Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Zlo“ ze začátku pandemie: Výletní lodi teď patří mezi nejbezpečnější formy dovolené

Autor: Darina Jíchová - 
2. července 2021
20:00

Výletní lodi a zaoceánské parníky byly na počátku pandemii koronaviru jedním z hlavních semenišť nákazy. S tím, jak se virus šířil a turismus upadal, lodě skončily v přístavištích, společnosti přicházely o miliardy korun, nyní se ale opět vrací na moře. Vypadá to navíc, že dovolená na palubě by mohla být tím nejbezpečnějším způsobem, jak strávit volno, uvedla stanice CNN.

O víkendu po více než roce vyrazil na moře parník Celebrity Edge, vyplul z floridského přístavu Fort Lauderdale. Loď patří společnosti Royal Caribbean Group's Celebrity Cruises, která se jako první mezi americkou konkurencí vrátila na moře, nicméně na světovém poli není první firmou, co obnovila provoz.

Mezinárodní společnost MSC Cruises podniká plavby už od srpna 2020, většinou se jedná o týdenní výlety po Středozemním moři, na palubě platí vždy velmi přísná opatření. Jelikož se vyplouvá z italského Janova, provozovatel musí dávat pozor i na to, jaké restrikci v tu danou chvíli platí v Itálii. MSC Cruises v současnosti nabízí také plavby ze Španělska, Chorvatska či Malty. Nespočet společností se uchýlily k tzv. plavbám nikam, kdy se zájemci mohli plavit v alespoň domácích vodách.

Návrat k normálu nastane až za rok

Zástupce obchodní asociace pro výletní lodi CLIA reprezentující hlavní provozovatele plaveb Martyn Griffiths pro CNN uvedl, že na 16 procent všech výletních lodí je zpátky v provozu. Do konce září 2021 se předpokládá, že provoz obnoví 49 procent lodí. Griffiths dodal, že do stavu, jaký byl před pandemií, by se měla situace vrátit do konce roku 2022.

Společnosti provozující výletní lodě přišly s řadou přísných opatření, aby zamezily případnému šíření koronaviru na palubě. Restrikce se různí podle společností, společné pravidlo je to, že kapacita pasažérů je naplněna jen do 40 procent. Povinné je nošení roušek ve společných veřejných prostorech, denně probíhají rychlotesty na covid-19, mezi personálem přibylo několik zdravotníků a lodi nyní mají větší zdravotnické centrum na palubě. Některé společnosti vyžadují, aby posádka i pasažéři byli plně očkovaní.

Výletní lodi obnovují provoz. Výletní lodi obnovují provoz. | Reuters

Ne, všechny země jsou pro obnovení plaveb, Austrálie je zatím úplně proti, Kanada je ochotná přístavy otevřít v únoru 2022. Většina lodí se zatím drží poblíž domovských přístavů, celosvětové plavby na 4 měsíce se zatím nekonají. Griffiths však tvrdí, že plavba na lodi je v současném nastavení ta nejbezpečnější dovolená.

„Měli jsme zatím 550 tisíc pasažérů bez jediného ohniska koronaviru na palubě,“ pochlubil se Griffiths. Přestože se neobjevilo ohnisko koronaviru, sem tam se mezi cestujícími či posádkou objeví někdo pozitivní, situaci se zatím vždy podařilo zvládnout. Specialista na infekční nemoci z Vanderbiltovy univerzity William Schaffner uvedl, že všechno záleží na implementaci vhodných opatření. Záležitost přirovnal k plátkům ementálu.

Opatření jako ementál

„Představme si to jako plátky sýru ementál, které klademe na sebe. Každý má díry, které se dalším a dalším plátkem snažíme zakrýt, tak je to i s opatřeními. Čím více jich máme, tím se nebezpečí zmenšuje, to pak platí i na palubách výletních lodí,“ vysvětlil Schaffner. Způsob, jakým plavby fungují, považuje za dobrý.

Schaffner vyzvedl nutnost vakcinace, zmínil také to, že by společnosti měly mít možnost vyžadovat po cestujících očkovací pasy. I Griffiths vkládá naději do očkování. Zástupci další velké společnosti Carnival Corporation sdělili CNN, že zatím nerozhodli, zda budou od svých klientů vyžadovat, aby byli plně naočkovaní. Zbytek známých společností se však vyslovil proto, aby očkování bylo jednou z podmínek pro plavbu.

Důchodkyně se těší na další plavbu

Američanka Christine Beehlerová (72) je nadšená cestovatelka a v oblibě má právě plavby, s napětím sleduje, jak se situace ve Spojených státech vyvíjí. Reportérům CNN se svěřila, že na tento rok měla naplánováno 10 plaveb, všechny však byly zrušeny. „Některé kvůli pandemii, některé protože loď prodali,“ vysvětlila.

Seniorka uvedla, že si na vlastní kůži zažila, jaké to je, když koronavirus udeří na palubě. Cestovala na lodi Coral Princess, která se v dubnu 2020 vrátila do přístavu s 12 nakaženými, covid-19 si tehdy mezi pasažéry vyžádal dvě oběti. Ona sama také měla pozitivní test. Tahle zkušenost ji ale neodradila a ona se nemůže dočkat, až se vrátí na parník.

Beehlerová si zatím nekoupila lístek na žádnou z plaveb, které americké společnosti nabízejí. Vysvětlila to tím, že tyto zahajovací plavby mají namířeno do Karibiku, který už Beehlerová proplula několikrát. Přiznala se, že se také obává toho, jaké to bude znovu cestovat po pandemii. „Ještě chvilku počkám, než si koupím další plavbu. Počkám, až se vyřeší všechny nejasnosti,“ objasnila. Beehlerová zdůraznila, že by preferovala cestovat na lodi, kde byli všichni očkovaní.

„Myslím, že když budeme všichni oočkovaní, budeme mít na palubě větší volnost. Navíc nechci se moc stýkat s lidmi, kteří se nedali očkovat, leda že by proto měli vážný zdravotní důvod,“ komentovala důchodkyně. Dodala, že je v kontaktu s pasažéry z lodi Coral Princess. „Taky mají v plánu vrátit se na palubu,“ uvedla.

Člen posádky se vrátit na loď zdráhá

Nejsou to ale cestovatelé, kdo se těší na návrat na moře, totéž platí i pro členy posádek. Pro MaShawna Mortona byl tento rok plný úzkosti, i on zažil útok koronaviru na lodi Sky Princess. „Když si na to vzpomenu, je mi úzko,“ připustil, že měl psychické problémy. Plavbu Celebrity Edge považuje za dobré znamení.

„Vážně si myslím, že náš průmysl bere všechna opatření a doporučení velmi vážně a snaží se zajistit, co nejbezpečnější podmínky pro pasažéry a posádku,“ uvedl Morton. Rovněž se přiklonil k tomu, že posádka a cestující by měli být očkovaní. „Nejde jen o cestující, ale také o bezpečí posádky. Je to velká zodpovědnost, otázka života a smrti, se kterou by se nemělo zahrávat,“ domnívá se.

Morton je připraven vrátit se na loď, ne ale hned. „Moje smlouva začala akorát před vypuknutím pandemii, rád bych kontrakt naplnil. Nicméně nemyslím si, že bych se do práce vrátil ještě letos. Zkušenost z loňska mě stále děsí,“ uzavřel Morton.

Video  Dovolená v tuzemsku: „Zamiřte do krajských měst,“ radí šéf CzechTourism, nejen jak ušetřit  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa