Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslankyně hlásala pití kravské moči jako lék na covid. Odborníci se zděsili a varují lidi

Autor: Darina Jíchová - 
21. května 2021
21:30

Indická poslankyně Pragja Thákurová z vládnoucí Indické lidové strany (BJP) premiéra Naréndry Módího vyvolala docela pozdvižení, když jako prevenci a léčbu proti covidu-19 doporučila pití kravské moči. Její prohlášení přišlo jen několik dní poté, co indičtí lékaři vyzvali lidi, aby moč nepili a aby se nemazali chlévskou mrvou, uvedl list Daily Mail.

Bizarní výroky političky vytočily indické lékaře, kteří mají problém s tím, aby lidi přesvědčili o tom, že pití moči, polévání se mlékem nebo mazání se hnojem není nijak účinné proti koronaviru. Slova Thákurové přišla uprostřed tragické druhé vlny pandemie, která Indii srazila na kolena. Jen za posledních 24 hodin zaznamenala země 263 tisíc nových případů, od počátku pandemie se nakazilo už 25,2 milionu Indů, na 279 tisíc nemoci podlehlo.

Thákurová nenaštvala jen zdravotníky, ale také kolegy, kteří jí vyčítají, že podkopává vakcinační strategii a celkový boj proti covidu-19. Poslankyně sama veřejně přiznala, že se řídí vlastními radami a denně pije kravskou moč. Odborná veřejnost je ale z podobných praktik zoufalá. „Pokud budeme pít denně kravskou moč, vyléčí to plicní infekci způsobenou covidem,“ právě toto „nevědecké prohlášení“ zvedlo ze židle indické experty.

„Zázračná“ kravská moč

„Mám silné bolesti, ale moč piju denně, takže nemusím brát žádné léky na koronavirus a nemám ho. Kravská moč je zázrak,“ uvedla poslankyně. Opozice i její političtí kolegové její „blábolení“ označili za „nelogické“ a za urážku všech zdravotníků, kteří dělají vše pro to, aby zachránili životy lidem s covidem-19.

„Včera jsme přišli o 50 lékařů, podlehli covidu. To je tak znepokojivá a tragická zpráva, co je ještě tragičtější, je, že poslankyně z BJP radí pít kravskou moč,“ pustil se do Thákurové Kunwar Daniš Alí ze strany BSP. „Tohle bude lidi odrazovat od vakcinace a způsobí jen další zkázu,“ dodal.

Koronavirus v Indii: Hinduisté se mažou kravskými exkrementy Koronavirus v Indii: Hinduisté se mažou kravskými exkrementy | Reuters

„Prosím vás, řekněte jí někdo, že život je víc než kravín. Výroky jako tyhle jsou urážející pro naše virology, zdravotníky z první linie, kteří nasazují životy, a další lidi, kteří bojují proti pandemii,“ shodují se další politikové. Indický tisk na to konto informoval o tom, že i když Thákurová tvrdí, že ji kravská moč chrání před covidem-19, v prosinci 2020 skončila v nemocnici s hlavními příznaky nákazy.

Není to její první kontroverze spojená s kravskou močí, před dvěma lety Thákurová prohlašovala, že ji tento „zázrak“ vyléčil z rakoviny prsu. K tomu se vyjádřil chirurg S. S. Rajput z vědeckého institutu ve městě Lakhnaú, pro list The Hindu potvrdil, že politička podstoupila oboustrannou mastektomii, aby se jí rakovina nevrátila.

Výkaly a mléko

Mezi hinduisty ve státě Gudžarát se rovněž rozmohla zvláštní léčba a prevence proti koronaviru, lidé navštěvují kravíny a jednou týdně se pomazávají mrvou i čerstvými exkrementy a pak se polévají kravským mlékem. Věří, že kravské výkaly podpoří jejich imunitní systém. Lékaři jsou z této praktiky ale zhrození. „Tahle léčba rozhodně nefunguje, navíc naopak hrozí, že se nákaza rozšíří rychleji, hlavně proto, že se k rituálu schází velká skupina lidí,“ varoval přední indický lékař JA Džajálal.

Video  Češka žijící v Indii: „Cítím se tu bezpečněji než v Evropě. Agresivita mutací nás ale zaskočila“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa