Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úchvatná podívaná v Austrálii: Na 50 milionů krabů migrovalo k moři. Zastavili i dopravu

Autor: Darina Jíchová - 
18. listopadu 2021
13:29

Australský Vánoční ostrov je dějištěm každoročního fenoménu, kdy se miliony červených krabů přemisťují k oceánu. Podle specialistů letos takto migrovalo až 50 milionů korýšů, na ostrově jsou na událost připraveni, kvůli krabům zavírají cesty a budují speciální krabí mosty, uvedl list Daily Mail.

Krabi se přesouvali z džungle k vodě, kde na konci měsíce samice snesou 100 tisíc vajíček. Během migrační události jsou turisté vyzvaní, aby odstavili svá auta a dali prostor korýšům. Místní jsou na událost zvyklí a pomáhají expertům kraby chránit. Oficiálně krab červený, typický pro Vánoční ostrov a Kokosové ostrovy, sice nepatří mezi ohrožené druhy, nicméně v posledních letech čelí útokům mravence anoplolepis gracilipes čili tzv. šíleného žlutého mravence.

Dovolenkáři většinou bývají v šoku, když vidí milionovou masu krabů. Úkaz každoročně přiláká zástupy nadšenců z domova i celého světa. Ostrov doslova zrudne, krab červený, jak napovídá jeho název, je zbarvený do několika odstínů červené. Korýš je známý také svými kanibalskými tendencemi.

Ostrov dělá vše pro ochranu krabů

Obyvatelé ostrova stráví několik měsíců přípravami na migraci, hlavně stavěním speciálních mostů a dočasných zábran. Expertka Tanya Dettová, která přípravy koordinuje, vypověděla, že tolik migrujících krabů neviděla od roku 2005. Ocenila i letošní přípravy. „Je skvělé vidět, že jsou mimo nebezpečí, mimo dopravu,“ komentovala pro Daily Mail.

Vysvětlila, že experti se snaží odhadnout trasu, kudy se korýši vydají. „Jde vždy o hrubý odhad, trasa se mění každý rok,“ podotkla Dettová. Doplnila, že někteří krabi na své cestě k oceánu lezou přes několikapatrové budovy, jiní padají z útesů. „Jsou tu jistá nebezpečí, ale většina přežije,“ ujistila odbornice.

Migrace krabů na Vánočním ostrově. Migrace krabů na Vánočním ostrově. | Reuters

Korýši se řídí deštěm

Dettová objasnila, že masový přesun krabů zpravidla vyvolá první silný déšť na počátku období dešťů, které připadá na přelom října a listopadu. „Několik dní solidního deště přiměje samce, aby opustili svoje skrýše v džungli, a po cestě naberou samice,“ sdělila tisku. Přesné datum migrace se odvozuje od fází měsíce. „Korýši jsou chytří a dobře ví, kde je nejlepší vyrazit,“ řekla Dettová.

„Každá samice naklade až 100 tisíc vajíček do Indického oceánu během 5 až 6 dnů migrace,“ navázala expertka. Za měsíc poté se mláďata vynoří z vody a s rodiči se vrátí zpátky do džungle. Dettová odhalila, že většina larev se stane rybí potravou. V okolních vodách už nyní čekají žraloci, kosatky a manty. „Je to pro ně hostina,“ poznamenala expertka.

„Naši zaměstnanci postavili kilometry dočasných zátaras, připravili varovné cedule a nechali zavřít nespočet silnic napříč ostrovem, aby zachránili miliony krabů,“ komentovala Bianca Priestová, manažerka místního národního parku. Silnice mohou být zavřeny operativně podle toho, kudy krabi cestují. Místním i turistům je doporučeno sledovat rozhlasové vysílání.

Na Vánočním ostrově žije také krab palmový, který někdy svým rozměrem a vzhledem budí jisté obavy, odborníci zdůraznili, že tito korýši jsou neškodní. „Jsou to trochu raubíři, jsou známí tím, že kradou věci z kempů,“ komentovali vědci. Na délku mají někdy až metr, mají skvělý čich a to vede k tomu, že se občas objeví na neobvyklých místech.

Video  Demografka Dzúrová o pandemii a nedostatečné prevenci: Hasíme požár, když už hoří naplno!  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi