Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dvojitá mutace koronaviru pronikla do USA. Odborník zmínil obavy z překonání protilátek

Autor: Darina Jíchová - 
8. dubna 2021
09:39

Vědci z kalifornské Stanfordovy univerzity potvrdili, že se ve Spojených státech objevil první případ tzv. dvojité mutace, která byla v březnu identifikována v Indii. Indické ministerstvo zdravotnictví použilo ne zcela vědecký termín dvojitá mutace, protože se na tomtéž viru vyskytují společně dvě mutace. Experti uvedli, že varianta se šíří rychleji než ostatní formy koronaviru, zatím ale nejsou důkazy o tom, že by snižovala účinnost vakcín, uvedl list Daily Mail.

Dvojitou mutaci poprvé zaznamenali v indickém státu Maháráštra, kde se za poslední týden zvedl počet případů o 50 procent, odborníci to přičítají právě i této nové variantě. Už od počátku se totiž vědci obávali, že je dvojitá mutace nakažlivější. Nyní Kalifornie hlásí možných sedm případů této varianty koronaviru způsobujícího nemoc covid-19.

Podrobnější studie o dvojité mutaci zatím chybí, nicméně nic zatím nenasvědčuje, že by varianta redukovala účinnost vakcíny. Vědci ale zdůrazňují, že se varianta šíří rychleji, čímž by mohla způsobit rapidní nárůst případů v USA. Situaci v USA se v posledních týdnech podařilo stabilizovat, průměrné denní přírůstky nakažených se pohybují kolem 64 tisíců případů.

Dvě mutace v jednom viru

Profesor medicíny na Univerzitě Johnse Hopkinse (JHU) Stuart Ray objasnil, že podle expertů dvě mutace nalezené v jednom viru jsou varianty L452R a E484Q. Ray dodal, že L452R je stejná mutace jako ta kalifornská a E484Q odpovídá brazilské, případně jihoafrické mutaci.

„Tato varianta je dost znepokojující, vyvolává obavy, že by mohla neutralizovat protilátky, které mají lidé díky vakcíně nebo po překonání nemoci,“ navázal Ray. „To by novou mutaci dost zvýhodnilo, šířila by se rychleji ve společnosti i tam, kde by byla jistá míra imunity. Toho se obáváme všichni,“ objasnil Ray.

Supernakažlivá varianta?

Specialista na infekční nemoci Peter Chin-Hong z Univerzity v San Francisku nastínil situaci, kdy se setká ve výtahu člověk nakažený indickou dvojitou mutací a neočkovaný člověk. „Riziko nákazy je v tomto případě obrovské. Protože varianta má stejnou superschopnost jako ostatní, nám už známé, varianty,“ doplnil Chin-Hong.

„S tím, jak se koronavirus vyvíjí a mutuje, u každé další mutace roste superschopnost nakažlivosti. To je logické, je to, jak virus přežívá,“ vysvětlil odborník. Chin-Hong podotkl, že dvojitá mutace se v Indii zatím nerozšířila za hranice státu Maháráštra, zatím to tedy vypadá na regionální variantu. „Je to totožné s kalifornskou mutací, tady tvoří na 50 procent případů, ale jinde ve Spojených státech ji nenajdete,“ prohlásil Chin-Hong.

Vědci chtějí důkladnější sledování mutací

Podle obou vědců je příliš brzy na to, aby se dalo určit, zda dvojitá mutace může vést k reinfekci či zda je odolná vůči vakcínám. Ray i Chin-Hong urgují lidi, aby se nechali očkovat, připomněli, že vakcíny jsou efektivní a jsou schopné zabránit těžkému průběhu nemoci či úmrtí na covid-19 a jeho varianty.

Ray se rovněž domnívá, že je třeba zapracovat na americkém systému trasování a analýzy mutací. Nyní JHU analyzuje každý pozitivní test, kde je dost genetického materiálu na rozbor. Sekvence genomu tak probíhá u více než 10 procent pozitivních testů.

Video  „Nová mutace koronaviru není důvodem k panice.“ Expertka zmínila i spekulace o nakažlivosti  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zada ( 8. dubna 2021 10:25 )

Jak je možný, aby do také země jako je USA pronikla tahle mutace?!? Takže kdo zemře s vakcínou od Pf a moderny, tak bude mít tu mutaci a nebude to vina vakcíny co ji spou celému světu?!? no asi tak....na něco se to svést musí, ž vakcíny moc nefungují a stojí hromadu peněz)))

Jirik-ta ( 8. dubna 2021 10:17 )

Zavřít hranice a je to. Po desátým LOCKDOWNU se to povede.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa