Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Arenberger zavrhl tým odborníků po Smejkalově kritice vlády. Experti pomohou hejtmanům?

Aktualizováno -
19. května 2021
00:04
Autor: ČTK, vei, simao, sova - 
18. května 2021
15:05

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci se skupinou odborníků MeSES.  Ta vznikla v polovině března jako odborný poradní orgán ministerstva k pandemii covid-19. Ministr Petr Arenbergerger (za ANO) členům skupiny poděkoval za odvedenou práci. Experti se v úterý večer sešli a následně oznámili, že chtějí spolupracovat dál i bez ministerstva. K ukončení spolupráce došlo pouze den poté, co vedoucí skupiny, epidemiolog Petr Smejkal výrazně kritizoval vládu za nezvládnutí pandemie. Se Smejkalem nyní o další možnosti spolupráce jednají hejtmani.

Spolupráce poradní skupiny MeSES a ministerstva zdravotnictví končí. A došlo k tomu poměrně narychlo, Na twitteru na to přitom před tím upozornil jeden ze členů skupiny, sociolog Martin Buchtík. „MeSES byl před hodinou jedním telefonátem náměstka zrušen. Žádné důvody nám sděleny nebyly,“ napsal v úterý odpoledne Buchtík.

MeSES (Mezioborová skupina pro epidemické situace) poskytovala vládě doporučení pro boj s epidemií. Svá stanoviska také zveřejňovala na webu. Kromě epidemiologů zahrnovala odborníky na ekonomii, sociologii či právo.

Vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal, který je hlavním epidemiologem IKEM, Blesk Zprávám sdělil stručně: „Je to pro nás neočekávané, důvody neznáme.“

Členové skupiny se proto sešli k jednání, po kterém se rozhodli, že budou spolupracovat dál. Chtějí prý vytvořit plán boje s epidemiemi. Jen již nikoli ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví.

Smejkalova pondělní ostrá kritika vlády

Právě Smejkal přitom v pondělí tvrdě kritizoval vládu za nezvládnutí pandemie. „Žijeme v zemi, kde to spousta lidí nevzdává, zejména mladých lidí, stále chce pomoci. A stát se pořád cítí strašně dotčený, když mu někdo pomoc nabízí. Nakonec ji tedy přijme, protože co má jiného dělat, když už všechno zkazil. A potom, co se to povede, se do těchto pomocných skupin ještě naveze. A to mně hodně vadí, protože žijeme v nefunkční zemi, kde stát skutečně selhává v mnoha ohledech,“ uvedl Smejkal v rozhovoru pro Novinky.cz.

„Rád bych viděl politiky, kteří jsou schopni říct i nějakou nepříjemnou věc, namísto neustálého nadbíhání veřejnosti. Rád bych měl politika, který řekne, že to bude trochu bolet,“ podotkl.

Babiš: Pro mě nikdy nepracovali

Pro mě MeSES nikdy nepracoval. Pracoval pro ministerstvo zdravotnictví a já jsem se to dozvěděl dnes SMS zprávou v 11:30, že končí, od paní náměstkyně Vašákové. Oni dávali doporučení ministerstvu zdravotnictví, ministerstvo zdravotnictví si dobudovalo své odborníky – je tam paní Vašáková, je tam paní hlavní hygienička Svrčinová a jsou tam také nové klinické skupiny a ministerstvo tvrdí, a má to svou logiku, že má své odborníky, tak se rozhodli MeSES rozpustit,“ uvedl premiér Andrej Babiš pro Blesk Zprávy.

„Nemám problém s těmi odborníky dál konzultovat. Například pan Smejkal je v Radě pro zdravotní rizika a já nemám ani problém, aby tam zůstal,“ dodal předseda vlády.

Kysela: Premiér uvažuje jen do voleb

Jeden ze členů MeSES, ústavní právník Jan Kysela, však pro Seznam Zprávy řekl, že skupina ztratila pro premiéra Babiše před volbami do Sněmovny význam.

Andrej Babiš si asi do určité míry takovou skupinu objednal, proto aby mu pomohla nepokazit další fázi potírání pandemie. Jenomže premiér není úplně trpělivý a současně neuvažuje dlouhodoběji než do voleb. Takže mám pocit, že on potřeboval s určitým předstihem před volbami prohlásit, že potírání pandemie úspěšně skončilo,“ míní Kysela.

„Přišlo mi vcelku evidentní, že Ministerstvo zdravotnictví nikdy nebylo úplně rádo, že tato skupina vznikla,“ podotkl.

Smejkal v úterý večer v pořadu Události, komentáře uvedl: „Zvládli jsme tu první vlnu, zvládli jsme to rozvolňování, ale tu kritickou část pandemie jsme tedy evidentně nezvládli, což nás stálo 30 tisíc lidských životů.“

„Asi se blíží volby, takže je na čase nemluvit o tom, že jsme vlastně něco udělali špatně a přejít do módu, že jsme to vlastně přehnali, zase se objevují hlasy, že to vlastně jen byla chřipka a ty naše rady byly třeba příliš drastické,“ poznamenal Smejkal. Způsob a formu, kterou jim bylo ukončení spolupráce sděleno, označil v ČT za zvláštní. „Blíží se volby a v tu chvíli se zdáme dost nepohodlní,“ dodal.

Oznámil jim to Arenbergerův náměstek Havrda

Členům poradní skupiny oznámil ukončení spolupráce nikoli sám ministr Petr Arenberger (za ANO), ale jeho politický náměstek Martin Havrda, kterého si z vinohradské nemocnice přivedl právě Arenberger.

„Bylo nám to sděleno slušným telefonátem ze strany pana náměstka. Volal tedy mně a ještě před tím volal panu doktoru Smejkalovi,“ řekla Blesk Zprávám experimentální viroložka a Smejkalova zástupkyně v čele skupiny MeSES Ruth Tachezy.

„Do telefonu mi pan náměstek Havrda tedy řekl, že na ministerstvu došlo k restrukturalizaci odborných skupin a že vedení ministerstva rozhodlo, že ukončují spolupráci s MeSESem, že nám děkují a že nám to chtějí oznámit dřív, než se to dozvíme z médií, a že u tohoto telefonátu sedí také pan ministr a paní náměstkyně (náměstkyně pro zdravotní péči Martina) Vašáková,“ dodala Tachezy.

Arenberger a Vašáková hájili krok ministerstva

Arenberger se vyjádřil k ukončení spolupráce v tiskové zprávě ministerstva. „Chtěl bych touto cestou poděkovat všem z MeSES za pomoc. Odvedli obrovský kus práce v době, kdy epidemie vrcholila, ale i nyní, kdy se vracíme zpět do normálního života. Chtěl bych říci, že jejich názory byly vždy relevantní. Pokud budou kolegové z MeSES ochotní, byl bych rád, kdybychom se mohli potkávat dál,“ tvrdí Arenberger.

„Vzhledem ke zlepšující se epidemické situaci a dostatečným personálním kapacitám na ministerstvu zdravotnictví jsme se rozhodli přesunout tuto agendu již uvnitř v rámci resortu. Všem členům MeSES velice děkuji za jejich spolupráci,“ uvedla Vašáková.

Maďar: Jiná podobná skupina v ČR není

Epidemiolog Rastislav Maďar však Blesk Zprávám následně řekl: „MeSES nevznikal kvůli ministerstvu zdravotnictví, ale aby pomohl zemi vyvést z bezprecedentní krize a ochránil jí před další. Doufám, ze bude vůle členů pokračovat dál. Na to ministerstvo zdravotnictví nepotřebujeme. Jeho postup už asi nikoho z nás nepřekvapuje.“ 

Upozornil na to, že na večerním jednání bude on sám navrhovat, aby se MeSES nerozpadl a naopak ve svých aktivitách pokračoval. „Jiná podobna mezirezortní pracovní skupina v ČR není, natožpak takto kvalitní,“ vysvětloval Blesk Zprávám Maďar.

„Právě skončilo večerní jednání MeSES. Pokračujeme dál! Jen ne pod ministerstvem zdravotnictví. Tedy tak jak skupina původně vznikala. V dalším období připravíme kromě jiných dokumentů také dlouhodobou strategii boje s touto ale i s dalšími budoucími pandemiemi. Není nám to jedno,“ oznámil v úterý večer epidemiolog na twitteru.

Do Arenbergera si rýpla i Maláčová

Chtěl bych moc poděkovat všem členům skupiny MeSES za skvělou spolupráci a na datech založenou odbornou expertizu a podporu, která tu chyběla a nyní bohužel opět chybět bude,“ napsal na twitter ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Do ministr zdravotnictví Arenbergera si rýpla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Rozpuštění mezioborové skupiny MeSES považuji za velikou chybu. A to ani nemluvím o způsobu, jakým to ministr zdravotnictví Arenberger provedl. Za mě děkuji všem členům skupiny za spolupráci a doufám, že se nám rozpuštění MeSES v nejbližších týdnech či měsících nevymstí,“ uvedla na twitteru.

MeSES měl své vlastní kritiky

Činnost skupiny naopak minulý týden kritizovala skupina 12 lékařů, mezi kterými je rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima nebo kardiochirurg Jan Pirk. Vláda má podle nich standardní mechanismy řízení epidemie. Hlavní roli v ní má hrát ministr zdravotnictví, hlavní hygienik, případně hlavní epidemiolog za podpory Státního zdravotního ústavu.

Kritikům také vadilo, že MeSES nenese za svá doporučení ke zvládání epidemie žádnou právní, ekonomickou ani politickou odpovědnost.

Hořejší poukázal na osobní nevraživosti

Podle člena iniciativy Sníh, imunologa Václava Hořejšího z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR, byla ze strany ministerstva správná snaha o vytvoření vlastních poradních orgánů.

Hořejší ale nechápe, proč do nich úřad nepřizve některé členy MeSES. Spolupráce vlády s MeSES byla podle něj dobrá. „Není moc jasné, proč se ruší něco, co dobře fungovalo. Mám dojem, že se tam řeší nějaké osobní nevraživosti a že na ministerstvu mají pořád ještě silnou pozici 'promořovači', kteří nesou značnou část zodpovědnosti za tragická selhání vlády z konce léta 2020 a před Vánoci,“ sdělil ČTK.

Hel: Pomohli jsme se strategií i při uvolňování

Že MeSES rozchodem s ministerstvem své aktivity nekončí, potvrdil rovněž imunolog Zdeněk Hel. „Členové MeSES budou i nadále pokračovat ve své práci. Předem děkujeme všem občanům České republiky za jejich podporu,“ vzkázal před úterní půlnocí na twitteru.

Připomněl pak aktivity odborné skupiny a její podíl mj. na strategii rozvolňování, které nyní v Česku probíhá.

„Skupina MeSES pomohla vytvořit strategii na uvolnění ochranných opatření, návrat dětí do škol, monitorování šíření agresivních variant, používání monoklonálních protilátek, přechod k PCR testování, zdokonalení metod trasování, prodloužení příspěvku v karanténě, a mnoho dalších,“ upozornil Hel.

Spolupráce s hejtmany?

Prostor ke spolupráci se přitom otevvírá mj. s hejtmany. Upozornil na to šéf Asociace krajů ČR a hejtman Martin Kuba (ODS). „Právě jsem mluvil s MUDr. Smejkalem ze skupiny MeSES a domluvili jsme se, že Asociace krajů s nimi bude dál spolupracovat. Vážím si jejich odbornosti a práce. Pokud na ministerstvu zdravotnictví mají pocit, že konzultaci téhle party už nepotřebují, tak hejtmani ji určitě rádi využijí. Díky,“ uvedl Kuba na twitteru.

Rada pro očkování nezasedne

Právě Kuba měl být součástí „vakcinačního supertýmu“, který měl jednat o dlouhodobějším výhledu očkování pod hlavičkou ministerstva zdravotnictví. Vést jej měl náměstek Havrda, nejprve bylo jednání týmu minulý týden odloženo na neurčito, až nakonec však vyšlo najevo, že se patrně nesejde vůbec. 

„S některými aktéry a panem premiérem jsme se dohodli, že zatím činnost pozastavíme. Řada členů je členy i jiných poradních sborů ministerstva,“ uvedl Arenberger po pondělním jednání vlády. Podle serveru lidovky.cz měl mít orgán 20 členů.

Video  Přeočkování Čechů proti covidu: Bude nutné po roce, roce a půl, míní Arenberger. A zmínil obavy z mutací i očkování 40+.  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ji-ri ( 19. května 2021 06:41 )

1pravda1 ( 18. května 2021 23:41 )

co to je proti církevnímu tunelu........... www.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/mo­nitor­/Co-Reporteri-CT-nedorekli-Developer-Sekyra-lidovecky-ministr-cirkevni-miliardy-A-za-vsim-restitucni-biskup-664402

1pravda1 ( 18. května 2021 23:40 )

a co toto - církevní tunel v souvislosti s lidovci? Co Seznam zprávy ....­....­....­....­....­..... www.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/mo­nitor­/Co-Reporteri-CT-nedorekli-Developer-Sekyra-lidovecky-ministr-cirkevni-miliardy-A-za-vsim-restitucni-biskup-664402

Covid_19 ( 18. května 2021 22:57 )

opozice v akci - Pražské gymnázium Přírodní škola se na něj rozhodlo upozornit ve spolupráci s fotbalovou Spartou, když klub umožnil škole výuku přímo na hlavní tribuně letenského stadionu. „Pokud nechceme mít ztracenou celou jednu generaci, tak děti musejí chodit do školy,“ konstatuje generální ředitel AC Sparta Praha František Čupr.

Covid_19 ( 18. května 2021 22:54 )

experti se Smejkalem chtěli dostat prvně žáky do škol, ale vláda se raději věnovala fotbalu a jiným činnostem před školami. Dnes máme promořené 50% populace, to se nepovedlo zatím žádné vládě na světě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa