Hospody kvůli covidu na podzim nechtějí znovu zavírat. Restauratéři s vládou ladí plán
České restaurace se chystají na podzimní novou vlnu epidemie. Podle zástupce Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Luboše Kastnera nesmějí podniky v segmentu gastronomie a cestovním ruchu promarnit další léto a musejí se připravit na situaci, kdy počty nakažených novým koronavirem budou opět stoupat. Zavírat restaurace podle něho není řešení, protože lidé se nechovají jinak a scházejí se v garážích a kočárkárnách.
Restaurace budou v červenci pokračovat v jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) o tom, jak optimálně zajistit bezpečnost ve svých provozech a vyhnout se tak podzimnímu lokdownu. Jedná se o novém digitálním řešení v podobě trasovací aplikace. Zavírání restaurací podle zástupce Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboše Kastnera nemá smysl.
„Musíme vyvrátit ten mýtus z loňského roku, že uzavírka všeho má smysl. O tom jsme se přesvědčili loni,“ řekl Blesk Zprávám Kastner. Dodal, že další vypnutí ekonomiky pouze připraví tisíce lidí o práci.
Spotřeba alkoholu během lockdownu v Česku neklesla
„Kontrolovaná spotřeba je lepší než ta nekontrolovaná. I když mezi hospodskými bude pár rebelů, kteří budou mít problém to respektovat, tak je pořád lepší nechat hospody otevřené, než tolerovat nekontrolovanou spotřebu doma,“ vysvětlil Kastner. Podle něj Češi v lockdownu nezměnili své návyky a alkohol konzumovali doma a v náhradních prostorech, jako jsou garáže, sklepy nebo kočárkárny. „Lidi se nechovají stejně, ale velmi podobně, jenom za zavřenými dveřmi,“ vypočetl.
V českých restauracích i nadále platí, že dovnitř mohou jen lidé, kteří mají negativní test, jsou očkovaní nebo v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19. O této povinnosti musejí restaurace hosty informovat a její dodržování kontroluje hygiena. „S panem ministrem jsme se vzájemně informovali o tom, že gastronomie má projekt Bezpečná restaurace a cestovní ruch zase projekt Stay safe. Řekli jsme si nějaké parametry a teď si to budeme vzájemně připomínkovat,“ vysvětlil Kastner.
Jeho slova potvrdil pro Blesk Zprávy Martin Novotný z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. „Naše připomínky jsou koncipovány tak, aby odrážely epidemiologické hledisko a základní hygienické a dlouhodobě udržitelné standardy, tedy aby bylo možno provozovny udržet v provozu, bez nutnosti lockdownu.“
Trochu skepticky se k výhledu na podzimní provoz restaurací vyjádřil vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Doufá sice v dostatečné proočkování společnosti, ale současně nedokáže garantovat, že se resturace nebudou opět zavírat. „Tuto garanci vám nedá nikdo soudný nikde ve světě,“ řekl Havlíček zástupcům oboru hotelnictví, gastronomie a vlády.
Restaurace čeká na podzim další zkouška
Podle Kastnera ani restauratéři ani zástupci vlády neočekávají, že by čísla nakažených na podzim klesala. „Všichni celkem logicky očekávají, že incidence klesat nebude, spíše se očekává, že jak se lidi rozjedou na dovolené, tak bude růst a my musíme mít nějaké nástroje na to, abychom to v klidu řídili, aniž by nedocházelo k takovým věcem, jako je plošné zavírání a plošné rozhodování a panika,“ uvedl.
Chovat se bezpečně je podle Asociace lepší než zavírat oči nebo nějak rebelovat. Jednání probíhají a budou probíhat tak, aby se na podzim nemuselo zavírat. „Netlačíme na to, aby nám dal někdo slib, že se nebude zavírat, ale chceme se dohodnout na podmínkách, za kterých si budeme rozumět. Pořád toho víme málo o nových mutacích a samozřejmě respektujeme pohled epidemiologů,“ uzavřel Kastner.
Tak si s tím někam zajdi, někdo ti snad pomůže!!!