Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obavy ze „supermutace“ koronaviru: Může odolat všem vakcínám, varují experti

Autor: Darina Jíchová - 
12. října 2021
05:00

Australané, zvláště pak obyvatelé Sydney, tento týden slaví ukončení dlouhého lockdownu vyhlášeného poté, co v zemi začala zuřit mutace covidu-19 známá jako varianta delta. Domácí specialisté ale varovali, že virus může dál mutovat. Forma covidu-19 se podle nich může tak změnit, že žádná ze současných vakcín proti ní nebude účinná,“ uvedl list Daily Mail.

Experti z kampaně End Covid for All vyzvali k akci, aby se zabránilo další mutaci covidu-19. Odpovědí je podle nich masová vakcinace, zapojit se do ní musí hlavně rozvojové státy. Předložili rovněž průzkum ukazující, že 19 z rozvojových zemí bojujících s nákazou nedosáhne proočkovanosti 70 procent dříve než v roce 2030.

Austrálie by měla pomoct chudým zemím

Zároveň experti urgují i vládu premiéra Scotta Morrisona, aby se silněji zapojila do boje s pandemií a pomohla chudým státům. Zvláště v době, kdy se v Austrálii rozvolňují restrikce, lockdown v Sydney skončil v pondělí 11. října, v pátek 15. října bude odvolána uzávěra hlavního města Canberra, v následujících týdnech dojde také k rozvolnění ve státě Victoria.

Kampaň End Covid for All upozornila na to, že dvě třetiny ze 77 vědců z 28 rozvojových zemí se domnívají, že pokud se nyní svět nesjednotí a nedojde k maximální možné proočkovanosti, do roka covid-19 zmutuje takovým způsobem, že vakcíny budou neúčinné. „Čím déle umožníme to, aby vakcinace v rozvojových zemích zaostávala, tím více času dáváme viru, aby dál mutoval a šířil se,“ uvedl mluvčí kampaně Tim Costello.

„Tohle je důvod, proč by australská vláda měla učinit zásadní krok a pomoct jim, a to jak finančně, tak poskytnutím vakcín,“ dodal Costello. Navrhuje, aby vláda přispěla do programu COVAX částkou 5,4 miliardy korun a 20 miliony dávek vakcíny. „Varianta delta a spoušť, kterou napáchala v Austrálii i jinde ve světě, ukazuje, že covidu nemůžeme dovolit, aby dál mutoval,“ zdůraznil Costello.

Další vlna covidu by tvrdě zasáhla ekonomiku

Přední australský ekonom Chris Richardson souhlasí s varováním kampaně, dodal, že fakt, že chudé národy zůstávají převážně neočkovány, představuje problém pro všechny. Pokud by totiž virus opět zmutoval a znovu ochromil svět, drasticky by se to podepsalo na světové ekonomice. Virologové objasnili, že covid-19 je schopný zmutovat do roka.

Video  Očkovat malé školáky: Ano, či ne? A kritika za nesmyslná opatření v debatě Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Desterz ( 12. října 2021 21:24 )

Což o to, mutace se objevují neustále, genetický strom covidu je pěkně (spíš nepěkně) košatý už teď. Jenže podle mě očkování vytváří evoluční tlak: "měkčí" mutace vymizí, "tvrdší" odolají, no a co udělají? Koho napadne, že se rozmnoží, nebude asi daleko od pravdy. Úplně stejný princip jak u antibiotik, kde už balancujeme na hraně prohry s bakteriemi.
Z mého pohledu máme zatím naději, že to dopadne jak se španělskou chřipkou - ta "vychladla" a stala se z ní sezónní chřipka, jak ji známe už desetiletí. No, snad to tak dopadne i s covidem. Ale jestli bude očkování v globálu pozitivní, nebo naopak negativní faktor, je otázkou pro věšteckou kouli...
Prů$er je, že případná nová "tvrdá" mutace nejspíš začne brát do náruče neočkované i s očkovanými, protože už bude proti aktuálním vakcínám rezistentní. Čili veškerá dosavadní snaha bude fuč a může se začít zase od nuly. A když se dnes neví, KTERÁ ze stávajících genetických větví to (potenciálně) bude, to se pak těžko něco vymýšlí. Ach jo. Kéž bych kecal z hladu.

Desterz ( 12. října 2021 21:00 )

Nic ve zlém, ale tohle mi přijde jako naprosté zoufalství. Experti z kampaně End Covid for All chtějí usilovně zabránit mutaci, přičemž ale tvrdí, že covid zmutuje do roka a do dne, zatímco proočkovat svět se podaří kdo ví jestli do 2030? A budou očkovat i divoká zvířata, když už se ví, že mohou covid hostit, čili i mutovat, a přenést? Dělají si z lidí legraci, nebo chodili s obrazama?

krapotkin ( 12. října 2021 13:00 )

Objeví se supermutace (nebo se někde tajně vyrobí) a kolotoč miliard může začít nanovo.

Jirik-ta ( 12. října 2021 09:01 )

peníze, peníze .Tak se vyvine jiná vakcína. Bude to prý trvat pár týdnů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa