Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Dejte se očkovat, dostanete kuře.“ Bizarní způsob, jak nalákat lidi na vakcínu proti covidu

Autor: Darina Jíchová - 
17. června 2021
19:38

Indonéské úřady přišly se svéráznou motivací pro občany, aby se nechali očkovat proti covidu-19. V provincii Západní Jáva ve městě Cianjur každému, kdo si nechá píchnout vakcínu, dají kuře. Program je nyní zaměřený na očkování lidí nad 45 let, uvedla stanice CNN.

V rurálních oblastech vakcinace zaostávala, proto úřady hledaly, jak lidi motivovat, zvláště starší občany. V Cianjuru slaví úspěch živá kuřata. Zástupce policejního šéfa podokresu Pecat Galih Apria uvedl, že starší lidé dost váhají, zda se nechat očkovat, nebo ne.

„Zvláště na začátku vakcinace mezi lidmi kolovaly dezinformace a hoaxy o vakcínách, hlavně pak na sociálních sítích,“ vysvětlil Apria. „Hlavně senioři si pak mysleli, že je vakcína před covidem-19 neochrání, nebo že jim způsobí nějakou závažnou nemoc, případně že je zabije,“ dodal policista.

Policejní okrsek ve spolupráci s regionální vládou a zdravotnickými středisky minulý měsíc spustily iniciativu „za vakcínu kuře zadarmo“. Před jejím zahájením se nechalo očkovat jen 25 obyvatel denně, nyní každý den oočkují až 250 osob. Apria doplnil, že rozdávání kuřat symbolizuje respekt a náklonnost k seniorům.

Stařečci mají z kuřat radost

Podokres Pecat zahrnuje 3 vesnice, stovky jejich obyvatel se díky „kuřecímu“ programu nechaly přesvědčit, aby se nechaly očkovat. Galih prohlásil, že k tomuto týdnu s kolegy rozdali na 500 kuřat. Dodal však, že rozdávání něčeho zadarmo není jediný krok, který podnikli. „Začali jsme obcházet lidi a objasnili jsme jim, jaké výhody vakcína má, ujistili jsme je o její bezpečnosti a zbavili je strachu. Chodili jsme ode dveří ke dveřím a přesvědčovali jsme je,“ sdělil reportérům CNN.

Policii v kraji asistují zdravotníci a vojáci. Kromě očkování probíhá také testování či všeobecné lékařské prohlídky, aby lidé mohli vakcínu hned dostat. Oočkovat se nechala například Elis Sumiatíová. „Nevěděla jsem, jestli nutně potřebuju vakcínu, ale když mi přinesli to kuře, řekla jsem jim: Ano, děkuju, nechám se očkovat. Jsem za to ráda,“ komentovala seniorka.

Indonésie válčí s pomalou vakcinací

Indonésie se v posledních dnech znovu potýká s růstem nových případů covidu-19, za posledních 24 hodin to bylo 9944 nakažených. Od počátku pandemie země zaznamenala zhruba 2 miliony infikovaných a přes 53 tisíc lidí nemoci podlehlo. Za příbytek případů podle odborníků může dozvuk ramadánu. S vakcinací je problém po celé Indonésii, podle údajů ministerstva zdravotnictví se z cílené skupiny 50+ let nechalo očkovat pouze 20 procent lidí.

Odpovědí na problematiku by mohly být programy jako v Pecatu. „Reakce na iniciativu byla skvělá. Je úžasné vidět staříky, jak se jim rozzáří oči štěstím, když vidí kuřata. Zároveň jsme šťastní i my, že naše seniory můžeme vakcínou ochránit,“ zakončil Galih.

Video  „Neviditelný závod o čas," Maďar o nebezpečí nakažlivějších mutací. Třetí dávka vakcín už za rok  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

frantacizek ( 17. června 2021 19:58 )

Jardo co? Za kuře...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa