovník Scatecu si v sobotu vyrazil do irského baru, epidemiologové se obávají, že covid-19 mohl přinést i mezi hosty této hospody.  

V Norsku je 71procentní proočkovanost. Hygienička Osla Tine Ravlová potvrdila, že předběžné testy prokázaly, že se pravděpodobně jedná o omikron. „Vzorky byly odeslány do laboratoře k sekvenování,“ dodala. „Zatím to ale není oficiálně potvrzené,“ zdůraznil další z expertů. Mezitím se hygienici snaží objevit všechny, s kým nakažení přišli do kontaktu a vyzvat je k 10denní karanténě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa