Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Arenberger: Zuby už za rouškou neschováme. Šmucler zmínil vliv ústenek na chrup i stesk

Autor: Nikola Forejtová - 
20. května 2021
19:00

Díky brzdění epidemie bychom mohli sundat i roušky. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) to uvedl během tiskové konference České stomatologické komory (ČSK). Podle ministra je důležité, aby měli lidé i zářivý úsměv, který nyní někteří Češi podcenili. Schovali ho totiž právě pod ústenkou. Vliv roušek na náš chrup pak dovysvětlil prezident ČSK Roman Šmucler, kterému se i zastesklo po jednom z předchozích ministrů.

Roušky se staly symbolem pandemie. Řada firem s nimi spojila svá loga, někteří za nimi viděli ale též znak „útlaku“. Zatímco venku je při dodržení rozestupů mohli Češi už odložit, uvnitř povinnost nošení stále trvá - ale v létě by se to mohlo změnit.

„O tom, jak to bude, rozhoduje paní Svrčinová, hlavní hygienička a náměstkyně ministra zdravotnictví. Podle jejího vyjádření se někde ještě nosit budou, zejména ve vnitřních prostorech. Počítá se, že je budou nosit návštěvníci zdravotnických zařízení a sociálních služeb,“ uvedl v rozhovoru pro web iDNES.cz premiér Andrej Babiš (ANO). Premiér dodal, že bychom je měli určitě odhodit na venkovních akcích.

Arenberger: Sundáme roušky, starejte se o zuby

A Babišova slova následně nepřímo potvrdil i ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) během tiskové konference ČSK. „Musíme si uvědomit, že pandemie brzdí. A jsme za to rádi. Asi jste zaznamenali, že jsme dosáhli magického čísla 777 nakažených za včerejšek, to je číslo, co mě velice potěšilo. Je to o 500 stovek méně, než to bylo ve stejném dni minulého týdne. Klesá nám i sedmidenní průměr nakažených na 100 tisíc obyvatel. Umožňuje nám to rozvolňovat a také nám to umožní během prázdnin si i během některých situací sundat roušky. A to je ta situace, kdy bychom měli mít atraktivní zuby a myslet na to, že se neskryjeme za masku,“ podotkl.

Ostatně především o zubech byla celá tisková konference, která cílila i na připomínku Světového dne ústního zdraví. Blesk Zprávy se na to konto optaly, zdali nošení roušek nějak ovlivňuje zdraví našeho chrupu.

Šmucler: Pyžamová kultura na HO a nevyčištěné zuby i v osm večer

Podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera to má dvě roviny. „První je ta, že když se spočítalo v USA, které průmyslové odvětví zvládlo covid nejlépe, tak je to ortodoncie. (…) Jak byli totiž lidé častěji na telekonferencích, tak viděli zuby, zájem o jejich opravu tak vzrostl,“ komentuje pro Blesk Zprávy.

Na druhou stranu ale řada lidí ve starosti o zuby polevila. A to i nevědomky. „U pacientů se během pyžamové kultury, jak byli na HO, stávalo, že v osm večer najednou zjistili, že si nevyčistili zuby a ani se nesvlékli z toho pyžama. A řada i přiznala, že pokud ráno nestíhali, tak si vzali roušku s tím, že ta zuby schová,“ dodává.

Šmucler o „stesku“ po Vojtěchovi

Po tiskové konferenci se nicméně vedle zubů řešil i samotný ministr Arenberger, který předčasně „utekl“ na jednání se svými protějšky z EU.

Podle Šmuclera je velice těžké přicházet se zákony a s požadavky komory pokaždé k novému člověku. Uvedl nicméně, že komoře tolik nezáleží na tom, kdo bude v čele resortu stát. Je pro ni klíčové jednání s pojišťovnami. Zavzpomínal dokonce na počátečního ministra z doby covidové, na Adama Vojtěcha.

„Přiznám se, že neřešíme, kdo bude ministrem. Je to strašně krátká doba do voleb. My oplakáváme ministra pacientů, pana Vojtěcha, na kterého vzpomínáme. Spousta zákonů se zastavila jeho odchodem. Že bychom chtěli další nestabilitu? To nám nepřísluší, koho nám voliči zvolí, s tím budeme jednat,“ podotkl na dotaz CNN Prima News, co říká na to, že se mluví o odchodu stávajícího šéfa resortu.

Přeci jenom je podle něj ale jednodušší, když se jedná s někým, kdo už ministrem byl. A také s takovým člověkem, který je v křesle delší dobu. Ocenil by tak, kdyby se neměnili tak často.

Video  Šmucler: Vojtěch byl ministrem pacientů.  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

vinke ( 21. května 2021 19:34 )

Zářivý úsměv, ovšem za cenu jednoho průměrného ročního platu. Nezdaněného.
Nepěkné zuby Čechů nejsou výsledkem pandemie, ale rozrytého zdravotnictví, kdy se stomatologie z něho úspěšně vyvlékla a stala se pouhopouhým byznysem . To co uměl dříve jeden zubař, to dnes neumí dohromaty ani 10 novodobých stomatologů. Se vším mají problém, řešitelný pouze přihazováním dalších a dalších ceníkových položek .

Michal Snobl ( 21. května 2021 07:11 )

V ůl za v olem, hyena za hyenou, zloděj za zlodějem, podvodník za podvodníkem. Jó jÉlita českého národa. Kdyby to tu fungovalo jak třeba Deutschlandu, tak se do kriminálu všichni nebudou ani vejít.

arenshit ( 20. května 2021 22:05 )

Ty dva zkur vysyny nezajímají lidi, mamon jim zatemnil zrak

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa