Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Návrat žáků do škol: Epidemiolog varuje, co by nechalo děti doma až do léta

Aktualizováno -
22. března 2021
14:25
Autor: ČTK, simao - 
22. března 2021
13:52

Plán návratu žáků do škol by mohl být znám koncem tohoto týdne. Vyplývá to z vyjádření mluvčí ministerstva školství Anety Lednové na dotaz ČTK. Úřad podle ní očekává, že se do konce týdne na postupu při návratu do škol dohodne s ministerstvem zdravotnictví. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) návrat dětí do škol opět označil za prioritu.

„Chci jasně říci, že jakmile dosáhneme té hranice, která je možná pro nějaké uvolňování, tak je naší absolutní prioritou návrat dětí do škol. Chceme, aby to byl 1. krok, který vláda učiní. A samozřejmě aby ten návrat byl postupný, řízený a spojen s testováním tak, aby se nestalo, že v důsledku tohoto kroku se vývoj epidemie zase otočí,“ uvedl na tiskovce ČSSD v Lidovém domě vicepremiér Jan Hamáček.

Epidemiolog: Nemůžeme čekat na tisíc případů denně

Jenže kde tato hranice je? Epidemiolog Roman Chlíbek Právu řekl: „Pokud bychom čekali, až bude nakažených míň než tisíc denně, tak se domnívám, že bychom ty školy už vůbec neotevřeli.“

„Pokud nechceme nechat děti do léta doma, tak musíme posílit všechny možnosti, tedy roušky, dezinfekce, přidat testování, očkovat učitele. A i když testování není stoprocentní, tak efekt přináší a je to lepší než nedělat nic,“ dodal.

Plán do konce týdne?

„Jsme připraveni na jednání s ministerstvem zdravotnictví a novou hlavní hygieničkou a očekáváme, že se do konce týdne dohodneme,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Kvůli epidemii covidu-19 jsou od 1. března otevřené jen školy pro děti zdravotníků a dalších profesí, ostatní se učí z domova. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden uvedl, že přesnější informace k návratu dětí do lavic budou k dispozici tento týden, kdy má jednat s ministerstvem školství.

Blatný minulou středu řekl, že by se děti do škol mohly vrátit ve druhé polovině dubna. Podmínkou by mělo být pravidelné testování. Mluvčí ministra Barbora Peterová již dříve uvedla, že v případě zlepšení epidemie bude úřad navrhovat otevření školek, prvního stupně základních škol a posledních ročníků základních a středních škol.

Lednová pak uvedla, že podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) je namístě se zaměřit víc zejména na návrat nejmenších žáků a obnovení praktické výuky na středních či vysokých školách. Priorita obnovení prezenční výuky například pro deváté třídy základních škol podle ní už nyní odeznívá, protože přijímací zkoušky na střední školy budou v první polovině května.

Ministerstvo podle Lednové vypracovalo své priority k návratu žáků do škol už loni v říjnu, fungoval podle nich protiepidemický systém PES ve školství. Nyní je podle ní úřad připraven spolupracovat s ministerstvem zdravotnictví na další avizované aktualizaci tohoto systému. Co se týče konkrétních termínů, musí o nich rozhodnout ministerstvo zdravotnictví, dodala mluvčí.

Požadavky odborů

Podmínkami udržitelného znovuotevření škol jsou podle školských odborů proočkovanost učitelů, testování žáků a dostatek ochranných pomůcek. Za důležitou považují odboráři také včasnou informovanost o postupu při návratu žáků do škol. ČTK to dnes sdělila mluvčí odborů Jana Kašparová.

Co se týče testování, preferují odboráři podle Kašparové neinvazivní PCR testy. Zejména mladším dětem by je podle odborů měli dělat doma rodiče, starší žáci by se mohli testovat před výukou sami. Plaga by chtěl, aby se používaly vedle antigenních také testy PCR. Podle rozhodnutí vlády stát pro školy zajistí 7,65 milionu antigenních testů.

Školské odbory podle Kašparové požadují, aby se do škol postupně vraceli už očkovaní zaměstnanci. Očkovat se mohou od 27. února. Předseda školských odborářů František Dobšík jejich prioritní očkování ocenil.

Dobšík: Zájem o očkování je velký

Dosud zdravotníci pedagogům podali 52.100 dávek vakcíny a nepedagogům ve školství 8533. V regionálním školství pracuje asi 330.000 lidí.

„Zájem o očkování je velký, podle našich odhadů, kde působíme, je to až 80 procent zaměstnanců jednotlivých škol,“ řekl Dobšík. Podle něj je ČR jedinou zemí v EU, kde se učitelé přednostně očkují.

Video  Školy, kam se chystal Babiš, ale nedojel: Samotestování je pro děti hračka, říkají ředitelé.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

UFO1 ( 22. března 2021 19:58 )

Roušky a dezinfekce ve školách jsou nesmysly,dítě ani dospělý uvnitř v roušce nevy­drží,o­pary,­záchva­ty astmatu,desinfekce vylité ve školác­h,ek­zémy,­učite­le odvádí v distanci hrůznost a ještě budou za odměnu ockovani

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa