Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dovolené v Egyptě bez izolace? Kulhánek jednal i o cestování Čechů. A vyslechl si pochvaly

Autor: Martin Valeš - 
1. srpna 2021
19:46

„Jsem potěšen, že se čeští turisté pomalu vracejí do Egypta,“ chválil přístup egyptských úřadů k pandemii koronaviru ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). V Káhiře jednal s prezidentem Abd al-Fattáhem Sísím i se svým protějškem Sámihem Šukrím a přijímal pochvaly na adresu českých vojáků.

„Poslední dvě zimy se egyptské pláže na Rudém moři staly nejpopulárnější destinací pro české turisty, navzdory omezením kvůli covidu-19,“ prohlásil Kulhánek s tím, že zemi před koronavirem navštěvovalo přes 300 tisíc českých turistů ročně.

„Rád bych ocenil egyptské úřady za docela přísná a efektivní opatření k zajištění bezpečnosti turistů. Jsem si jistý, že pomalu, ale jistě připraví cestu pro návrat českých návštěv na úroveň před pandemií. K mé práci patří, aby Češi mohli snáze cestovat, ale bezpečnost je na prvním místě. A to je práce ministerstva zdravotnictví. Ale momentálně nevidím potřebu nových omezení, právě naopak. Měli bychom začít přemýšlet, jak to českým turistům mířícím do Egypta usnadnit. Egyptské úřady se mimořádně snažily,“ prohlásil šéf české diplomacie.

Egypt je momentálně na české cestovatelské mapě tmavě červený, je tedy považován za zemi s velmi vysokým rizikem nákazy covid-19. Odjezd z takové země je podmíněn PCR nebo antigenním testem, další PCR test se pak musí provést do pěti dní od příjezdu. Než člověk zná výsledky, musí do izolace.

Egyptský prezident v Praze

„Prezident Sísí ministra Kulhánka ujistil, že Egypt věnuje maximální pozornost bezpečnosti turistických resortů, včetně očkování personálu nebo zpřísnění hygienických podmínek,“ uvedla Kulhánkova mluvčí Eva Davidová.

Sísí měl loni v plánu navštívit Českou republiku, musel to odložit kvůli koronaviru. Další termín se zatím hledá. Už dříve ale má přijet do Maďarska na zasedání Visegrádské čtyřky.

A také se zase obnovují osobní setkání mezi českými a egyptskými podnikateli, připomněl Kulhánek. „Právě to je cesta, jak propagovat česko-egyptské obchodní vztahy. Česká republika je věhlasná pro svou průmyslovou zdatnost, hrdě mohu říci, že české firmy se stávají jedněmi z nejlepších v Evropě, některé jsou přímo světová třída,“ vychvaloval ministr.

„České společnosti dokážou nabídnout inovativní produkty za dostupnou cenu, a to v širokém spektru oborů, jako lehké i těžké strojírenství, vodohospodářství, zdravotnické vybavení a v neposlední řadě i obranné produkty.“

Právě zástupce těchto oborů ministr ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR a její egyptskou obdobou vzal na byznysové fórum. „Věřím, že se stane příležitostí pro posílení stávající hospodářské spolupráce i navázání nových partnerství. Českým firmám se vždy snažím připomínat, že Egypt je nejen trhem s víc než sto miliony lidí, ale také může sloužit jako brána do Afriky.“

„Také jsem vyjádřil své díky ministru Šukrímu za veškerou laskavou pomoc egyptských úřadů s přípravou velké výstavy Sluneční králové v Praze. Výstava pokrývá dekády úspěšné spolupráce mezi egyptskými a českými archeology.

Čeští vojáci pomáhají s bezpečností

Od mezinárodní mise zvané Mnohonárodní síly a pozorovatelé (MFO) převzal Kulhánek ocenění „Za podporu České republiky misi MFO a propagaci míru a porozumění mezi Egyptem a Izraelem“. Mise se skládá ze zástupců 14 zemí a od roku 1981 monitoruje dodržování mírové smlouvy mezi Egyptem a Izraelem, a to okolo hranice na poloostrově Sinaj. Za tuto podporu poděkoval Kulhánkovi i jeho egyptský protějšek.

„Tahle mise je malá, ale nesmírně efektivní. Oceňují to jak Egypťané, tak i Izrael. Já jsem moc rád, že Česká republika poskytuje ten nejzásadnější komponent, a to letadlo Casa s posádkou, které zajišťuje nejenom transport, jak izraelských, tak egyptských delegací na jednání, ale i monitorování dodržování míru na Sinaji,“ řekl novinářům Kulhánek. „Jsme v této misi velmi angažovaní, oceňují to všichni z vedení mise. Mise má mandát do konce příštího roku a já věřím, že ať už bude jakákoli vláda, tak bude souhlasit s prodloužením této mise. My nejenom děláme dobrou věc, tedy pomáháme udržovat bezpečnost v tomto velmi problematickém regionu, ale také děláme dobré jméno České republice.“

„Úloha mise MFO je podporovat dialog Egypta a Izraele a kontrolovat naplnění smlouvy, která byla uzavřena pro trvalé udržení míru na Sinaji,“ přiblížil médiím podplukovník Michal Vaverka, velitel českého kontingentu.

„Úkolem českého malého, ale efektivního kontingentu je na podpoře této smlouvy spolupracovat a všestranně MFO podporovat. V současné době tu má česká armáda 18 osob, z toho 15 tvoří leteckou jednotku Casa. Ta provádí strategickou přepravu osob a materiálu mezi základnami, spolupracuje na misích typu ověřování a zároveň se podílí na spolupráci s našimi partnery na egyptské i izraelské straně,“ dodal Vaverka.

Video  „Karanténa nutí lidi ke lhaní.“ Zástupce cestovek kritizuje opatření pro dovolenkáře „bez logiky“  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa