Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kulhánek: Vrbětice nejsou závody ve vyhošťování ruských agentů. Zemana hájil

Autor: mach, ČTK - 
6. června 2021
13:29

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) odmítá, že by jeho resort bylo vykuchané ministerstvo, které přenechalo část diplomatické agendy Hradu. Kauza Vrbětice je podle něj mylně vnímána jako závod ve vyhošťování ruských diplomatů. Uvedl to v neděli v Partii na Primě. Podle Víta Rakušana (STAN) naše spojence v zahraničí zmátla nekoordinovanost kroků vlády a výroky prezidenta, který zpochybnil skvělou práci českých tajných služeb.

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) nevnímá svůj rezort jako vykuchané ministerstvo, které část diplomatické agendy přenechalo Hradu. Na otázku reakce zahraničních partnerů v kauze Vrbětice reagoval slovy, že to nevnímá jako slabou reakci.

„Když jsem se ujal funkce ministra, tak několik dnů poté EU i NATO vyjádřily silnou podporu České republice. Tohle nejsou závody ve vyhošťování, partneři udělali spoustu gest včetně předvolávání ruských velvyslanců,“ řekl Kulhánek a dodal, že například Velká Británie je ve vztahu s Ruskem na striktní paritě a nemá v otázce vyhošťování „kam sáhnout“.

Video  USA si předvolalo Rusko kvůli české vesnici. Velvyslanec Kmoníček o překvapivé reakci Američanů  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Tomu oponoval předseda STAN Vít Rakušan. „Kancléřka Merkelová jasně řekla, že ta akce nebyla se spojenci jasně koordinovaná, Boris Johnson napsal dopis panu premiérovi. Naši spojenci slyší výroky pana prezidenta i ministryně spravedlnosti, kteří zpochybňují skvělou práci našich tajných služeb.“

Na dotaz proč prezident republiky trvá na více vyšetřovacích verzích, ministr odpověděl, že během jednání, která on v zahraničí vede, se ho na to nikdo neptal. „Prezident od počátku podporoval všechny kroky vlády. Během jednání, která já vedu v zahraničí se mě nikdo z našich partnerů neptal na to, kolik máme verzí.“

Podle Kulhánka české diplomacii nepomáhá spíše to, že od opozice slyší, že je reakce české diplomacie slabá. „Během mé návštěvy v Berlíně mi můj německý protějšek Heiko Maas jasně vyjádřil podporu a nezpochybnil naše kroky. Jak EU tak NATO vydaly razantní prohlášení, že stojí za za Českou republikou,“ uvedl Kulhánek.

„Razantní prohlášení nikoho nebolí, diktátory bolí vždycky jenom konkretní kroky,“ oponoval Rakušan.

Pokřivené vztahy

Česko je nyní podle Kulhánka po vrbětické kauze ve složité fázi vztahů s Ruskou federací. „Je jasné, že doufat v to, že ty vztahy začneme nějakým způsobem narovnávat v nejbližší době, je iluzorní,“ řekl Kulhánek. Podle něj je ale potřeba diskutovat o vztazích do budoucna.

Současné vyhrocené vztahy však Kulhánka netěší. „My jsme Rusko jasně vyzvali, abychom z toho seznamu byli odstraněni. Je to především špatná vizitka pro Rusko. Doufat v to, že česko ruské vztahy začne narovnávat v dohledné době, je iluzorní,“ dodal Kulhánek s tím, že k tématu česko ruských vztahů chce svolat kulaté stoly a výstupy z těchto odborných debat by mohly posloužit příští vládě k dalšímu nastavení česko-ruských diplomatických vztahů.

Zneplatnění diplomatického pasu pana Nejedlého vnímá Kulhánek jako zástupný problém, který patří ke koloritu české politiky. 

“Nám to tedy vadí, role pana Nejedlého je až přespříliš vysoká a je to realita toho, že naše zahraniční politika se neděje jen v Černínském paláci, ale i na Pražském Hradě," řekl Rakušan. 

Covid pasy k 1.červenci?

K otázce přípravy evropských pasů, které by měly občanům EU zajistit návrat do normálního života, včetně svobody cestování Kulhánek vysvětlil, že vláda děýĺá vše proto, aby se do začátku prázdnin vše stihlo. 

Jsem přesvědčen, že se to stihne, protože to je jediná cesta jak zajistit volné cestování a je to pojistka bezpečného cestování. Děláme vše proto včetně IT infrastruktury aby vše bylo připraveno k 1. červenci,“ řekl Kulhánek. Uvedl, že to bude velká vzpruha cestovního ruchu. 

„Já nevím, jestli se to stihne. Máme tady dva projekty, které běží paralelně vedle sebe. A nemáme jistotu, jakým způsobem budou chráněna data a nevíme, jak bude fungovat alternativa pro občany, kteří nepoužívají elektronické systémy. Nesmí z toho být povinnost, která tady bude platit, nesmí to být diskriminační,“ vyjmenoval pasům svoje výtky Rakušan.

Video  Do Egypta bez karantény? Papež zmínil nefér restrikce a všechny neznámé u covid pasů  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kulhánek ujistil, že evropský covid nebude diskriminační, protože je postaven na tom, že vedle mobilní varianty bude existovat i jeho papírová forma. Tu si občané budou moci vytisknout. „Z hlediska bezpečnosti, mělo by tam být minimum dat, o tom je potřeba ještě debatovat. Možná se to dělá na poslední chvíli, ale na poslední chvíli se to dělá v celé EU.“

Rakušan mu vytkl, že vláda poslala do Sněmovny návrh, který neměla s nikým předjednaný.

 

 

 

 

 

 

Ievice-je-smegma ( 7. června 2021 20:50 )

Jsme jediná země na světě, která má prezidenta bojujícího proti vlastní zemi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa