Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojtěch jako velvyslanec ve Finsku? Trafika, naznačil poslanec, ve Sněmovně se strhla mela

Autor: ČTK - 
15. dubna 2021
12:14

Pirát Jan Lipavský zpochybnil nominaci bývalého ministra zdravotnictví za ANO Adama Vojtěcha na velvyslance ve Finsku. Mluvil v této souvislosti o politických trafikách. Ve Sněmovně se kvůli tomu strhla při dnešních interpelacích pře. Například Monika Červíčková (ANO) nařkla Lipavského z toho, že u něho převládají osobní antipatie.

Lipavský se v písemné interpelaci ptal na Vojtěchovu nominaci premiéra Andreje Babiše (ANO). Návrh v ní označil za troufalý a neobhajitelný, představuje podle něho hrubé porušení principů služebního zákona. Vojtěch podle něho nemá patřičné praktické zkušenosti v zahraniční službě.

Babiš, který se z dnešních interpelací omluvil, v písemné odpovědi Vojtěcha hájil. Podle premiéra je Vojtěchovo působení člena vlády, do jehož gesce výslovně spadají i zahraničněpolitické záležitosti včetně unijních, dostatečnou kvalifikací. „Vojtěch přitom minimální zásadu profesionality naplňuje mnohem vrchovatěji, a to ať už svým vzděláním, bezpečnostní způsobilostí, jazykovou kompetencí, která z mé zkušenosti předčí mnohé zasloužilé velvyslance, ale v neposlední řadě i kompetencí společenskou,“ napsal ministerský předseda.

Projednávání interpelace se dnes dostalo na plénum. Lipavský prohlásil, že většina diplomatů, i když absolvovali víc vysokých škol a hovoří více jazyky, nemá šanci dostat se na vrchol své diplomatické kariéry, protože míst velvyslanců je omezený počet, a pak „se nám na padáčku snášejí politické nominace“.

Poslanec ANO Jaroslav Bžoch poukazoval na to, že politické nominace hájil už první československý ministr zahraničí Edvard Beneš, a Lipavský tedy nepřímo říká, že zavedl trafiky. „Politické nominace tu byly a budou i nadále,“ uvedl Bžoch. Proti vyjádřením Lipavského se ohradil rovněž Antonín Staněk (ČSSD), když uvedl, že ve Spojených státech, které jsou pro Piráty podle něho inspirativní, existují politické nominace velvyslanců rovněž.

Babiš napsal, že ke jmenování velvyslance je nutný souhlas prezidenta, ministra zahraničí a premiéra. Vojtěch podle něho konsensuální nominací je.

Video  Být ministrem už bych psychicky nezvládl, přiznal Vojtěch. A promluvil o manželce  - Blesk
Video se připravuje ...

krapotkin ( 15. dubna 2021 12:46 )

Oni budou ti ostatní potřebovat tu trafiku hodně brzo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa