Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Chorvatsku řádí nebezpečný typ chřipky, experti mají strach: Co udělá společně s covidem?

Autor: ČTK - 
26. října 2021
19:40

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) dnes vydalo varování před hrozbou závažné chřipkové sezony. Ačkoliv šíření chřipkového viru je ve státech Evropské unie stále nízké, v Chorvatsku byl zaznamenán typ A chřipkového viru, který patří k těm, již častěji způsobují chřipkové epidemie. ECDC se také obává souběhu epidemií chřipky a covidu-19.

„Brzké zachycení typu A naznačuje, že nadcházející chřipková sezona by mohla být vážná, nyní však nikdo nedokáže s přesností říct, jak bude chřipková sezona vypadat,“ uvedl šéf ECDC Pasi Penttinen. Chřipka může způsobit závažné zdravotní komplikace hlavně u seniorů a lidí s oslabenou imunitou. ECDC proto vyzývá k očkování těchto skupin lidí a zdravotníků.

Odborníci se obávají souběhu epidemií chřipky a covidu-19, jež by mohly výrazně zkomplikovat chod zdravotnických zařízení. Podobné obavy panovaly i loni na podzim. Výskyt chřipky se však vloni snížil v unijních zemích o 99 procent ve srovnání s jinými roky. Podle badatelů šíření chřipkového viru zabránila opatření proti covidu-19, jako zákazy sdružování většího počtu lidí či povinnost nosit roušky a respirátory. Letos na podzim jsou však opatření ve srovnání s loňským rokem v mnoha zemích mírnější.

Podle ECDC se každoročně chřipkou nakazí zhruba pětina obyvatelstva a každý čtvrtý nakažený má průběh nemoci s příznaky.

krapotkin ( 27. října 2021 17:16 )

Bu, bu, bu. Už je tady zase další "smrtelný" bacil. Mazejte se honem očkovat, ať můžete dřít za pár šupů na novodobou šlechtu, která z vás dělá nevolníky a otroky jak za feudalismu. Co s vaším organismem pak taková guláš očkovacích sér udělá si domyslete sami.

kdoasi ( 27. října 2021 09:41 )

Jj. Media (potazmo bulvar) maji za ukol nas@rat a vydesit co nejvetsi cast naroda. Priorita c.1. Slabsi povahy pobezi stat frontu na dalsi vcelku, pote do kaufu vyplenit regaly a do konce zivota to stravi v protiatomovem krytu. Hlavne odvratit pozornost o skutecnych problemu. Achjo ldi, nectete, neposlouchejte a bezte do prirody uzit si krasneho podzimu.

marcelinka007 ( 27. října 2021 07:20 )

strašit, strašit, strašit a omezovat, omezovat a omezovat ...nová strategie vládnoucích lidí....to co se dnes děje, nebylo ani za socíku a to měli možnost lidé utéct na západ - emigrovat... jenže i západu se zalíbilo omezovat, tak dnes neutečete nikam

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa