Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi do Bulharska na dovolenou už po první dávce vakcíny? Kulhánek lobboval v Sofii

Aktualizováno -
11. června 2021
17:00
Autor: Martin Valeš - 
11. června 2021
12:00

Čeští turisté k nám mohou bez obav přijet k moři, ujišťují bulharští představitelé. Opatření kvůli covidu by neměla být velkou překážkou, naopak český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (za ČSSD) v pátek zkoušel dohodnout ještě úlevu: aby k příjezdu bez testování Čechům stačila už první dávka očkování proti covidu.

„Jednali jsme nejen o nastavení hygienických podmínek ze strany Bulharska, aby cestování bylo bezpečné, ale mělo zároveň co nejméně překážek,"  informoval na tiskové konferenci ministr Kulhánek. „Vznesli jsme požadavek, aby čeští turisté mohli do Bulharska již s první dávkou vakcinace."

Příjezd bez testu, po uplynutí 22 dní od první dávky vakcíny, by měl být možný do pár dní, věří Kulhánek. „Pan náměstek ministerstva zdravotnictví mě ujistil, že dnes bude zasedat expertní skupina, a naznačil, že Bulharsko nám sdělí pozitivní odezvu na náš požadavek.“

Podobné bilaterální dohody už má Česko s Německem, Rakouskem, Polskem a Slovenskem, Maďarskem, Slovinskem a Chorvatskem. Jinak je potřeba potvrzení o prodělané nemoci či čerstvý PCR nebo antigenní test. „Usilujeme, aby Bulharsko bylo pro Česko tou turistickou destinací, jakou dosud bývalo,“ prohlásil bulharský ministr zahraničí Svetlan Stoev.

Bulharsko je oblíbeným cílem českých turistů, v celém roce 2019 jich přijelo 189 tisíc, informovala ministryně cestovního ruchu Stela Baltova (pro srovnání, do Chorvatska jezdí skoro čtyřnásobek Čechů). „Minulý rok v důsledku pandemie byl čtyřnásobný pokles, ale nyní obě země usilují o obnovení intenzivní turistiky. Klademe si ambiciózní cíl: v nadcházející sezoně 200 tisíc návštěvníků," prohlásila ministryně.

Což znamená nahuštění předloňského objemu návštěv prakticky do období jen o málo delšího než půl roku. Český velvyslanec v Sofii Lukáš Kaucký soudí, že Bulharsko bude coby členský stát Evropské unie letos lákavější pro Čechy i další evropské turisty, pro které může být obtížnější cestovat k moři mimo EU, třeba do Tuniska, Turecka či ještě dál, jak uvedl pro Blesk Zprávy.

Covidový certifikát je možné od 31. května stáhnout z Očkovacího portálu občana na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), kromě informace o očkování včetně první dávky může - podle situace u konkrétního člověka - obsahovat také výsledek posledního antigenního či PCR testu nebo potvrzovat prodělanou nákazu. Chystá se i mobilní aplikace.

Kromě turistiky a obchodních vztahů teď Česko a Bulharsko pojí i jedna bezpečnostní otázka: „O kauze Vrbětice jsme se bavili v širším kontextu: Výbuchy v České republice i Bulharsku jsou důležitým impulsem k tomu, abychom napříč Evropskou unií vedli jednání, jak má Evropská unie nastavit své budoucí vztahy s Ruskem,“ prohlásil Jakub Kulhánek. „Česká republika je při otevírání toho tématu velmi aktivní, bavili jsme se o tom na zasedání evropských ministrů zahraničí a je to i předmětem Evropských rad.“

Ministři jednali i o vzájemných vztazích a také o rozšiřování Evropské unie. Bulharsko totiž blokuje přístup sousední Severní Makedonie, s níž má historické a kulturní spory; Česko naopak rozšíření podporuje.

Vrbětice a volby

„Několikrát jsem říkal, že s Republikou Severní Makedonie máme dobré vztahy, pro nás jsou dobré sousedské vztahy naprosto klíčová věc. A také získat potřebné záruky, abychom mohli plnit smlouvu o dobrém sousedství z roku 2017,“ prohlásil ministr Stoev diplomaticky. Právě tato smlouva teď je pro Sofii problémem, Skopje ji prý dostatečně nedodržuje. „Aplikujeme všechny prostředky diplomacie, abychom restartovali dialog, obnovili důvěru v našich vztazích a našli trvalé řešení těchto záležitostí, které přispěje k bezpečnosti a prosperitě našich zemí i regionu,“ ujišťuje ovšem bulharský šéfdiplomat.

V nejbližších týdnech se však průlom ve vážných otázkách zřejmě očekávat nedá, Bulharsko totiž na dva měsíce řídí úřednická vláda v čele s generálem ve výslužbě Stefanem Janevem. V dubnových volbách zvítězil tehdejší premiér Bojko Borisov, leč kvůli silným podezřením z korupce s ním žádná další strana nechtěla vládu sestavit; a protikorupční strany dohromady nedaly dostatek hlasů, nechtějí se totiž opírat ani o jiné politiky, o jejichž působení mají pochybnosti. A tak 11. července proběhnou předčasné volby.

„Je to historický problém – rozdílné pohledy na dějiny. Možná by se trošku mohli aspirovat u nás, co jsme dokázali v 90. letech v narovnávání vztahů s Německem,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy ministr Kulhánek a dodal: „Třeba Bulhaři tvrdí, že makedonština je dialekt bulharštiny, což já být Makedoncem, tak se urazím. Balkán má tisíc a jeden takový problém, které mají tendenci vybublávat na povrch… Vzpomeňme si u nás, byť je to trochu jiná úroveň - jak moc rezonovalo česko-německé vyrovnávání.“

Pro volby Sofie žádala Prahu o nadstandardní podporu – aby Bulhaři žijící v Česku mohli volit i jinde než na ambasádě v Praze: „Bulharská strana má zájem, aby se otevřelo šest volebních místností. Není to nejjednodušší proces, nicméně jsme se dnes dohodli, že tomuto požadavku bude v plné míře vyhověno,“ uvedl Kulhánek.

Video  Fiasko, nebo hladký start? „Covid pasy máme ozkoušené,“ hlásí Dzurilla a odmítá diskriminaci  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Matos7 ( 11. června 2021 15:34 )

E E E E .Já to vylobuju a vy se tam nakazte a privezte e e e e do Česka

kallup ( 11. června 2021 14:21 )

počkej, ehm, kulhánku, ehm, já si to promyslím. ehm. tak ne, vočkovat se nenechám, komiku.

Zobrazit celou diskusi