Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Plaga promluvil o návratů dětí do škol: Březen není jistý, ministerstvo nemá ani testy

Autor: ČTK - 
14. února 2021
15:15

Návrat žáků do škol od března záleží na vývoji epidemie a zajištění testů, které zatím nejsou objednané. Ministerstvo zdravotnictví má udělat seznam testů, které by byly k testování vhodné a daly by se pro školy získat včas. V Otázkách Václava Moravce v České televizi to dnes řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Věří, že se to do 1. března podaří stihnout. Návrat alespoň části žáků do škol je jednou z podmínek, které si kladou hejtmani, kteří dnes vyzvali vládu k vyhlášení nouzového stavu na dalších 14 dní.

Kvůli opatřením proti epidemii jsou teď otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol. Ostatní mají povinnou výuku na dálku.

Na otázku, zda je návrat alespoň maturantů a deváťáků od 1. března jistý, ministr řekl, že je na tom politická i odborná shoda, ale bude to záležet na vývoji pandemie. „Já bych byl rád, abychom našli systém testování,“ uvedl.

Podle něj by se nemělo debatovat o uvolňování opatření v dalších oblastech života před tím, než se otevřou školy. Po závěrečných ročnících by se podle něj měly školy postupně otevírat i pro další žáky. Musí se ale nejdřív zajistit logistika testování. „Testy zatím nejsou objednané,“ řekl. Upozornil, že v ČR je kolem 10.000 škol. Na přípravě organizace podle něj nyní pracuje Ústřední krizový štáb a ministerstvo zdravotnictví vybírá testy, které by byly použitelné.

Například antigenní testy LEPU, které se používají ve školách v Rakousku a které v ČR zastupuje společnost Quickseal, by podle podkladů ministerstva školství mohl výrobce dodat do jednoho měsíce od objednání. Možnost využití těchto testů zmínil ve středu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že největší problém bude zajistit v krátké době jejich potřebné množství. Podle něj se proto uvažuje o možnosti, že by se ČR připojila k rakouským objednávkám. Pokud by se testovaly jen závěrečné ročníky středních škol, šlo by o 98.000 žáků a 30.000 zaměstnanců škol. Testovat by se měli pravidelně jednou za sedm až 14 dní.

Plaga zopakoval, že jako první by podle něj měli na řadu přijít závěrečné ročníky středních a základních škol a žáci z oborů s praktickou výukou. Následovat by měl první stupeň základních škol a zřejmě střídavá výuka druhého stupně. Mezi jednotlivými vlnami uvolňování by podle něj mohlo být asi 14 dnů, jde o názor epidemiologů.

Podle návrhu ministerstva školství by se žáci měli ve škole testovat sami bez nutné přítomnosti zdravotníků. Testování by se mělo dělat takzvanou neinvazivní metodou, tedy ne z nosohltanu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ve středu uvedl, že Ústřední krizový štáb předloží do pondělí vládě rozpracovaný návrh testování ve školách. Inspiruje se modelem, který funguje v Rakousku. Používat by se tak ve školách měly antigenní testy s výtěrem z kraje nosu, které ukážou výsledek na místě. Neinvazivní antigenní testy musí ještě pro samoodběr povolit ministerstvo zdravotnictví.

Video  Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jitulevrtule ( 14. února 2021 23:20 )

Proboha, mate radi svoje deti, rodice a prarodice?!! Pokud ano, tak nemuzete chtit otvirat skoly naraz. Urcite to otravuje vsechny,ale ty deti nebudou deprimovane atd. Ono se jim v zasade nic nedeje To jen nekteri rodice chteji mit klid. Jsme ve valce a to s virem. Tady nejde o zadnou politiku. Je toctak tezje pochopit?

Maximilian ( 14. února 2021 21:56 )

Hejtmani poslali demokracii,těžko se bude na podzim vybírat

jetuslunicko ( 14. února 2021 16:46 )

to je zde zase bé, bé, bé, békalů, klasika jako vždy a za vše může ten Babiš a upírají se nám práva svobody... . sami máme doma maturanta, distanční výuka naprosto dostačující, žádné flákání, vyučující jsou na své studenty nároční. po škole je venku, ovšem mimo rušnou Prahu a mimo destinace možné nákazy. nemáme s výukou doma dosud žádný problém. V prvé řadě je dobré znát jak se celorepubliková situaci bude vyvíjet. díky békalům, kteří jen bečí a stejně vládní nařízení nedodržují, tu stav zvyšujících se případů bude ještě dlouho. Kdyby přestali békat a chovali se jak mají, možná bychom už mohli být děti dávno ve školách. Takto bohužel ani březen není jistý. Jelikož máme staré rodiče, neradi bychom přenesli ze školy na ně COVID, jelikož by to bylo pro ně fatální, byť se těší i po 80letech stále dobrému zdraví, jsou super soběstační ve všech směrech. Divíme se lehkomyslnosti lidí, kteří COVID zlehčují, máme ve svém okolí případy úmrtí i lidi, kteří měli vážný stav nemoci a rozhodně je mít před tímto onemocněním respekt. Demonstranty proti vládě - povinně do nemocnic jako sanitáře a bez ochranných prostředků, jelikož na nemoc nevěří, tudíž oni se nenakazí ani v přímém kontaktu, jsou to zkrátka supermani !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa