Reakce diváků na dokument ke svým šedesátinám sledoval Michal David z Tenerife, kde si užíval volno, ačkoliv volnosti tam místní příliš nemají. Podle zpěváka tam panují podobná protikoronavirová opatření jako v Česku. Na výsledek nešetřil chválou. „Mně se dokument líbil, protože je pravdivý a na nic si nehraje. Je tam v podstatě všechno, co tam být má. Pořadem navíc provází Lou Fanánek Hagen, který není moc můj velký příznivec," prozradil skladatel a dodal, že „v dokumentu by měly být ty věci, které jsou pravdivé a nejsou pro mě úplně šťastné, ale to je právě o tom životě. Mně se líbí, že se to režisérovi Jirkovi Procházkovi a týmu z Ostravy podařilo natočit, že tam je všechno, co tam být má," zhodnotil počin Michal David.

Do dokumentu se nedostala scéna, v níž Michal David společně se svým synem Petrem vzpomínají, jak se tehdy osmnáctiletý student poprvé veřejně přihlásil k slavnému tatínkovi. „Tys šel tenkrát na pódium a já jsem řekl, že tohle je můj syn, který tady dnes má maturitní večírek. Přijel jsem mu a vám všem zahrát. Všichni koukali a říkali - Tvůj táta je Michal David?" řekl s pořádným úsměvem Michal David v dokumentu ČT.

Petr s Michalem Davidem nežil, ale vždy se vídali, a jak slavný tatínek mohl, tak synovi pomáhal. „Jeho maminka mě požádala, ať to necháme a nikde neříkáme, že by byli radši, kdyby měli soukromí. Až v osmnácti letech to bylo na něm a on mě požádal, jestli bych nezahrál na plese, že by to chtěl těm spolužákům prozradit," popisuje pozadí jednoho z nejdůležitějších vystoupení ve své kariéře. „Koncert byl zvláštní. Bylo to něco jiného. Byl to takový moment, na který nikdy nezapomenete. Že zaprezentujete svého syna, o kterém nikdo neví," prozradil v Blesk Podcast legendární zpěvák.

Rodinné shledání po 10 letech

Ve filmu se také divák dozví o rozchodu rodičů, kdy tatínek se starší sestrou Vladimíra Štancla (vlastní jméno Michala Davida) v roce 1968 emigrovali do Švýcarska a dlouhých deset let nebyli vůbec v kontaktu. Michal David zde zůstal s maminkou a teprve díky šťastné náhodě se s nimi opět setkal. „Nevěděl jsem, kde táta je. Že je ve švýcarském Winterthuru, jsem vůbec netušil. To jsem se dozvěděl až od Ivana Vyskočila, který je bratr nové manželky mého táty. Bylo mi osmnáct a v roce 1978 jsme se náhodou potkali v divadle ABC. Řekl mi, že pro mě má už rok dopis od táty!" popisuje důležitý moment, jak se poprvé dozvěděl o svých příbuzných.

V té době byl již známý muzikant a s Kroky Františka Janečka objížděl Československo i zahraničí. Využil proto příležitosti a vyrazil nejprve do Německa a poté do Švýcarska, kde se měl setkat s tatínkem a sestrou. Jenže tři hodiny s Františkem Janečkem čekali a nikdo nepřicházel. „Vyřizoval totiž na švýcarských hranicích, aby mě pustili bez víza na tři dny do země. Trvalo mu delší dobu, než přesvědčil policisty, a musel dokonce podepsat, že mě za tři dny vrátí do Německa, tak proto přijel pozdě," odhaluje důvod tříhodinového čekání. Nakonec ale spolu strávili tři dny a poté se Michal David zase dle dohody vrátil.

Video
Video se připravuje ...

Syn se ke mně přihlásil na maturitním plese. Nikdy na to nezapomenu Jiří Marek

Loučení ze Švýcarska muselo být velmi těžké. Jeho o deset let starší sestra v dokumentu přiznala, že Davidův odchod nesla těžce: „Pro mě, že jsme byli rozdělení jako sourozenci, bylo hodně tragický a hodně smutný. Hodně jsem brečela. Taky si vzpomínám, že když přišel do Švýcarska nás navštívit a když zase odjížděl, tak jsem brečela znova hrozně. Táta říkal, vždyť ho uvidíš, ale já ho už ztratila. Ztratíš bratra, to není jednoduchý," prohlásila ve filmu. Jejich tatínek měl ale pravdu a díky pozici populárního zpěváka měl Michal David možnost rodinu ve Švýcarsku navštěvovat a dodnes udržují dobré vztahy. 

Fotogalerie
38 fotografií