Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Silná, bolestivá či nepravidelná menstruace po očkování: Nová studie má klíčové zjištění

Autor: Darina Jíchová - 
20. listopadu 2021
05:00

Už na začátku vakcinace proti covidu-19 ženy po celém světě otevřely otázku vztahu mezi očkováním a menstruací. Mnoho žen si stěžovalo na bolestivý, silný či nepravidelný cyklus. Vědce téma rozdělilo, někteří mezi vakcínou a periodou žádnou spojitost neviděli, jiní připouštěli, že by očkování jistý vliv mít mohlo. Nyní vědci z Královské univerzity v Londýně představili výzkum, ve kterém potvrdili, že očkování proti covidu-19 má na menstruaci dopad, pouze však pokud žena užívá antikoncepci, uvedl list Daily Mail.

Experti spolupracovali se 1273 respondentkami ve věku 29 až 39 let, které si dělaly záznamy o své menstruaci po očkování. Ze závěrů publikovaných na webu medRxiv vyplývá, že ženy užívající antikoncepci se po vakcinaci potýkaly s neobvyklým cyklem, hlavně co se jeho síly týče. Některé zaznamenaly silnější krvácení, jiné naopak nevídaně slabé. Odborníci zdůraznili, že je obtížné určit „biologický důvod a původ“ těchto obtíží.

Biologickou příčinu vědci nenašli

Vědci proto požádali skupinu žen, aby ve svých záznamech o periodě pokračovaly, v naději, že se jim podaří vysledovat přesnou příčinu jejich problémů. Jedná se o první ze studií, která potvrzuje, že by skutečně očkování proti covidu-19 mohlo u některých žen ovlivňovat menstruaci. Na obtíže upozornily tisíce žen po celém světě. Dokonce ženy po menopauze uvedly, že po vakcíně abnormálně silně krvácely.

Odborníci si dlouho nad problémem lámali hlavu, nyní experti z Londýna zjistili, že vliv na potíže může mít antikoncepce. Ve své práci uvedli, že přestože neobjevili jasnou spojitost mezi očkováním a menstruací, jejich respondentky, které užívají antikoncepci, však zaznamenaly změny cyklu po očkování.

Obtíže se vyskytly u všech tří vakcín, kterými se v Británii očkuje – AstraZeneca, Pfizer a Moderna. Na 42 procent žen na antikoncepci se setkalo se silnější menstruací, 19 procent pak se slabší. Pro srovnání 32 procent žen, které antikoncepci neužívaly, také registrovaly silnější krvácení, 14 procent slabší. „Tyto rozdíly jsou statisticky podstatné,“ shodují se vědci. Protože pouze 134 žen užívalo nějaký typ hormonální antikoncepce, zbytek uvedl, že ne.

Vliv mají i gynekologická onemocnění

Ženy s endometriózou hlásily nepravidelný cyklus, perioda se po očkování dostavila s předstihem. Endometrióza je onemocnění, kdy části výstelky dělohy rostou mimo ni. Opačný proces, tedy zpoždění menstruace, se objevil u žen se syndromem polycystických vaječníků (PCOS), jde o onemocnění, kdy ženy produkují nadmíru mužských pohlavních hormonů.

Studii vedla imunoložka Victoria Maleová, sama připustila, že je značně problematické určit biologickou příčinu toho, proč je u žen užívající antikoncepci pravděpodobnější, že po očkování zažijí problémy s menstruací. Specifikovala, že problematiku častěji zaznamenaly ženy na perorální antikoncepci, tedy ty, které berou pilulky.

Ženy často užívají pilulky k tomu, aby řídily svou menstruaci a případně ji podle potřeby posouvaly. „Proto byly respondentky schopné rychle registrovat změny. Jsou zvyklé na pravidelnou menstruaci, každá odchylka je tak pro ně velmi patrná,“ komentovala Maleová. Dodala také, že je nutné provést širší výzkum s větším počtem respondentek.

Video  Menstruační bolesti a PMS, jak se projevují a co proti nim platí?  - Videohub
Video se připravuje ...

krapotkin ( 20. listopadu 2021 17:57 )

Šťastná výjimka.

krapotkin ( 20. listopadu 2021 17:56 )

Krátký sukně i bílí trička jsou mi u zádele, ale genetické změny způsobené injekcemi blbosti jsou horší. Vládnoucí dob**ek potřebuje poslušné ovce.

krapotkin ( 20. listopadu 2021 17:52 )

Proč by si měli něco vymýšlet. Na to jsou tu šašci, co to národu bezohledně vnucují, protože je za to dobře platí.

krapotkin ( 20. listopadu 2021 17:50 )

Bacha na to - i na menstruaci to má vliv.

krapotkin ( 20. listopadu 2021 17:49 )

Nic neobjasní. Je to tabu nebo něco jako církevní dogma nového náboženství.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa