Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jourová dala i Čechům naději na léto u moře: Ztratit další sezonu nelze! Covid-pas pomůže?

Aktualizováno -
12. března 2021
08:03
Autor: mach - 
12. března 2021
05:40

S nástupem očkování proti onemocnění covid-19 se vynořila otázka zřízení očkovacího pasu, který by měl občanům umožnit opět svobodně cestovat. Volají po něm hlavně ty státy EU, jejichž příjmy jsou závislé na turismu. Samotná EU není v této otázce zatím jednotná. Některé státy začaly pas řešit samostatně. Švédsko a Dánsko oznámily, že zřídí elektronický systém pro cestující do zahraničí. Podobný systém zvažuje také Španělsko a Itálie. Mimo EU oznámil projekt tzv. zelené karty Izrael, očkovací průkaz pro cesty do zahraničí v úterý představila Čína. Jak bude pokračovat debata, na to jsme se zeptali místopředsedkyně Evropské komise a komisařky Věry Jourové.

Jsou v otázce očkovacího pasu státy EU jednotné, nebo je tam některý, který ho vyloženě odmítá?

Je zřejmé, že si nemůžeme dovolit ztratit další turistickou sezonu. Miliony lidí v Evropě jsou existenčně závislí na cestovním ruchu, musíme pro ně v této těžké době udělat maximum. A koneckonců, i občané chtějí začít cestovat, všichni potřebují na čerstvý vzduch, obrazně řečeno. I proto se názor států začíná přiklánět k tomu, ze očkovací potvrzení budou vydávat, že sladíme druh informací, vytvoříme elektronický systém pro sdíleni dat o očkování a zajistíme ochranu těchto dat. 

Potvrzení vydané českými orgány by pak mělo byt uznané německými nebo rakouskými úřady. Ovšem diskuse o způsobu použití takových certifikátů ještě nejsou u konce. O systému se musí dohodnout Komise se státy, celé se to musí ošetřit právně a technicky. Není to jednoduchý úkol a jsme pod časovým tlakem. Chceme každopádně umožnit volný pohyb osob přes hranice, ale zároveň neohrožovat zdraví lidí.

Nehrozí, že po jeho zavedení budou v EU občané dvou kategorií? Tyto obavy nedávno vyjádřila německá kancléřka Angela Merkelová.

Určitě ne na základě tohoto certifikátu. Certifikát má usnadnit cestování, ale nesmí být jedinou vstupenkou na území jiného státu. Budou platit alternativy, například negativní testy. Nechceme nikoho znevýhodnit. Do letní turistické sezony určitě nebudou oočkovaní všichni lidé, kdo očkováni být chtějí.

Video  Jourová o nedostatku vakcín: Nechci vidět u Sputniku leták, že to nezvládáme  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

A co lidé, kteří se z nějakého zdravotního důvodu nemohou nechat očkovat?

Znemožnit jim cestování by bylo krajně neférové. Když se podíváme na dnešní pandemickou realitu, tak některé členské státy uzavřely své hranice a my na ně naléháme, aby obnovily volný pohyb. Když chceme cestovat, v mnoha zemích se dnes vyžaduje negativní test nebo karanténa. Díky takovému certifikátu budete moci prokázat, že je máte. Tuto práci jsme zahájili již nyní, protože to vyžaduje čas a musíme být připraveni technicky i politicky, až pro certifikáty nazraje správná doba.

V jakém časovém horizontu by se dalo počítat s jeho zavedením do praxe?

Právě v Komisi pracujeme na návrhu na vytvoření právní možnosti mít takové osvědčení pro celou EU. Měli bychom návrh předložit 17. března. Poté na něm musí pracovat Evropský parlament a Rada, tedy členské státy. Doufám, že tento schvalovací proces bude rychlý. Souběžně pracujeme na technickém řešení.

Mohlo by se stihnout ještě do letošní letní turistické sezóny a cest k moři?

Pokud chceme, aby „digitální očkovací certifikáty“ byly zavedeny do léta, budou členské státy muset v přípravách a zavádění postupovat rychle. Každý stát bude muset vytvořit svůj digitální registr očkování a Komise to vše pak propojí v jeden systém, který bude muset být absolutně bezpečný a chránící soukromé údaje občanů.

Očkovací certifikát chce i rakouský kancléř

O nutnosti zavedení „evropského očkovacího certifikátu“ po izraelském vzoru mluvil na posledním summitu lídrů EU rakouský kancléř Sebastian Kurz. „Budu usilovat o to, abychom i my v Evropě měli zelený pas, jako mají v Izraeli. Nejlépe v digitální podobě, v mobilním telefonu, aby se každému postupně vrátila svoboda, které si tak ceníme,“ uvedl Kurz na svém twitterovém účtu. 

„S ministry zahraničí Portugalska, Rakouska a Slovenska jsme mluvili o covid pasech. Ideální by bylo najít řešení již pro tuto turistickou sezonu, jestli to ovšem dovolí proočkovanost,“ napsal v úterý večer na svém twitterovém účtu ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Dodal, že pro Česko bude důležité, aby nebyli diskriminováni lidé, kteří se očkovat nestihnou nebo očkováni být nemohou.

Certifikát o digitálním očkování dnes představila také Čína. Osvědčení bude obsahovat informace o očkování a výsledcích testů majitele. Informaci přinesl v úterý ráno magazín Der Spiegel s odvoláním na web čínského konzulátu. 

jiznicechy ( 20. května 2021 13:54 )

Nerozčilujte se, praskne Vám žilka Argumentujte zdravým rozumem, to pomůže

ivalen ( 12. března 2021 17:25 )

souhlas, taky si myslím, že snad loňské léto by nám mohlo být varováním. To, že někdo je očkovaný ještě nic neznamená, může vir přenášet a pokud má dost protilátek, tak o to bude nebezpečnější pro ostatní, jelikož bude bezpříznakový přenašeč. Zavřít hranice a dovolenou v rámci ČR a pozvednout trochu naši ekonomiku.

Omasta ( 12. března 2021 12:41 )

Je to absurdní. Vy tvrdíte, že když se někdo vyléčil z covidu bez testování a nemocenské, že ho po návratu z dovolené budou dávat do karantény.
Vy si to představujete tak naivně, že letecká společnost se rozhodne diskriminovat některé zákazníky a nepustí je na palubu.
To vše je protizákonné. Ani to není odůvodnitelné zdravým rozumem. Proč by nemohli cestovat lidi jen proto, že vám schází informace, jestli prodělali chřipku nebo ne? Co je vám po tom? Přepravci nepřísluší zkoumat, jestli máte syfilis, žloutenku, mor a podobně.

bobou ( 12. března 2021 11:25 )

No tak hurá do rájů s Covid-pasem. Hezky pomůžeme nastartovat jejich ekonomiku. V cizích zemích, hlavně hodně utrácejte za všechny možné nesmyslné suvenýry, které potom doma po čase stejně vyhodíte. A jako bonbónek si přivezte silnější a všelijak zmutovaný vir, ať se tady v tom zase plácáme nejméně další rok.
A všici co vycestují, ať zase potom jdou stávkovat proti uzavírkám okresů, obchodů, restaurací, nošením respirátorů apod. Protože nic jiného nás opět nebude čekat.
Nemám nic proti vycestování, ale za jediné podmínky, každý kdo podnikne cestu za hranice ČR musí povinně po návratu minimálně na 14 dní do karantény. A to platí i pro cizince cestující k nám.

viho ( 12. března 2021 10:56 )

Ty covid pasy budou jistě zohledňovat i to, zda-li člověk covid prodělal, jakou mutaci, případně jakou má vakcínu, atd. Podle toho si každá země asi bude určovat délku karantény, požadované testy na koronavirus, atd. Jistě bude i možnost cestovat bez covid pasu, ale za cenu toho, že člověk bude muset být déle v karanténě, bude v přísnější karanténě např. v hotelu, atd. A je samozřejmě také na rozhodnutí letecké společnosti, za jakých podmínek člověka pustí na palubu. Možná budou zavedeny speciální lety pro lidi s očkováním a pro lidi bez očkování, atd. Bude to zajímavé ještě několik let...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa