Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Realita v první linii: Jak se na dálku učí tělocvik? Smutný rok s covidem podle ředitelky hvězdné sportovní školy

Autor: diz - 
20. března 2021
05:30

Je to již téměř rok, co se život v České republice změnil k nepoznání. Po světě se začal šířit virus a spolu s ním i strach. Pandemie onemocnění covid-19 téměř zastavila společenské dění, možnost cestování, ale i tak běžné věci, jako je třeba chození do práce. Poslední zmíněná položka ale neplatí pro občany, kteří pracují v takzvané první linii. Nejsou to ale jen záchranáři či policisté, kteří každý den riskují své životy pro dobro ostatních. Neobešli bychom se ani bez prodavaček, řidičů MHD nebo pošťáků. V seriálu Blesku přinášíme rozhovory s těmi, jejichž profese je právě jednou z těch nejvíce dotčených. O svůj pohled na rok s novou nemocí a život v situaci, kdy platí nejrůznější zákazy a omezení, se s Bleskem podělila  ředitelka ZŠ Eden Jana Churáčková. Jak se se situací popasovali žáci a učitelé školy, která je primárně sportovně zaměřená?

ZŠ Eden se nachází ve Vladivostocké ulici ve Vršovicích, v těsné blízkosti fotbalového ale i zimního stadionu Eden a přilehlých sportovišť. I z toho důvodu se škola už od 60. let minulého století profiluje jako sportovní. Uzavření školy, respektive přechod na distanční výuku, zde je pro žactvo mnohem komplikovanější, než pro jiné školy.

Výuka tělocviku na dálku

Tělocvik zde totiž mají žáci až pět hodin týdně. I ti, co mohli chodit na prezenční výuku, na tělocvik nemohli, poněvadž byl zakázán spolu s například zpíváním při hudební výchově. „Tu výuku jsme suplovali úkoly na dálku. Šlo o různé výzvy, třeba vyrovnat se učiteli tělocviku v počtu sedů lehů a podobně. Snažíme se aspoň tímto způsobem děti udržovat v kondici, jinak to bohužel nejde,“ vysvětluje Jana Churáčková, která je ředitelkou školy už 14 let.

„Dopadem uzavření školy a distanční výuky, a to třeba nejen u nás, bude to, že až děti budou moci zpět do školy, některé se vrátí tlustší a méně pohyblivé,“ myslí si. Což pro mnohé, které na zdejší škole sní o kariéře sportovní hvězdy, může být značná komplikace. Mezi absolventy ZŠ Eden patří zvučná jména nejen z fotbalového i hokejového prostředí: hokejisté Tomáš Vlasák, Tomáš Hertl, fotbalisté Lukáš Vácha nebo Tomáš Pekhart a další.

Horší než před rokem

Současnou situaci vnímám hůře, než jaká byla před rokem. To jsme byli plni očekávání, že to brzy skončí, školy se otevřou, a výuka se vrátí do normálních kolejí,“ říká Churáčková. Školy se skutečně otevřely na konci jara, ale pouze pro první a poslední ročníky, které čekaly přijímací zkoušky na střední školu. „Bylo to smutné a hektické období. Škola, kam jinak dochází 590 dětí, byla poloprázdná, žáci nesměli chodit do šaten, boty si museli nechávat před třídou, měřili jsme jim bezkontaktním teploměrem teplotu.“

Radost? Spíše smutek

Proč ředitelka hovoří o smutném období? „Myslela jsem si, že po měsících odluky, kdy byli zvyklí vídat se rok co rok takřka každodenně, že se na sebe žáci těší a budou rádi zase spolu ve třídě,“ vysvětluje. „Oni místo toho byli

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa