Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velvyslanec v Egyptě pro Blesk: Covid nás nezastavil. Ale pořádně se pojišťujte! vybízí turisty

Autor: Martin Valeš - 
4. srpna 2021
05:00

Letoviska u Rudého moře byla tuto zimu pro Čechy nejlákavější, do Egypta se dalo létat i navzdory koronaviru, uvedl v rozhovoru pro Blesk Zprávy velvyslanec České republiky v Egyptě Jan Fulík. Kolik turistů tam uvízlo kvůli pozitivnímu testu? A proč egyptského prezidenta zajímají česká čerpadla?

Jak Egypt zvládá pandemii? A zejména jaká je situace pro české turisty?

První, co je třeba říci, před covidem sem jezdilo 300 tisíc lidí ročně. Za covidu, protože Egypťané se opravdu objektivně snaží udržet relativně bezpečí v resortech, tak ten turismus neustal úplně; byl přerušený na chvíli, turisté se vrátili, dokonce se asi dá říci, že letošní zimu byl Egypt nejatraktivnější zahraniční destinací. Je zřejmé, že to není země covidu prostá, jsem rád, že naše ministerstvo zdravotnictví pečlivě sleduje situaci, a jako velvyslanec v Egyptě jenom doufám, že se nestane, aby Egypt byl zařazen do problematičtější kategorie a zkomplikovalo se cestování turistů.

Bylo hodně případů, že tu turisté uvízli kvůli pozitivnímu testu?

Případů, kdy u někoho byl detekován koronavirus, jsou desítky Čechů. Celkově to budou stovky, ne-li možná tisíce turistů. Jsem šťastný, že nám tady na covid zatím nikdo neumřel.

Měli jste s takovými případy práci navíc, nebo se to vyřeší přes cestovní kanceláře a pojišťovny?

Vždy opakuji, že jestli o něco naše spoluobčany prosím, tak je to pořádně se pojistit. Jako člověk odpovědný za konzulát tady v Káhiře musím říci, že ne všichni spoluobčané na to dbají. Jsou případy, kdy si pořádně nepřečtou smluvní podmínky, podepíšou smlouvu, ale třeba mají delší pobyt a ta smlouva jim skončí za třicet dní, aniž si toho všimnou, a když mají pak problém, tak zjistí, že už smlouva nekryje tu pojistnou událost. Takže znova, znova, znova: Uzavřít kvalitní pojistnou smlouvu, pořádně si ji přečíst a bez takové nejezdit nikam do zahraničí.

Setkáváme se na vaší ambasádě v Káhiře. Po koronavirovém přerušení jsme na jedné z prvních podnikatelských cest, které ministerstvo zahraničí uspořádalo, jak se pandemie dotkla obchodu Česka s Egyptem?

Takto to může vypadat, že se teprve něco rozbíhá, ale je to po několika letech návštěva ministra zahraničních věcí z České republiky. Není to tak dlouho, kdy byl ministr zahraničních věcí Egypta v České republice. Bohužel kvůli covidu byla odložena návštěva prezidenta Sísího v České republice, která měla proběhnout v polovině loňského roku, ta je odložená. Jinak ambasáda standardně funguje, včetně našeho obchodního úseku. Mají spoustu práce, i za těch ztížených covidových podmínek. Covid se nevyhnul ani nám na ambasádě, není to nic příjemného, ale práci to nezastavilo.

A vy?

Já jsem prodělal covid tady v Egyptě. Určitě to není jedna z mých nejhezčích životních vzpomínek.

Musel jste do nemocnice?

Mnoho nechybělo. Možná jsem měl jet, ale vydržel jsem to v domácím ošetření.

Jaký byznys se tu například daří českým firmám?

Skvělý příklad někoho, kdo pracuje dobře v Egyptě, je firma Sigma, všichni známe pumpy a čerpadla s trojzubcem. Sigma 70 let působí na egyptském trhu. Má velmi dobrého místního partnera, podílí se na velkých infrastrukturních projektech. Dokonce na některých z těch, které osobně sleduje egyptský prezident.

Co zajímá egyptského prezidenta?

Třeba zavodňování. Jsme v zemi zavodňování, zavlažování, pitná voda…  Jsme v zemi, která je z drtivé většiny tvořená pouští, Nil je jediná životadárná řeka. A je tady 110 milionů lidí. Takže všechno, co souvisí s vodou, má strategickou důležitost. Určitě je logické, že se tomu věnuje i prezident. A Sigma je u těch projektů.

Na Nilu se plánuje přehrada, ovšem na horním toku v Etiopii…

To souvisí. Egypt na mezinárodním poli, společně se Súdánem, vyjednává s Etiopií, aby se dohodli, jakým způsobem se s vodou v Nilu bude hospodařit. Zatím k dohodě nedošlo. Česká republika jako členská země Evropské unie je nepřímo součástí těch jednání, jeden z mediátorů těch rozhovorů je Vysoký představitel EU pro zahraniční věci (tzv. unijní ministr zahraničí Josep Borrell – pozn. red.).

Česká republika donedávna věřila, že s vodou nemá problémy, a pak přišlo pár let sucha. Může tu v Egyptě najít inspiraci, jak je řešit?

To si netroufnu říci. Ale určitě Egypt je příklad země, kde je příliš mnoho lidí na velmi málo vodních zdrojů. Z velké části je obklopený mořem, ale to je bohužel slaná voda… Odsolovací technologie, které třeba masivně používá Izrael, jsou k dispozici, ale jsou velmi energeticky náročné – a pro Egypt, kde HDP na hlavu není úplně nejvyšší, i drahé. Není jednoduché touto cestou. Takže jsme zpátky u toho Nilu: Když v něm voda není, tak většina z těch 110 milionů lidí má velký problém. 85, ne-li 90 procent Egypťanů žije na Nilu, buď na horním toku, nebo na území delty, mezi Káhirou a pobřežím Středozemního moře.

Jan Fulík vystudoval ČVUT, do státních služeb vstoupil počátkem roku 1990. Prošel si ministerstvem vnitra i policií, v letech 1996 až 2002 se na ministerstvu obrany podílel na přípravách vstupu ČR do NATO. Pak působil v BIS, než se stal poradcem iráckých bezpečnostních úřadů, byl i náměstkem na ministerstvu zahraničí a později ředitelem Bezpečnostního odboru Hradu. Velvyslancem v Egyptě je od jara 2019.

Nodar ( 4. srpna 2021 09:08 )

něco mně říká, že kdyby jich bylo jen 55 miliónů, problémy s vodou by vůbec neměli. Teď ještě vědět co se bude dít až jich bude 220 miliónů ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa