Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Podvodníci našli „svatý grál“. Padělaná potvrzení o covidovém očkování shánějí i Češi

Autor: Markéta Mikešová - 
28. března 2021
05:30

Vlastně to bylo nevyhnutelné. Poté, co podvodníci na internetu začali nabízet padělané negativní výsledky testů proti covidu, a dokonce i samotné vakcíny, objevila se také nabídka falešných potvrzení o očkování proti covidu. Darknet je podobnými inzeráty doslova zahlcený, Češi však padělky shánějí i na facebooku, jak se přesvědčily Blesk Zprávy. Potvrzení ovšem ještě nejsou unifikovaná, navíc vše bude hlídat online systém, takže padělané potvrzení bude lidem s největší pravděpodobností k ničemu, i když si ho pořídí.

Ať už půjde o pověstný covidový pas, nebo pouhé potvrzení, že člověk očkování proti viru prodělal, jistá forma průkazu, že máte vakcínu za sebou, bude v budoucnu nést určitý význam. Jak moc velký, zatím není jisté, spekuluje se o cestování, ale i běžných aktivitách jako návštěva kina nebo divadla. V každém případě lze říct, že jistá forma zvýhodnění očkované osoby čeká.   

Některé destinace dokonce již potvrzení o očkování pro vstup osob na své území začaly přijímat. Jiné, jako Řecko, avizovaly, že tak v letní sezóně udělají.

Všechny tyto zprávy přirozeně popuzují odpůrce vakcín, kteří se zařekli, že si je nenechají aplikovat, i kdyby na tom závisel jejich život. Tito lidé dost často odmítají i testování, rozhodli se proto, že si potvrzení o očkování pořídí podvodem, aby nepřišli o zamýšlené společenské výhody. „Hledám někoho, kdo má platný pas v prodeji,“ ptá se například jeden z Čechů na facebooku, jako důvod uvádí touhu po cestování a odpor ke covidového očkovaní. Další se obyčejně dotazuje: „Kolik to stojí, koupím.“

„Hodně lidí už to provedlo“

Kde je poptávka, existuje i nabídka. Zda se někdo ozval zmíněným osobám na facebooku, sice nevíme, ale očkovací certifikáty jsou již k zakoupení na darknetu – odvrácené straně internetu, do které existuje přístup jen pomocí speciálního softwaru. Darknet je zcela anonymní a bez regulací, vyskytuje se tu proto zboží toho nejhoršího kalibru – dětská pornografie, tvrdé drogy, nebo třeba právě falešné dokumenty.

Bezpečnostní firma Check point dokonce nazvala nabídku falešných očkovacích potvrzení či covidových pasů na darknetu za „svatý grál“ podvodníků. Cena je různá, obvykle se pohybuje mezi 135 a 250 dolary (cca 3000 – 5500 korun) a různý je i původ prodejců (Rusko, Velká Británie apod.). Převod peněz probíhá pomocí kryptoměn.

Check point také popisuje, jak se jeden z jeho pracovníků rozhodl navázat kontakt s podobným prodejcem padělaných potvrzení, chtěl znát detaily o dodání a autenticitě dokumentu. „Na naši otázku týkající se podpisu lékaře na certifikátu a indikátorů jeho pravosti nás prodejce ujistil, že to udělal už mnohokrát dříve pro mnoho lidí a neměl s tím žádné problémy. Jediné, co jsme museli udělat, bylo uvést přesná jména a data, která jsme na certifikátu chtěli (údajně provedených očkování), a zaplatit 200 dolarů,“ uvádí společnost.

V jiném případě, na který Check point narazil, prodejce argumentoval tím, že s jeho covidovým pasem běžně překračují hranice lidé v Rusku. „Hodně lidí už to provedlo,“ tvrdil.

Hlídací pes potvrzení

Podobné padělky mohou být k něčemu jen v případě, že budou personalizované na konkrétní kliniku v konkrétní zemi, protože v mnoha regionech ještě potvrzení o prodělaném covidovém očkování nejsou sjednocená. Ani to zatím nebylo potřeba, stále není schválený systém výhod pro jejich majitele, když nepočítáme výjimky, jako je Izrael.

Navíc zdaleka nepůjde jen o kus papíru, ten je skutečně pouze doplněk. Až vznikne skutečný covidový pas, jak jej zamýšlí například Evropská komise, bude to především online systém, i papírová verze by podle předběžného návrhu měla fungovat na bázi QR kódu. A ten je vždy unikátní, nezfalšujete jej tak snadno jako obyčejné razítko.

Taky je tu fakt, že informace o očkování jedince je vždy zanesena do online zdravotního systému každé země, v případě Česka je to tzv. ISIN (Informační systém infekční nemoci). Z něj se eventuálně budou brát data pro covidové pasy Čechů a dost možná se vůči němu budou i ověřovat, právě kvůli zamezení podvodů. Vytvořit falešné funkční potvrzení o covidovém očkování proto bude řádově složitější než nyní.

Ve výsledku nemá cenu padělek poptávat. Ušetříte si čas, peníze i případné problémy. Pokud se dobrovolně rozhodnete očkování nepodstoupit, není pravda, že nebude mít možnost jak cestovat či vykonávat jiné aktivity. Covidové pasy počítají i s testy, které jsou navíc stále více dostupné.

A když omrzí varianta testů, vždy bude možné přistoupit k reálnému očkování. Každým dnem přibývá více dat, jež potvrzují, že covidové vakcíny povolené lékovými regulátory jsou bezpečné a účinné. Je to také nejjednodušší řešení.

Video  Očkování AstraZenecou se obnoví, je přesvědčený vakcinolog. Kdo by měl ale s očkováním počkat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Desterz ( 28. března 2021 12:08 )

A šrouby se utahují, pěkně závit po závitku. Už se neřeší jako loni, že lidi musí platit něco co si vrchnost usmyslí. Už se neřeší že vakcíny jsou od EMA schváleny PODMÍNEČNĚ, čili nikdo neví co to může udělat. Už se neřeší že jsme izolováni a omezováni na svobodě mnohem víc, než bájnou Železnou oponou. Už se neřeší, že AG testy jsou k ničemu (jeden z posledních případů co kolem mě prošel: 13 lidí z 110 AG pozitivní, PCR ovšem všichni negativní, ale dovedete si představit ten úplně zbytečně propuknuvší chaos v JIT výrobě, která má NULA procenta redundanci).
Už se neřeší, že zaměstnavatel nemá ze zákona právo vědět údaje o zdravotním stavu. Už se neřeší, že se vzorky pracují speciálně zabezpečené laboratoře podle náročných bezpečnostních norem, zatímco s AG manipuluje laická veřejnost jak se jí zrovna zachce. Už se neřeší, že OOP vydal podle mě nezákonně ministr místo hlavního hygienika. Neřeší se Hamáček, který se vloni zapřísahal že tady nevypukne žádná policejní represe a prokazování (březnový projev). Už se neřeší omezování osobních práv a svobod, zaručených ústavou. Už se neřeší vznik kovidového apartheidu, kdy budou lidi státem diskriminováni za svůj názor. Už se neřeší, že plošně ohrozit lidem práci si nedovolili ani ti komanči! To si fakt nikdo nevšímá, do jaké neskutečné totality to všechno míří?

Mimochodem: vláda, která chce strkat sčítací rypák do našeho soukromí, si odhlasovala, že nezveřejní svoje čachry s nákupy po dobu mimořádného stavu. Je tohle skutečně ještě republika? Res publica - věc veřejná, nebo totáč jak řemen?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa