Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Tropy způsobily nával u moře u Baltu. A Merkelová věří v záchranu před 4. vlnou covidu

Aktualizováno -
13. července 2021
21:34
Autor: ČTK, simao - 
13. července 2021
16:45

Tropické teploty nad 30 °C vyhnaly Němce i turisty z řady dalších zemí na pobřeží Baltského moře, kde si v úterý užívali lidé prázdninovou koupačku a „azuro“. Ani Německu se však nevyhýbají obavy z mutací a hrozby nové vlny pandemie. Kancléřka Angela Merkelová však věří, že se ji podaří předejít - pomocí očkování.

Čtvrté vlně pandemie covidu-19 lze předejít očkováním, to ale v Německu zůstane dobrovolné. Ujistila o tom německá kancléřka Angela Merkelová během úterní návštěvy Institutu Roberta Kocha (RKI) v Berlíně. Čím více bude očkovaných, tím svobodnější bude život v zemi, zdůraznila také šéfka německé vlády.

Očkovací povinnost, kterou pro zdravotníky zavádí Francie, v Německu vyhlášena nebude, vyplývá z prohlášení Merkelové. „Nemáme úmysl jít touto cestou, kterou se vydala Francie. Řekli jsme, že žádná očkovací povinnost nebude,“ ujistila kancléřka po rozhovoru s ministrem zdravotnictví Jensem Spahnem a šéfem RKI Lotharem Wielerem na půdě ústavu.

Někomu může očkování připadat zbytečné nebo rizikové, připustila. „A proto říkám všem, kteří si ještě nejsou jistí, zdali se mají nechat očkovat: Očkování nechrání jen vás, ale vždy také někoho, komu jste nablízku, kdo je pro vás důležitý, koho milujete,“ zdůraznila Merkelová.

Podle kancléřky očkování znamená větší svobodu

Očkování podle kancléřky nechrání jen před těžkým průběhem nemoci, ale také před obtěžujícími omezeními běžného života. „Čím více lidí bude naočkovaných, tím svobodnější opět budeme, tím svobodněji můžeme opět žít,“ cituje Merkelovou agentura DPA.

Kancléřka, Spahn a Wieler podle DPA hovořili mimo jiné o vlivu očkování na vývoj pandemie na pozadí rostoucích infekčních čísel v důsledku vysoce nakažlivé koronavirové varianty delta. Merkelová zdůraznila, že pandemie ještě není pryč a její čtvrté vlně lze předejít dalším očkováním, dodržováním vzdáleností mezi lidmi a testováním. „Očkováním se dají zdolat i vyšší incidence,“ zdůraznila. „Čím víc lidí se nechá očkovat, tím lépe zvládneme podzim a zimu,“ doplnil Spahn.

Pro francouzské zdravotníky je očkování povinné

Podle údajů RKI z úterního dopoledne má v Německu dokončené očkování 43 procent obyvatel (zhruba 35,8 milionu). Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo 58,7 procenta obyvatel Německa (48,8 milionu). V poslední době přitom zájem o očkování poněkud polevil, zatímco počty nově nakažených opět rostou. Merkelová  připustila, že bude obtížné dosáhnout cíle proočkovanosti 85 procent lidí ve věku 18 až 59 let. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že v Evropské unii už má dokončené očkování více než polovina dospělých.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí večer oznámil, že pro zdravotnický personál bude v jeho zemi očkování povinné. Do poloviny září mají pracovníci nemocnic a pečovatelských domů čas nechat se naočkovat. Pak už podle ministra zdravotnictví Oliviera Vérana nebudou smět vykonávat práci a pobírat plat, pokud naočkovaní nebudou.

Video  Dovolená v tuzemsku: „Zamiřte do krajských měst,“ radí šéf CzechTourism, nejen jak ušetřit  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa