Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Očkování chce 51 procent Čechů a spíš muži, zjistil průzkum. Mladí i venkov ho odmítají nejvíc

Autor: sova - 
14. ledna 2021
20:35

Ochota Čechů nechat se očkovat některou z vakcín proti novému typu koronaviru je zatím zhruba poloviční. Ukazuje to aspoň průzkum pro Blesk Zprávy, který zpracovala agentura Phoenix Research. Celkově se k možnosti očkování přiklání 51 % respondentů, naopak 34 % lidí vakcínu odmítá. Rozhodnutých prozatím není 15 % dotázaných. Negativněji se k vakcinaci staví ženy, téměř čtvrtina jich navíc uvedla možnost „nevím“. Mužů se odmítá očkovat 30 procent, 58 % by se očkovat nechalo.

Pevně rozhodnutých pro vakcinaci je 29 % respondentů, spíše k možnosti nechat se očkovat se přiklání 22 % z nich. Rozhodně to odmítá 18 procent obyvatel, 16 % by se spíše očkovat nenechalo. Jistých si dosud není zhruba 15 % lidí.

Možnost „rozhodně ano“ volilo 17 % žen, „spíše“ by očkování přijalo 24 % dotazovaných žen. Každá pátá Češka vakcínu razantně odmítá. Sedmnáct procent Češek je k očkování proti covidu spíše skeptických. 22 procent respondentek se zatím nerozhodlo.

Ochota Čechů nechat se očkovat některou z vakcín proti novému typu koronaviru v zemi neroste, ukazuje průzkum Ochota Čechů nechat se očkovat některou z vakcín proti novému typu koronaviru v zemi neroste, ukazuje průzkum | Blesk - Ramon Hofman, Phoenix Research

Nejméně zastánců má očkování u nejmladších

Stejný podíl je z mužů pevně rozhodnutých zastánců očkování. „Spíše ano“ na otázku, zda by si nechali vakcínu aplikovat, odpovědělo 36 % mužů. Šestnáct procent českých mužů ví, že vakcínu rozhodně nechce, „spíše“ o ni nestojí 14 %. Jistých si není prozatím 12 % dotázaných.

„Otázkou zůstává, jakým způsobem s vysokou skupinou nerozhodnutých pracovat, nejlepší cestou je zřejmě informační kampaň na straně jedné a průkazné počty snížení nemocných na straně druhé,“ zamýšlí se ředitel Phoenix Research a garant šetření Peter Svoboda.

Nejméně zastánců má vakcinace u nejmladší části populace ve věku 18 až 34 let. Rozhodnutých pro očkování je 11 % z nich, nakloněných je k tomu 14 %. Přes pětinu z nich vakcínu zásadně odmítá a každý pátý o ni spíše nestojí.

Čím větší město, tím více se jeho obyvatelé kloní k vakcinaci

„Z hlediska věku je pochopitelné, že nejvíce jsou vakcinaci nakloněni starší lidé v kategorii 55+. Zde se pro očkování vyslovilo 59 procent. Tento trend klesá s věkem. Kategorie 18-34 let zaznamenala z hlediska pozitivního přístupu k očkování jen 25 procent, jde o prakticky nejnižší hodnotu a přístup k otázce očkování jako takové,“ komentuje výsledky průzkumu Svoboda.

Při pohledu na kategorii bydliště je zjevné, že čím větší město, tím více se jeho obyvatelé kloní k tomu být naočkován. Téměř polovina (46%) těch, kteří žijí ve městě nad 100 tisíc obyvatel, je pro. Stejnou variantu kladné odpovědi u obyvatel měst a obcí do pěti tisíc obyvatel označilo jen 35 procent respondentů. U všech variant velikosti bydliště se ovšem stále nachází zhruba 40 procent těch, kteří očkování odmítají,“ dodává Peter Svoboda.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa